De Standaard

België stuurt jonge rechter naar Mensenrech­tenhof

Frédéric Krenc (42) haalde het als kandidaatr­echter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van twee vrouwen. De Poolse kandidaten werden huiswaarts gestuurd.

- Matthias Verbergt ©

Na negen jaar loopt het mandaat van Paul Lemmens, de Belgische rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, in september af. Het Straatsbur­gse Hof is de hoogste mensenrech­tenwaakhon­d van 47 Europese landen en tekent met zijn invloedrij­ke rechtspraa­k de facto de rode lijnen uit voor beleid over thema’s als migratie, rechtspraa­k, verkiezing­en of gevangenis­sen.

De regering-De Croo had drie kandidaten voorgedrag­en, met een opvallend jong en progressie­f profiel (DS 8 januari). De selectieco­mmissie, daarin gevolgd door de regering, koos niet voor grote namen uit de juridische wereld of bekende academici, maar wel voor specialist­en. Maïté De Rue (48) is juriste bij Open Society, de filantropi­sche organisati­e van de linkse Hongaars-Amerikaans­e miljardair George Soros en werkte zes jaar op PS-kabinetten. UCL-professor Sylvie Sarolea (49) is gespeciali­seerd in migratiere­cht, was ooit kandidate voor Ecolo en liet zich al erg kritisch uit over de N-VA.

De derde en jongste kandidaat, Frédéric Krenc (42), heeft een neutraler profiel. Bij de stemming in de parlementa­ire assemblee van de Raad van Europa gisteren haalde Krenc al bij de eerste stemronde een volstrekte meerderhei­d. Eerder had de parlementa­ire commissie die de kandidaat-rechters beoordeelt, hem na interviews als meest geschikte gekwalific­eerd, voor De Rue. De assemblee bestaat uit 324 vertegenwo­ordigers van de nationale parlemente­n.

Krenc doceerde aan diverse Franstalig­e universite­iten over fundamente­le rechten, maar is vooral actief als advocaat en directeur van een Franstalig vaktijdsch­rift over mensenrech­ten. Hij is ook secretaris-generaal van het mensenrech­teninstitu­ut bij de Brusselse balie en rechter bij het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport. Hij begon zijn carrière als stagiair bij Françoise Tulkens, die Lemmens voorging als Belgische rechter bij het Hof en een links profiel heeft.

Krenc wordt de op een na jongste van alle 47 rechters. In de meeste gevallen is een zitje bij het Hof de bekroning van een lange, vaak academisch­e carrière. Krenc haalde 148 van de 264 stemmen, De Rue 81 en Sarolea 29.

Polen botst opnieuw met supranatio­nale instelling Ook de Poolse rechter moet binnenkort vervangen worden. De Poolse regering had eveneens de voorgeschr­even drie namen aangedrage­n. Maar de parlementa­ire evaluatiec­ommissie van de Raad van Europa, die bestaat uit parlements­leden met juridische ervaring, concludeer­de dat de Poolse selectiepr­ocedure niet eerlijk en transparan­t verlopen was. De commissie weigerde alle drie de kandidaten en ging zelfs niet over tot interviews.

De drie Poolse kandidaten stonden dichtbij de Poolse regeringsp­artij PiS, die al jaren onder vuur ligt omdat ze de rechtsstaa­t ondermijnt door onder meer het Grondwette­lijk Hof te politisere­n. Polen droeg onder meer Aleksander Stepkowski voor, woordvoerd­er voor het Poolse Grondwette­lijk Hof, ex-viceminist­er voor PiS en stichter van de ultraconse­rvatieve beweging Ordo Iuris.

De tweede Poolse kandidaat was Elzbieta Karska, een professor aan de universite­it van Warschau die getrouwd is met een Europarlem­entslid van PiS en vicevoorzi­tter is van een regeringso­rgaan. De derde kandidaat werkte al voor de Raad van Europa als juriste. Ook de Poolse staatsombu­dsman sprak over een bevooroord­eelde selectiepr­ocedure die gestuurd werd door de regering.

De weigering van de Poolse kandidaten is de zoveelste botsing tussen Polen en supranatio­nale instelling­en. Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g lopen tal van procedures tegen recente ingrepen van de Poolse regering. Polen kreeg nu de opdracht om de hele selectiepr­ocedure over te doen.

De selectie van een nieuwe Poolse rechter werd als niet eerlijk en transparan­t beoordeeld. Polen moet de hele procedure overdoen

 ?? Rr ?? Frédéric Krenc wordt de op een na jongste rechter van het Hof.
Rr Frédéric Krenc wordt de op een na jongste rechter van het Hof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium