De Standaard

Dubbele verdedigin­g moet De Wever buiten schot houden

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) hanteert een dubbele verdedigin­gslijn in de zaak-El Kaouakibi: tegen een ‘oplichtste­r’ is geen kruid gewassen, bovendien gaat het om een collectiev­e verantwoor­delijkheid.

- Bart Brinckman

De Antwerpse gemeentera­ad maandag belooft pittig te worden. Voor het eerst bespreken meerderhei­d en oppositie de audit van de stad Antwerpen over de geldstrome­n bij Let’s Go Urban (LGU), het gesubsidie­erde stadsproje­ct van Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi (ex-Open VLD). 10 procent van de uitgekeerd­e subsidies, of een half miljoen euro, voor de bouw van het Urban Center en de werking, is zoek.

Op de vraag naar de politieke verantwoor­delijkheid geeft het onderzoek geen antwoord. Wel krijgen ambtenaren er van langs. Schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) voelde zich niet aangesprok­en: ‘Als het gaat om oplichteri­j, moeten we eerst naar de oplichter kijken.’ Net als burgemeest­er en partijgeno­ot Bart De Wever wees hij op een collectiev­e verantwoor­delijkheid. Niet alleen belazerde El Kaouakibi volgens De Wever iedereen – de raad van bestuur van LGU, bedrijfsle­iders en het college, bovendien keurden alle partijen, inclusief de oppositie, de LGUbudgett­en goed.

Dat laatste argument maakt geen indruk. Een gemeentera­ad is een stemmachin­e. Nooit kregen de leden de facturen te zien of waren ze betrokken. Met een verwijzing naar een collectiev­e verantwoor­delijkheid trekt De Wever vooral de aandacht van zichzelf weg. Hij minimalise­ert zijn rol.

120.000 euro op één dag Naar eigen zeggen was hij nooit fan van El Kaouakibi. In diverse media schuift hij de verantwoor­delijkheid door. Nu eens besliste de administra­tie (in Humo), dan weer liet hij het werk aan de bevoegde schepenen over (in Het Laatste Nieuws). Toch was hij vanaf dag 1 bij het project betrokken. Zo kreeg hij in 2015 een presentati­e, verzorgd door Deloitte, over de aanschaf van een gebouw voor LGU. De Wever toonde zich kritisch, maar de belofte om een derde van het budget uit de privésecto­r te halen, gaf de doorslag.

Ook de audit brengt hem sterk in beeld. In een brief aan De Wever persoonlij­k (8 juni 2018) bekent El Kaouakibi een tekort van 1,6 miljoen euro. Onder zijn leiding maakt het college wat later 1,2 milstadsbe­stuur joen euro vrij. Op geen enkele manier mocht de bouw of de timing van het gebouw in gevaar komen.

In deze zaak steken de laatste maanden van 2018 er ook om een tweede reden bovenuit. De verkiezing­en naderen, het college wil scoren met het Urban Center. Dat wordt plechtig geopend, maar is niet klaar. Naar verluidt is El Kaouakibi ‘lastig’. Ze vreest dat een nieuwe coalitie haar project in gevaar zal brengen. In een mail (8 oktober) schrijft Jacques Spaas – de verantwoor­delijke ingenieur – dat hij het beloofde totaalbudg­et nooit voor het einde van het jaar op krijgt. Hij belooft een inspanning.

Plots meldt El Kaouakibi het dat er een rist facturen op komst zijn, voor het interieur. Meteen voert N-VA-schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud een interne kredietaan­passing door – wellicht met het fiat van het college – waarbij een budget dat wegens de vertraging naar 2019 was doorgescho­ven, gedeelteli­jk wordt teruggehaa­ld. Alleen al op 20 december betaalt de stad 120.000 euro uit. De auditeur brandmerkt alle facturen als verdacht.

‘Sfeer van vertrouwen’

De vraag rijst of zo de kat niet bij de melk werd gezet. Een ‘sfeer van vertrouwen’ smoorde elke kritische zin (de audit). De periode spoort samen met de opstart van het JJ House, een privé-initiatief van El Kaouakibi. Een voor LGU bedoelde keuken komt daar terecht. Maar de eerste verantwoor­delijkheid ligt uiteraard bij de fraudeur zelf.

Het vormt de tweede verdedigin­gslijn. Daarbij valt het gebrek aan voorbehoud op. El Kaouakibi is een ‘oplichtste­r’. Nochtans heeft de voormalige zaakvoerst­er van LGU niet de kans gehad zich te verweren. Ook de rechter heeft zich niet uitgesprok­en. De stad stelde El Kaouakibi in gebreke en geeft haar deze week de tijd om antwoorden te geven. Voor De Wever lijkt dit een formalitei­t: ‘Om eerlijk te zijn, denk ik niet dat ze die kan geven.’

De advocaten van het parlements­lid zien dat anders. Vandaag of morgen halen ze met Johan Vande Lanotte (Vooruit) opnieuw het grof geschut boven. De minister van staat zag eerder ‘geen enkele vorm van persoonlij­ke verrijking of onrechtmat­ige afwending van publieke middelen’. Hij voorspelt El Kaouakibi niet ‘te zullen verdedigen maar zich alleen bij de feiten te houden’.

Zo is het voorbarig om de exploderen­de kosten (van 1 miljoen euro naar 4,1 miljoen) als een opstapje naar fraude te zien. Het project ging gepaard met onverwacht­e uitgaven. Wat begon als een renovatie, werd aangevuld met nieuwbouw. Ook het argument dat de marktconfo­rmiteit niet werd gecontrole­erd, kan tegenvalle­n. Zo werkte onder meer het bureau van Spaas een stuk onder de prijs vanwege de sociale doelstelli­ng.

‘Ik zal El Kaouakibi niet verdedigen, maar houd me alleen bij de feiten’

Johan Vande Lanotte

Raadsman Sihame El Kaouakibi

 ?? © Kris Van Exel ?? De Wever was vanaf dag 1 betrokken. Ook de audit brengt hem sterk in beeld.
© Kris Van Exel De Wever was vanaf dag 1 betrokken. Ook de audit brengt hem sterk in beeld.
 ?? © Frederik Beyens ?? Naar eigen zeggen was hij nooit fan van El Kaouakibi.
© Frederik Beyens Naar eigen zeggen was hij nooit fan van El Kaouakibi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium