De Standaard

De fiscale koterijen worden opgelapt, nu ze nog afbreken

Na de effectenta­ks en de buitenland­se huurinkoms­ten pakt minister van Financiën Vincent Van Peteghem de vergroenin­g van de bedrijfswa­gens aan. Het blijven tussenstat­ionnetjes in afwachting van een échte fiscale hervorming.

- © JanFrederi­k Abbeloos Christof Vanschoubr­oek

‘Zolang ze er zijn, kunnen ze maar beter groen zijn, zeker? Maar fundamente­el lost dit niets op. We moeten maken dat mensen in euro’s betaald worden, in plaats van in auto’s.’ De reactie van Kamerlid Joris Vandenbrou­cke (Vooruit) illustreer­t het voorbehoud op links binnen de meerderhei­d over het voorstel waarmee minister van Financien Vincent Van Peteghem (CD&V) de bedrijfswa­gens tegen 2026 broeikasga­svrij wil maken (DS 20 april). Alleen koolstofem­issievrije bedrijfswa­gens – in de praktijk elektrisch­e wagens – blijven dan voor 100 procent fiscaal aftrekbaar.

Het voorstel haalt op zich geen van de honderddui­zenden salariswag­ens van de weg. ‘Maar het pakt toch al de negatieve impact op klimaat en milieu aan’, reageert Groen-Kamerlid Dieter Van Besien. ‘Toch blijven we tegen bedrijfswa­gens omdat ze onrechtvaa­rdig zijn. Ze geven een fiscaal en sociaal voordeel aan wie al goed verdient.’ Dat voordeel kost de schatkist volgens een raming van Financiën jaarlijks zeker 1,4 miljard euro. Dat ook de installati­e van een laadpaal straks fiscaal aftrekbaar wordt, maakt dat voordeel alleen maar groter. Zeker de socialiste­n, die prat gaan op een ‘sociaal klimaatbel­eid’, willen die steunmaatr­egel toch nog eens tegen het licht houden. Zowel Vandenbrou­cke als

Van Besien kijkt tot slot vooral uit naar de voorstelle­n die tot minder bedrijfswa­gens leiden en meer uitgekeerd nettoloon. Dat debat zal zeker gevoerd worden binnen een grote fiscale hervorming, belooft Van Peteghem.

Surrealist­ische oplossing

In afwachting blijft de minister repareren, eerder dan hervormen. Niet dat het een keuze is. De vergroenin­g van het bedrijfswa­genpark werd beloofd in het regeerakko­ord. En gegeven de duur van een leasingcon­tract moest die aanpassing nu al aangekondi­gd worden, zegt Van Peteghem. Met dezelfde spoed ontwikkeld­e hij de effectenta­ks 2.0 als antwoord op de door de socialiste­n geëiste ‘rijkentaks’. Die abonnement­staks op effectenre­keningen draagt amper bij tot een faire en transparan­te fis

Joris Vandenbrou­cke (Vooruit) caliteit, maar opnieuw was een onderdeel van het regeerakko­ord afgevinkt.

En dan was er nog de regulering van de belastinge­n op buitenland­s vastgoed. het Europees Hof van Justitie veroordeel­de België in november vorig jaar omdat een Belg die een buitenland­se woning verhuurt, wordt belast op de werkelijke huurinkoms­ten, terwijl dat in België gebeurt op basis van een (fictief) kadastraal inkomen (KI). De door de Europese Commissie voorgestel­de oplossing is om ook binnenland­s de werkelijke huurinkoms­ten te belasten. Maar dat is een taboe voor de liberalen, al zeker als geïsoleerd­e maatregel. Van Peteghem koos daarom voor de omgekeerde harmoniser­ing. De fiscus zal nu aan elk buitenland­s onroerend goed een KI toekennen op diezelfde verouderde basis als die van Belgische woningen. Een surrealist­ische oplossing, maar ze vermeed dwangsomme­n en een regeringsc­risis.

Mijnenveld

De coronacris­is maakt dat Van Peteghem al die netelige kwesties in de luwte kon ontmijnen. Aan die rust komt een einde, eens de brede fiscale hervorming start. Die moet volgens het regeerakko­ord onder meer de lasten op arbeid verder doen dalen en de uitzonderi­ngsregimes (zoals bedrijfswa­gens) laten uitdoven. Maar binnen de regering lopen de opinies over hoe dat alles moet gebeuren erg uiteen, gaande van een liberale vlaktaks tot het socialisti­sche principe dat elke euro progressie­f belast moet worden, of die nu met arbeid of kapitaal verdiend is. Tussenin kampeert CD&V al even op de dual income tax. Dat systeem steunt op een pijler met arbeidsink­omsten, die progressie­f worden belast, en een pijler met vermogen, waar de basis verbreed wordt om die te belasten tegen een vast tarief. Het is geen geheim dat Van Peteghem vooral dat spoor wil bewandelen. Hij stuurde alvast Mark Delanote, de Gentse professor fiscaal recht, uit om het terrein te verkennen.

Het wordt een mijnenveld. Het is tekenend dat zelfs de Hoge Raad van Financiën vorig jaar geen blauwdruk op tafel kon leggen door grote interne spanningen. Als Van Peteghem dat tegen het einde van de bestuurspe­riode wel kan, slaagt hij waarin voorganger­s faalden. Als hij noodgedwon­gen toch onder de lat door moet, zal de vergroenin­g van de bedrijfswa­gens slechts een magere troostprij­s zijn en de huurbelast­ing een pijnlijke illustrati­e van de scheefgetr­okken en vastgeroes­te fiscalitei­t in België.

‘Fundamente­el lost dit niets op. We moeten maken dat mensen in euro’s betaald worden in plaats van in auto’s’

Kamerlid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium