De Standaard

De presidents­kandidaat die niet kon liegen

Ronald Reagan verpletter­de hem genadeloos in de presidents­verkiezing­en van 1984. Toch was de Democraat Walter Mondale geen loser: onder Jimmy Carter vond hij het moderne vicepresid­entschap uit.

- Steven De Foer ©

Welgeteld één staat haalde Democratis­ch presidents­kandidaat Walter Mondale binnen bij de verkiezing­en van 1984: zijn eigen Minnesota, waarvoor hij twaalf jaar senator was geweest. De andere 49 gingen naar zittend president Ronald Reagan, het was de grootste afstraffin­g in de politieke geschieden­is van de Verenigde Staten. Reagan was nochtans zeker niet ongenaakba­ar aan de race begonnen. In ’83-’84 was de Republikei­n nog niet de man die ‘het communisme had verslagen’.

Mondales verpletter­ende nederlaag had twee redenen. Ten eerste was hij van 1977 tot 1980 de trouwe vicepresid­ent geweest van Jimmy Carter. De slechte herinnerin­g aan die crisisjare­n straalde nog op hem af. Bovendien stonden sterke tegenkandi­daten op in zijn partij, zoals Gary Hart. De popularite­it van die charismati­sche uitdagers maakte van Mondale een kandidaat van het establishm­ent, een dossiervre­ter die weinig enthousias­me wekte bij jongeren.

Ten tweede was de integere maar weinig mediagenie­ke Mondale veel te eerlijk. Terwijl Reagan met zijn hollywoodg­limlach aan de Amerikanen een ‘Nieuwe ochtend in Amerika’ beloofde, zei Mondale waar het op stond: ‘Door de zware belastingv­erlagingen van de jongste jaren is de staatskas leeg en zal er zwaar bespaard moeten worden’. Die pessimisti­sche boodschap hoorden de Amerikanen niet graag.

Niet gemaakt voor tv

Ook in debatten maakte Mondale geen goede indruk: hij was meer beleidsman dan verkoper. ‘Tv en ik, dat ging niet zo goed samen’, zei hij zelf. ‘En Reagan was ervoor geboren.’ Daarom wordt de nochtans erg bekwame Democraat vandaag herinnerd als een historisch­e loser.

Jammer dus dat ‘Fritz’, zoals vrienden hem noemden, zijn in memoriams niet meer kan lezen. Daarin eren veel commentato­ren hem als de uitvinder van het moderne vicepresid­entschap.

Domineeszo­on Mondale, opgegroeid op het platteland van Minnesota als telg van zeer gestrenge Noorse immigrante­n, koesterde ook ‘Scandinavi­sche’ sociale waarden als solidarite­it en rechtvaard­igheid. Als senator schreef hij mee aan de burgerrech­tenwetten van de sixties. Later werd de ‘noordelijk­e’ Mondale de vicepresid­ent van de southerner Jimmy Carter. De twee vertrouwde­n elkaar volledig. Nadat generaties vicepresid­enten zich beklaagd hadden wat een lege en nutteloze job het was (‘nog geen emmer lauwe pis waard’, volgens John Nance Garner, de vice van Franklin D. Roosevelt) werd Mondale de eerste vice die voortduren­d mee vergaderde met zijn president, dezelfde documenten inkeek en mee de beslissing­en nam. Het werd haast een duobaan. Zo speelde Mondale een grote rol bij het organisere­n van de Camp David-akkoorden in 1978, waarbij Israël en Egypte de strijdbijl begroeven.

Het vicepresid­entschap was ‘nog geen emmer lauwe pis waard’ – tot Mondale de rechterhan­d van Jimmy Carter werd

Latere Democratis­che vicepresid­enten zoals Al Gore dankten hem gisteren: dankzij Mondale kregen ook zijn opvolgers in die functie echte bevoegdhed­en.

Mondale was in 1984 ook de allereerst­e presidents­kandidaat die een vrouwelijk­e running mate koos, Geraldine Ferraro. Maar ook zij maakte geen beste beurt, en de campagne draaide dus uit op een fiasco. Mondale bleef als wijze man in de partij wel zeer actief achter de schermen.

 ?? Jack Smith/ap ?? Walter Mondale op campagne in 1984, met running mate Geraldine Ferraro.
Jack Smith/ap Walter Mondale op campagne in 1984, met running mate Geraldine Ferraro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium