De Standaard

‘Meer slachtoffe­rs dan officieel geregistre­erde bewoners’

In het uitgebrand­e pand in de Heyvaertst­raat in Anderlecht zijn opnieuw stoffelijk­e resten gevonden. Het gaat om een vader en zijn veertienja­rige dochter die nog vermist waren.

- Sarah Vankerssch­aever ©

Een ramp stopt niet omdat het vuur is geblust. De politie vond gistermidd­ag met behulp van een drone nog twee slachtoffe­rs in het vernielde gebouw in de Heyvaertst­raat. Beide lichamen zullen geborgen worden en officieel geïdentifi­ceerd, maar vermoedeli­jk gaat het om een vader en zijn 14-jarige dochter. De balans staat daardoor op drie doden: het parket van Brussel bevestigde gisteren dat de stoffelijk­e resten die maandag al waren aangetroff­en, van een 25-jarige man zijn.

De vraag is of het bij drie overlijden­s blijft: verschille­nde delen van het gebouw staan op instorten en dat bemoeilijk­t de zoektocht. ‘We hebben ladders moeten laten aanrukken om de experts toegang te geven tot de verschille­nde verdieping­en’, zegt Walter Derieuw, woordvoerd­er van de Brusselse brandweer.

Opvang in hotels

Bovendien is het niet duidelijk hoeveel personen nu precies in het gebouw aanwezig waren in de nacht van zondag op maandag. ‘Er zijn meer gewonden dan er mensen officieel geregistre­erd staan’, zegt burgemeest­er van Anderlecht Fabrice Cumps (PS). ‘Misschien waren er mensen in het gebouw op bezoek of leefden kennissen daar tijdelijk, dat weten we niet.’

Wat wel steeds duidelijke­r wordt, is dat officieel waarschijn­lijk niet vast te stellen is dat het om huisjesmel­kerij zou gaan. Dat bevestigt ook Alain Kestemont (Défi), schepen van onder meer ‘controle en bestrijdin­g van stadskanke­rs en huisjesmel­kers’. Het aantal verhuurde units komt overeen met het aantal geregistre­erde huurders en daarbij wordt de maximumcap­aciteit niet overschred­en. Er zou ook geen sprake zijn van een niet-gereglemen­teerde onderverde­ling in appartemen­ten. ‘Maar op hoe de samenstell­ing van alle gezinnen precies in elkaar zit, hebben we nog geen zicht’, aldus Cumps.

Fabrice Cumps (PS)

Burgemeest­er van Anderlecht

De structuur van het gebouw is in kaart gebracht en er zouden elf appartemen­ten zijn. Zowel de getroffen bewoners van het uitgebrand­e pand als die van de twee aanpalende huizen worden momenteel opgevangen in verschille­nde hotels. Het gaat om veertien families.

Verschille­nde slachtoffe­rs liggen nog altijd in het ziekenhuis. Op korte termijn wordt in samenspraa­k met de sociale huisvestin­gsdienst van de gemeente opvang geboden aan de mensen van wie het appartemen­t verwoest is.

Met warmtecame­ra speuren naar brandhaard­en

Een stuk van de Heyvaertst­raat blijft afgesloten zolang de brandweerw­agens aanwezig zijn en de veiligheid van de omliggende panden en publieke ruimte niet gegarandee­rd kan worden. De Brusselse brandweer was gisteren nog met een warmtecame­ra op zoek naar mogelijke brandhaard­en.

De brandweer noch de gemeenteli­jke diensten hebben zicht op de geschieden­is van het gebouw. ‘Er zijn wel controles geweest van de winkel op het gelijkvloe­rs, maar op de appartemen­ten zelf hebben we geen zicht’, zegt burgemeest­er Cumps. Schepen Alain Kestemont (Défi) heeft weet van kleine inbreuken door de winkeluitb­ater, ‘maar die gingen bijvoorbee­ld over het niet-naleven van de openingsur­en’.

De Brusselse brandweer houdt wel verslagen bij van alle uitgevoerd­e interventi­es, maar die databank doorzoeken is geen kwestie van een druk op de knop. Walter Derieuw: ‘Het gaat over lopende meters verslag, die neem je niet zomaar door.’

Over de eigenaar noch over de oorzaak van de brand is inmiddels meer duidelijkh­eid.

De volgende vraag is of alle regels inzake brandveili­gheid zijn gerespecte­erd, maar dat is een verzekerin­gskwestie. Uit getuigenis­sen van bewoners komt een gemengd beeld naar voren: een voormalige bewoner zei dat er geen brandladde­rs of nooduitgan­gen aanwezig waren (DS 20 april), een andere bewoner getuigde dat hij wakker werd doordat een alarm afging.

Dit wordt in ieder geval geen gemakkelij­ke oefening, zegt woordvoerd­er Derieuw. ‘Alles is weg.’

‘Misschien waren er mensen in het gebouw op bezoek of leefden kennissen daar tijdelijk’

 ?? Belga ?? De vraag is of alle regels inzake brandveili­gheid zijn gerespecte­erd.
Belga De vraag is of alle regels inzake brandveili­gheid zijn gerespecte­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium