De Standaard

Alle gevangenen in juni ingeënt

-

VACCINATIE Na wekenlang politiek getouwtrek is beslist om het gevangenis­personeel en de gedetineer­den die ouder zijn dan 65 jaar of onderligge­nde aandoening­en hebben, zo snel mogelijk te vaccineren (DS 20 april). De andere gevangenen krijgen geen prioriteit en komen vanaf juni aan bod, wanneer de vaccinatie van de brede bevolking van start moet gaan. Tot dan krijgen 65-plussers en personen met onderligge­nde aandoening­en hun prik.

Toch zullen alle gevangenen wellicht sneller ingeënt zijn dan de rest van de (jongere) bevolking. Voor die tweede groep wordt er per leeftijd naar omlaag gewerkt. Maar de gedetineer­den zullen bij aanvang van die brede vaccinatie­campagne net als inwoners van andere collectiev­e niet-zorginstel­lingen meteen allemaal aan de beurt zijn, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren in het Vlaams Parlement.

Dat is een kwestie van logistiek.

Vanwege hun vrijheidsb­eroving kunnen gevangenen natuurlijk niet naar de vaccinatie­centra komen. Er wordt gewerkt met mobiele teams die ter plaatse in de gevangenis­sen komen. Het is weinig efficiënt om dan telkens terug te moeten komen voor enkele prikken, naarmate de algemene leeftijdsg­rens daalt. Gevangenis­sen zijn weinig coronaproo­f. De afgelopen maanden werden er zeventien uitbraken genoteerd, met stakingen tot gevolg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium