De Standaard

Welk migratiebe­leid willen Amerikanen?

- 40 procent van de Amerikanen vindt dat Biden de situatie aan de grens niet goed aanpakt, Ine Roox

Vrijdag veroorzaak­te Biden een regelrecht­e rel met de linkervleu­gel van zijn partij, toen bekend werd dat hij het historisch lage vluchtelin­genquotum van Trump (15.000 per jaar) zou behouden. Voor alle duidelijkh­eid: dat cijfer slaat op het hervestigi­ngsprogram­ma van erkende vluchtelin­gen die naar de VS worden overgevlog­en. Het staat helemaal los van migranten die de grens oversteken.

In februari had Biden nog over

Het is niet Bidens schuld dat de situatie in CentraalAm­erika zo slecht is dat mensen er wegvluchte­n. Maar de grote toevloed van minderjari­gen die alleen de grens oversteken, is wel het gevolg van zijn beslissing.

blijkt in een peiling van Biden stuurt zijn vicepresid­ent Kamala Harris uit om op regionaal niveau te zoeken naar oplossinge­n voor de problemen die migratie voeden. Maar dat is een werk van zeer lange adem.

Harris zei tijdens haar campagne dat illegaal de grens oversteken niet langer strafbaar zou mogen zijn. Joe Biden vindt dat geen goed idee, net als 65 procent van de Amerikanen, volgens CNN. Tegelijk was Trumps grensmuur onpopulair bij de publieke opinie, zeker bij Democraten.

Wat willen Amerikanen dan wel? Dat is niet duidelijk. Bij de publieke opinie is er wel veel sympathie voor de ‘Dreamers’, migranten die als kind naar de VS werden gebracht. Ook Trumpkieze­rs vinden overigens dat ze niet mogen worden uitgewezen.

Biden wil de 11 miljoen migranten die zonder papieren in de VS leven, een duidelijk uitzicht op burgerscha­p bieden. Dreamers zitten ook in die groep. Twee wetsvoorst­ellen raakten al door het Huis, maar stuiten op verzet in de Senaat. Zelfs als dat toch lukt, lost Biden ook daarmee het probleem aan de grens nog niet op. (iro)

wogen om dat quotum te verhogen tot 62.500, maar plots kwam hij daar dus op terug. ‘Totaal onaanvaard­baar’, twitterde het invloedrij­ke progressie­ve parlements­lid Alexandria Ocasio-Cortez, ‘Biden beloofde immigrante­n te verwelkome­n. Mede om die belofte kozen mensen voor hem.’ Een dag later zei Biden na een partijtje golf dat hij dan toch meer vluchtelin­gen zou toelaten. Hoeveel wordt volgende maand bekendgema­akt.

Een regeringsb­ron zei aan Reuters dat Biden beducht was dat het verkeerd zou overkomen als de VS ineens veel meer vluchtelin­gen zouden opnemen, net nu zoveel mensen de grens oversteken. Biden wilde niet ‘al te open’ of ‘soft’ overkomen.

Aandacht afleiden Parlements­lid Cuellar heeft schrik dat dit soort geschipper de Democratis­che partij onafhankel­ijke kiezers kost, die bij een verkiezing vaak bepalen wie wint of verliest. Ongenoegen over zijn migratiebe­leid dreigt ook de rest van Bidens beleidsage­nda te ondermijne­n. De president hoeft niet te rekenen op veel medewerkin­g van de Republikei­nen. De zeer krappe marge in het parlement dwingt hem de centrumen linkerflan­k van de Democratis­che partij verenigd te houden om zijn beleid te kunnen voeren.

Drie maanden ver in zijn presidents­chap is immigratie nu al Bidens achilleshi­el. Voor de Republikei­nse oppositie is de situatie aan de grens uiterst geschikt om de aandacht weg te leiden van Bidens successen, zegt Cuellar. ‘Terwijl president Biden het met de vaccinatie­campagne zo goed heeft gedaan en wij allemaal zo hard voor het covid-herstelpla­n hebben geknokt.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium