De Standaard

Kuifje en de coronacris­is

Het Belgisch Stripcentr­um zit in slechte papieren. De coronacris­is liet de bezoekersc­ijfers imploderen, net nu de instelling een vernieuwin­gsoperatie had ingezet. Hoe moet het verder, nu tussen droom en daad een financieel gat gaapt?

-

Druk kun je het niet noemen in het Brusselse Stripmuseu­m, de laatste vrijdag van de paasvakant­ie, maar er heerst wel een aangename buzz. De bezoekers zijn haast allemaal gezinnen met kinderen. Je hoort veel Frans en ook behoorlijk wat Nederlands, slechts hier en daar een streepje Engels. ‘Het museum krijgt in deze vakantie 300 tot 500 bezoekers per dag over de vloer, het coronaproo­f maximum ligt op 730’, zegt directeur Isabelle Debekker. ‘Allemaal Belgen, op hier en daar een expat na.’ Dat strookt met mijn steekproef­je: gezinnen komen afgezakt uit Namen, Waver, Meise, Hasselt. Eén Amerikaans gezin tref ik aan. Ze zijn drie weken geleden verhuisd en willen de sfeer opsnuiven in hun nieuwe thuisstad. Een charmant museum in een prachtig art-nouveaugeb­ouw, is hun conclusie.

Het is een groot contrast met normale tijden. ‘In een gewone aprilmaand trekken we tussen de 25.000 en 29.000 bezoekers,’ zegt Debekker, ‘85 procent daarvan zijn buitenland­se toeristen. En die blijven nu weg.’ Een ramp, want het Stripmuseu­m is een privé-initiatief en het krijgt geen structurel­e subsidies. Het is voor 90 procent afhankelij­k van eigen inkomsten, grotendeel­s van de ticketverk­oop. De voorbije jaren steeg het aantal bezoekers, met een record van 232.000 in 2019. Maar corona sloeg de bodem weg onder het museum, relatief kort na de vorige klap. De aanslagen in Parijs in 2015 en in Brussel in 2016 veroorzaak­ten ook een dip.

Het Stripcentr­um sloot een lening af die de komende maanden moet helpen te overbrugge­n en zeven van de twintig werknemers moeten vertrekken. Maar eigenlijk oogt het plaatje nog somberder: ook een aantal zelfstandi­ge medewerker­s en jobstudent­en verliezen hun werk. ‘We houden het museum dagelijks draaiend met vijf mensen, de anderen zijn deeltijds of voltijds technisch werkloos’, zegt Debekker. ‘De huurinkoms­ten van de brasserie die in ons gebouw is gevestigd, zijn ook weggevalle­n, want ze is gesloten. En de evenemente­nzaal kunnen we niet verhuren.’

Te veel toeristisc­he attractie Debekker staat nog niet lang aan het hoofd van het Belgisch Stripcentr­um. Ze werd benoemd op 1 november 2019, enkele maanden voor de grote lockdownlu­wte. Het is ondankbaar voor een nieuwe kapitein om het roer over te nemen in deze omstandigh­eden. Bovendien verliep haar benoeming niet zonder rumoer. Debekker, de rechterhan­d van de vorige directeur Jean Auquier, die de instelling elf jaar heeft geleid, kreeg de wind van voren van stripauteu­rs die vonden dat het Stripcentr­um te veel een toeristisc­he attractie was en te weinig oog had voor de hedendaags­e stripscene. Sommigen voelden zich niet meer door de instelling vertegenwo­ordigd en vreesden voor een status quo.

 ?? Stripmuseu­m ?? Het museum herbergt klassieker­s en meer.
Stripmuseu­m Het museum herbergt klassieker­s en meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium