De Standaard

Chinese steenkool stuwt revival CO -uitstoot

-

KLIMAAT Nadat de wereldwijd­e CO2-uitstoot vorig jaar een historisch­e daling heeft gemaakt, voorspelt het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA) dat hij in 2021 weer met 4,8 procent zal groeien. De economisch­e heroplevin­g na crisisjaar 2020 resulteert in een toename van 1.500 megaton CO2, staat in de jaarlijkse Global Energy Review van het IEA, die gisteren werd gepublicee­rd. Alleen in 2010, na de financiële crisis, schoten de CO2-emissies nog sneller omhoog.

De analyse van het IEA is voorwaarde­lijk, en de economisch­e heroplevin­g hangt af van onder meer de snelheid waarmee vaccins worden toegediend of de mogelijke verspreidi­ng van nieuwe covid-varianten. Maar ze ‘is een ernstige waarschuwi­ng dat het economisch­e herstel van de covidcrisi­s allesbehal­ve duurzaam is voor ons klimaat’, zei Fatih Birol, directeur van het IEA. Zonder snelle maatregele­n zal de situatie in 2022 waarschijn­lijk nog erger zijn.

Nu al is duidelijk dat de vraag naar fossiele brandstoff­en dit jaar opnieuw zal groeien. Vooral de stijgende vraag naar energie uit steenkool – voor het klimaat zowat de meest schadelijk­e energiebro­n – in China stuwt de groei in CO2. De Aziatische reus is vandaag goed voor de helft van de wereldwijd­e vraag naar energie uit steenkool. De hoop dat het Chinese steenkoolv­erbruik rond 2013-2014 had gepiekt, blijkt ijdel. In 2021 voorspelt het IEA een nieuw record.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium