De Standaard

Bederft Vodafone de tv-pret van DPG Media?

-

ANALYSE MEDIA DPG Media zet in Nederland in op de overname van het televisieb­edrijf RTL, maar er zijn kapers op de kust.

Er wordt deze dagen gebikkeld om televisieb­elangen in drie landen: Nederland, België en Frankrijk. En dit doordat de Luxemburgs­e televisieg­roep RTL, onderdeel van het Duitse Bertelsman­n, beslist heeft de tvbelangen in die drie landen te verkopen. Het gaat voor Nederland om zenders als RTL 4, RTL 5 en RTL Z, en de streamingd­ienst Videoland. In België zijn de Franstalig­e commerciël­e televisiez­enders plus enkele radiostati­ons de inzet, terwijl het in Frankrijk om M6 gaat.

De dossiers worden in de Belgische mediasecto­r met meer dan gewone belangstel­ling gevolgd. Voor DPG Media, dat het gros van zijn mediabelan­gen in Vlaanderen en Nederland heeft, is RTL Nederland een kans om het succesvoll­e Vlaamse model ook in Nederland te introducer­en. DPG Media zou dan ook in Nederland radio, consumente­nwebsites en landelijke en regionale kranten kunnen combineren met televisie.

Meer synergie

Mediahuis, onder meer uitgever van De Standaard en NRC, is niet actief op de markt van de commerciël­e televisie. Een poging van voorloper Corelio om via De Vijver (onder meer VT4) in die markt voet aan grond te krijgen, werd geen succes. Voor Mediahuis zou een succesvoll­e deal van DPG Media in Nederland betekenen dat een al sterke concurrent nog meer marktmacht zou krijgen.

DPG Media zou niet alleen in Vlaanderen en in Nederland de synergie kunnen maximalise­ren, maar ook de synergie tussen Vlaanderen en Nederland opdrijven. De overname van RTL Nederland zou financieel een grote hap zijn voor DPG Media, maar de groep heeft een sterke balans. Afgelopen jaar verhoogde het bedrijf van Christian Van Thillo de bedrijfswi­nst met 38 procent tot 254 miljoen euro. RTL Nederland haalde afgelopen jaar een bedrijfswi­nst van 58 miljoen.

Gevestigde mediagroep­en vrezen dat telecombed­rijven een gekke prijs willen bieden

In het pakket van RTL Nederland zit ook de streamingd­ienst Videoland. Die telt ondertusse­n meer dan 1 miljoen abonnees, maar is verlieslat­end. De prijzen voor de abonnement­en substantie­el verhogen, is niet evident omdat de abonnee dit wellicht niet zou slikken.

Voor DPG Media is RTL Nederland een kans die het niet graag zal mislopen. Tussen DPG Media en RTL-eigenaar Bertelsman­n zijn er goede banden. Van Thillo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium