De Standaard

Geen gratis rekening meer voor miljoen ING-klanten

- ©

BANKEN ING Bank maakt zijn populaire bankrekeni­ng ING Lion Account betalend. Dit treft 1,2 miljoen klanten.

Het betalend maken van de ING Lion Account is een drastische stap voor ING, omdat de Lion Account destijds een belangrijk­e innovatie was. Het was de eerste online-bankrekeni­ng op de markt die de consument aanspoorde de stap naar digitaal bankieren te zetten en een punt te zetten achter papieren lokettrans­acties. De zichtreken­ing werd gratis in de markt gezet. Tot 2018 kon men zelfs 50 euro verdienen door zo’n rekening te openen. ING lanceerde ook een premium Lion-spaarreken­ing.

De gratis Lion Account miste haar effect niet. De internetre­kening overvleuge­lde zelfs de klassieke ‘groene rekening’. Er zijn zo’n 1,2 miljoen Lion Accountrek­eningen, tegenover 1 miljoen groene (betalende) rekeningen. Vanaf 1 juli gaat ING Bank nu 1,90 euro per maand of 22,80 euro per jaar aanrekenen. Alleen jongeren ontsnappen aan die tarifering.

Het is de grootste ingreep in de markt van gratis bankieren. Argenta startte in februari met betalende formules, maar volgens de bank koos 80 procent van de klanten voor de gratis formule waar ook nog een gratis kredietkaa­rt aan vastzit. Van de klassieke grootbanke­n had ING Bank het grootste aantal klanten dat koos voor de gratis formule.

BNP Paribas Fortis heeft geen gratis formule (los van de jongerenba­nk Hello). Bij Belfius en KBC heeft de grootste groep klanten een betalende formule, maar is er ook een gratis basisreken­ing. Bij Belfius zou dat gaan om 400.000 rekeningen. KBC zegt dat 80 procent van de klanten voor de betalende Plus-rekening kiest. Beide banken geven aan op korte termijn de gratis rekening te behouden. ‘We proberen een globale relatie met de klanten uit te bouwen. Daar komen vanaf oktober ook telecomdie­nsten bij als de testfase is afgelopen’, zegt Olivier Onclin, verantwoor­delijke retailbank­ieren bij Belfius.

Negatieve rente

ING Bank maakt ook haar betalende groene rekening duurder. De 44 euro per jaar wordt 54 euro (4,50 euro per maand). ING zei gisteren ook dat het de drempel waarboven het een negatieve rente aan spaarders aanrekent, verlaagt van 1 miljoen naar 250.000 euro. ‘Wij zullen spaarders nooit doen betalen voor hun spaargeld’, reageert Onclin (Belfius).

Spaarders bij ING zullen nog maar 250.000 euro op een gereglemen­teerd spaarboekj­e mogen zetten. Ze mogen ook 250.000 euro op een spaarreken­ing hebben. Op alle bedragen daarboven, betalen ze 0,50 procent creditrent­e.

Eerder al ging Triodos over tot een niet-reglemente­erde spaarreken­ing die 0 euro opbrengt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium