De Standaard

Tegen vaccins en 5G, maar ontvoering moet kunnen

- Jolien De Bouw

COMPLOTGOE­ROE Een week lang was Frankrijk in de ban van de ontvoering van een 8-jarig meisje. Ze bleek in de klauwen te zijn beland van complotden­kers.

Vanuit Maleisië droomt Rémy Daillet-Wiedemann ervan om het Franse staatsappa­raat omver te werpen. Op zijn site legt hij haarfijn uit hoe alles in zijn werk zal gaan, hij rekruteert er ook een achterban. Wanneer de president omvergewor­pen is, zal het gedaan zijn met chemtrails, belastinge­n, massavacci­naties, 5G en flitspalen. Daillet-Wiedemann beweert al ruim tienduizen­d volgelinge­n te hebben die klaarstaan om het Élysée binnen te vallen.

Tegen de complotgoe­roe is nu een internatio­naal aanhouding­sbevel uitgevaard­igd. Zijn hersenspin­sels zouden een moeder ertoe hebben aangezet om haar dochter te laten ontvoeren.

QAnon in Frankrijk

Vorige dinsdag klopten in een klein Vogezendor­p twee mannen aan bij de grootmoede­r van de kleine Mia Montemaggi. Ze maakten haar wijs dat ze van de kinderbesc­herming waren en dat Mia (8) mee moest komen. Nadat de twee haar in de auto hadden gezet, contacteer­de de achterdoch­tige oma de kinderbesc­herming. Bleek dat Montemaggi was ontvoerd en overgedrag­en aan haar moeder.

De moeder, die haar dochter twee keer per maand onder begeleidin­g mocht zien, was niet vies van stevig complotden­ken. Vorig jaar postte ze op Facebook dat de sociale diensten kinderen aan de zorg van hun ouders onttrekken om ‘het satanistis­che pedofiele netwerk van de elite te voeden’. Daarmee verwijst ze naar de complotthe­orie van QAnon, die in Frankrijk aan terrein wint.

De ontvoerder­s werden snel uit hun bed gelicht door de politie. De veiligheid­sdiensten hielden hen al langer in de gaten. Ze hadden opgevangen dat ze een vaccinatie­centrum wilden opblazen. Tijdens hun verhoor zeiden ze tevreden te zijn dat ze het meisje hadden herenigd met haar moeder, ‘uit de klauwen van het barbaarse systeem’. De naam Rémy DailletWie­demann viel meermaals. Volgens Le Parisien gaf hij de drie de opdracht het meisje te ‘redden’.

Een paar jaar geleden was Daillet-Wiedemann nog voorzitter van centrumpar­tij MoDem, in het departemen­t Haute-Garonne. Hij had ook nationale ambities. Nadat hij stiekem gesprekken met voorzitter François Bayrou had opgenomen, vloog hij buiten. De jaren daarop dwaalde hij steeds verder af in complotden­ken.

Daillet-Wiedemann is overtuigd van het bestaan van een deep state, overtuigt ouders hun kinderen weg te halen uit het schoolsyst­eem en kant zich tegen de grote media en lockdowns. Tot een staatsgree­p is het nog niet gekomen, maar de naam DailletWie­demann duikt wel al in een aantal politiedos­siers over andere ontvoering­spogingen op.

Aanhangers Navalny opgepakt voor geplande betogingen

RUSLAND De Russische politie heeft gisteren aanhangers van de opgesloten opposant Aleksej Navalny opgepakt en is binnengeva­llen in twee van zijn regionale kantoren. Vrijwel zeker is er een verband met de geplande betogingen vanavond waartoe zijn aanhangers hebben opgeroepen in Moskou en andere steden, als protest tegen hoe Navalny behandeld wordt in de gevangenis. De Kremlincri­ticus is er erg aan toe, zijn advocaten vrezen voor zijn leven.

Onder meer Michail Chodorkovs­ki, de gewezen tycoon die tien jaar in een cel heeft doorgebrac­ht, heeft de Russen opgeroepen om op straat te komen. Maar volgens de Russische autoriteit­en zijn de betogingen illegaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium