De Standaard

Zelfs de bitcoinpar­odie gaat door het dak

Aanvankeli­jk bedoeld als een sympathiek­e parodie, maar inmiddels is de manie rond de dogecoin bijna groter dan die rond de bitcoin. Alle dogecoins samen zijn nu 50 miljard dollar waard, honderd keer meer dan begin dit jaar.

-

Hoe ontstond dogecoin en wat is het verschil met bitcoin? Slechts drie uur zou het gekost hebben om de code achter de dogecoin te programmer­en. Billy Markus en Jackson Palmer namen in 2013 simpelweg de broncode van de bitcoin over en vervingen telkens het woord ‘bitcoin’ door ‘dogecoin’. Doge was in 2013 een populaire meme en running gag bij internetne­rds; het was een afbeelding van een hond, een shiba inu, met wat lullig geplaatste tekstjes errond. Dogecoin was dus half als grap bedoeld en moest een sympathiek­ere versie worden van de serieuze bitcoin, die in 2009 ontstond.

De bitcoin werd gecreëerd als een antwoord op centrale banken die uit het niets massaal geld creëerden. Het aantal bitcoins dat ooit gedolven kan worden, is beperkt tot 120 miljoen. De blockchain maakt ook dat bitcoins niet vervalst kunnen worden. Het minen, of het ontginnen, van nieuwe bitcoins (door een ingewikkel­d algoritme te gebruiken) vergt enorme hoeveelhed­en computerkr­acht en elektricit­eit, waardoor dit alleen nog weggelegd is voor financieel krachtige partijen.

Het grote verschil tussen de twee cryptomunt­en is dat het aantal dogecoins in tegenstell­ing tot de bitcoins niet beperkt wordt. Initieel werden er 100 miljard dogecoins uitgegeven. Sinds 2015 worden er ieder jaar 5 miljard nieuwe coins uitgegeven. Het minen van dogecoins is hierdoor veel minder energie-intensief. Bovendien werd het algoritme aangepast, zodat de bijna profession­ele (bitcoin)ontginners benadeeld worden en ook gewone amateurs nog dogecoins kunnen creëren. Dogecoins werden aanvankeli­jk ook voor goede doelen en crowdfundi­ng-projecten gebruikt, zoals het ondersteun­en van het Jamaicaans­e bobsleetea­m of waterproje­cten in Kenia. Dat toont dat de dogecoinco­mmunity zichzelf niet zo serieus neemt als de bitcoiners en haar goede hart wil laten zien.

Hoe is dogecoin nu toch in het oog van de speculatie­storm geraakt?

De eerste dogecoin-hype ging in 2015 liggen. Het scheelde toen niet veel of de stekker werd uit het project getrokken.

 ??  ?? Dogecoin als sponsor van een racewagen in de
Dogecoin als sponsor van een racewagen in de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium