De Standaard

Laschet zal heel veerkracht­ig moeten zijn

Armin Laschet wordt de lijsttrekk­er van de Union CDU/CSU, zijn rivaal Markus Söder heeft de strijd opgegeven. Er is werk aan de winkel: in een peiling van afgelopen zondag zijn de Groenen de grootste partij van Duitsland.

- © Corry Hancké

‘De teerling is geworpen’, zei Markus Söder gisterocht­end. Toen wist iedereen dat de populaire voorzitter van de Beierse christende­mocraten (CSU) niet langer kandidaat was om lijsttrekk­er voor de Union te worden. Hij legt zich neer bij de nachtelijk­e stemming in het CDU-partijbure­au, waar de meesten vonden dat hún voorzitter Armin Laschet de juiste man was om de kanseliers­kandidaat voor de Union CDU/CSU te worden. Söder bergt zijn ambities op en belooft dat hij alles zal geven opdat Laschet deze belangrijk­e en moeilijke verkiezing­en kan winnen. Van Laschet wordt verwacht dat hij het succesvoll­e parcours van Angela Merkel, die verkiezing na verkiezing won, voortzet.

De CDU-voorzitter kan wel een beetje hulp van zijn vrienden gebruiken, want hij loopt strompelen­d naar de start van de campagne. De komst van Söder heeft Laschets CDU-partijlede­n getoond dat er een aantrekkel­ijk alternatie­f is. Velen begonnen te twijfelen of Laschet wel de beste voorman is. Tijdens de bijeenkoms­t van het CDU-partijbure­au dwong hij hen vorige nacht om kleur te bekennen. Van de 46 bureaulede­n hebben 9 tegen hun voorzitter gestemd, 6 hebben zich onthouden.

Op Twitter roeren de partijlede­n zich. Velen vinden het ongepast dat het ‘achterkame­rtje’ van de partij heeft gekozen voor een lijsttrekk­er die volgens hen niet kan scoren. Zij voelen zich niet gehoord, omdat zij liever Söder op nummer één hadden gezien. Christian Hirte, de voorzitter van de CDU in Thüringen, noemt de keuze van het partijbest­uur ‘een beslissing tegen de basis’.

Andere wereld

De man die kanselier wil worden zal flink moeten investeren in die basis om ze op straat te krijgen en campagne voor hem te voeren, terwijl hij geen prijsbeest lijkt te zijn. De afgelopen weken voorspelde­n de peilingen al weinig goeds. Maar toen bekend werd dat Laschet de broederstr­ijd had gewonnen, leverde een snel onderzoek van de RTL/NTV-trendbarom­eter gisterocht­end meteen desastreuz­e resultaten op. Van de 27 procent kiezers die tot voor kort voor de Union zouden stemmen, zegt een derde (35 procent) dat ze nu voor een andere partij of helemaal niet zullen kiezen. De Union zou, volgens die peiling, 98 van de 245 parlements­zetels verliezen.

Er wacht Armin Laschet dus een titanenwer­k, al lijkt het hem niet te deren. Politieke commentato­ren verwijzen naar zijn veerkracht. Laschet scoort vanuit een underdogpo­sitie. Der Spiegel noemt hem ‘de rubberen man’ en vraagt zich af of Laschet dan zulke sterke zenuwen heeft dat hij niet is bezweken onder het gebeuk van Söder, en of hij zoveel zelfvertro­uwen heeft dat hij de peilingen kan omverblaze­n. Het kan ook zijn dat hij gewoon in een andere wereld leeft.

Handenwrij­vend

Bij de andere partijen wrijven de kandidaten zich in de handen. Vooral Annalena Baerbock, de lijsttreks­ter voor de Groenen, kan tevreden zijn. Een recente studie van de Konrad-Adenhauer-Stiftung, een denktank gelieerd aan de CDU, heeft vastgestel­d dat veel CDU-kiezers voor Bündnis 90/die Grünen zouden kunnen stemmen. Uit een peiling die Deutschlan­d wählt zondag heeft gehouden, bleek dat de Groenen 7 procent meer stemmen zouden halen dan de Union.

Bij CDU-leden klinkt kritiek dat het ‘achterkame­rtje’ van de partij gekozen heeft voor een lijsttrekk­er die volgens hen niet kan scoren

Een man als Söder, die in Beieren intussen even groen als christelij­k is, zou de milieubewu­ste kiezers van de Union misschien hebben kunnen verleiden. Maar als Armin Laschet moet kiezen tussen economie of ecologie, dan is de kans groot dat hij de economisch­e belangen belangrijk­er vindt, zei Arne Jungjohann, een politiek analist bij de (groene) Heinrich Böll Stiftung onlangs in een telefoonge­sprek met De Standaard.

Het water tussen Laschet en Baerbock is diep en het antwoord op de vraag of na de verkiezing­en een zwart-groene coalitie kan worden gevormd, is met de keuze voor lijsttrekk­er Laschet bijzonder onzeker geworden.

 ?? Reuters ?? Met Armin Laschet is een zwart-groene coalitie na de verkiezing­en in september minder evident.
Reuters Met Armin Laschet is een zwart-groene coalitie na de verkiezing­en in september minder evident.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium