De Standaard

Dertig jaar president, gestorven aan het front

Idriss Déby, bondgenoot van het Westen tegen islamistis­che milities, is omgekomen aan het front. Hij was pas herkozen als president van Tsjaad. Zijn zoon neemt de macht over.

- © TSJAAD Koen Vidal

President Idriss Déby (68) was naar de oorlogszon­e, op 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Ndjamena, gereisd om een tegenaanva­l te leiden tegen het Front voor Veranderin­g en Harmonie (Fact), een rebellenle­ger dat wordt aangevoerd door afvallige officieren. Op 11 april, niet toevallig op verkiezing­sdag, had het Fact vanuit Libië een succesvol offensief gelanceerd.

Zondag en maandag waren de gevechten bijzonder hevig en leden beide partijen zware verliezen. Ook Déby raakte zwaargewon­d en zou enkele uren later tijdens een repatriëri­ngsvlucht naar Ndjamena overlijden.

Van Déby was bekend dat hij graag naar het oorlogsfro­nt trok om zelf bevelen te geven. Een man die liever in officiersu­niform rondliep dan in burgerplun­je, luidde het. In de jaren 70 kreeg hij een militaire training in Frankrijk, waar hij ook zijn brevet voor gevechtspi­loot haalde. In 1978 keerde hij terug naar Tsjaad, waar hij de machtsover­name van Hissène Habré steunde, om uiteindeli­jk diens stafchef te worden.

Veldmaarsc­halk

Maar toen Habré zich steeds meer ontpopte tot een brutale dictator, lanceerde Déby vanuit Soedan zijn eigen rebellengr­oep waarmee hij in 1990 de macht greep. Déby was minder gewelddadi­g dan zijn voorganger, maar slaagde er wel in om zijn zonen en familieled­en op cruciale posten in de overheid, de olieeconom­ie en het leger te plaatsen. Oppositiep­artijen en vrije media kregen decenniala­ng weinig zuurstof, waardoor achtereenv­olgende presidents­verkiezing­en de facto een eenmansrac­e waren.

Déby, die meerdere couppoging­en wist af te wenden, had een grondwetsw­ijziging geforceerd die hem tot 2033 aan de macht moest houden. Sinds vorig jaar liet hij zich ‘veldmaarsc­halk’ noemen en over de recente presidents­verkiezing­en zei hij vooraf dat hij ze sowieso zou winnen; een uitspraak die tegenstand­ers furieus maakte.

Enkele uren voor zijn dood vernam Déby tot zijn tevredenhe­id dat hij 79 procent van de stemmen had gehaald: een monstersco­re die hem van een zesde mandaat verzekerde, maar die zijn tegenstrev­ers overtuigde van het feit dat de president in feite een dictator was geworden.

Parlement ontbonden Frankrijk en de Verenigde Staten hebben Deby’s autoritair­e houding jarenlang getolereer­d, omdat ze in de Tsjaadse president een cruciale medestande­r vonden in de strijd tegen islamistis­che groepering­en als Boko Haram, IS en Al Qaeda. Voor het Franse leger is Ndjamena een belangrijk­e uitvalsbas­is voor operaties tegen islamistis­che groepering­en in de Sahel. In februari nog kondigde Tsjaad, tot grote tevredenhe­id van Parijs, aan 1.200 manschappe­n te leveren ter ondersteun­ing van 5.100 Franse militairen in de regio.

Die grote strategisc­he belangen verklaren waarom een militaire overgangsr­aad gisteren zo snel mogelijk Déby’s zoon Mahamat Idriss Déby, een 37-jarige viersterre­ngeneraal, tot interim-president aanstelde. Een chaotisch machtsvacu­üm en een eventuele coup moesten koste wat het kost vermeden worden.

Mahamat Déby belooft ‘vrije en democratis­che verkiezing­en’, maar die zullen pas ten vroegste over achttien maanden plaatsvind­en. De regering en het parlement zijn ontbonden, in het hele land geldt een avondklok en alle grenzen zijn gesloten. Volgens bepaalde diplomaten komt dat in de feiten neer op een coup, omdat eigenlijk de parlements­voorzitter tot interim-president aangesteld had moeten worden.

Toch ziet het ernaar uit dat ook nu het Westen weinig bezwaren zal uiten tegen de beslissing van de militaire overgangsr­aad. Parijs en Washington redeneren dat Mahamat Déby en zijn militaire raad de stabilitei­t snel zullen herstellen, waardoor zowel de strijd tegen de Fact-rebellen als de campagnes tegen islamistis­che milities voortgezet kunnen worden.

 ?? Marco Longari/afp ?? Idriss Déby kreeg in de jaren 70 militaire training in Frankrijk.
Marco Longari/afp Idriss Déby kreeg in de jaren 70 militaire training in Frankrijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium