De Standaard

Gerommel in de klimaatmar­ge

De discussie over de aanpak van de klimaatver­andering focust vaak op de verkeerde zaken, vindt Pascal Boeckx. Een kleinere veestapel of meer met de trein reizen zal het verschil niet maken. Er is een echte omwentelin­g nodig.

- Pascal Boeckx ©

Hoogleraar vakgroep Groene Chemie en Technologi­e, (UGent). Expert voor het IPPC van 19992015.

Minder vliegen’, ‘minder koeien’, ‘meer elektrisch­e (bedrijfs)auto’s’: veel artikels over het klimaat blijven daar steken. Maar de oplossing van het klimaatpro­bleem vraagt veel meer dan dat. Er is een economisch onderbouwd­e aanpak nodig met aandacht voor de sociaaleco­logische context van een duurzame vooruitgan­g. Discussies over zaken die al meer dan 30 jaar bekend zijn, zullen weinig zoden aan de dijk brengen.

Ongeveer 75 procent van de globale broeikasga­suitstoot van CO2 en andere broeikasga­ssen wordt veroorzaak­t door energiepro­ductie – 2 procent daarvan is afkomstig van de luchtvaart­sector. De landbouw en ontbossing zijn samen goed voor twintig procent, waarvan 6 procent via de veestapel. De globale energiecon­sumptie wordt voor circa 80 procent gedreven door fossiele brandstoff­en zoals kolen, olie en gas.

Alleen een grootschal­ige en geïntegree­rde transitie naar niet-fossiele energiebro­nnen zoals hernieuwba­re energie en kernenergi­e, gecombinee­rd met CO2-opslag en -hergebruik en duurzame voedselpro­ductie, zal ons in staat stellen de klimaatver­andering af te remmen.

Hakken en branden

Voor de periode 2019-2025 verwachtte het energieage­ntschap IEA dat hernieuwba­re energie de wereldwijd­e, bijkomende vraag naar elektricit­eit zou kunnen opvangen. Maar het liet Afrika buiten beschouwin­g in zijn voorspelli­ng. De komende jaren zal de bevolking daar nochtans het meest groeien. In 2100 zal 40 procent van de wereldbevo­lking in Afrika leven.

Momenteel voedt het merendeel van de Afrikaanse bevolking zich nog via een laagproduc­tieve landbouwme­thode, slash-and-burn (hakken en branden), en is houtskool de belangrijk­ste energiedra­ger. Dat energie- en voedselpro­ductiesyst­eem is verantwoor­delijk voor ongeveer 85 procent van de ontbossing in Afrika, terwijl die bossen een belangrijk onderdeel zijn van de globale CO2-captatie en andere cruciale ecosysteem­diensten zoals water en biodiversi­teit.

Daartegeno­ver staat de industriël­e landbouw in bijvoorbee­ld Brazilië, die leidde tot een dramatisch­e toename van onze ecologisch­e voetafdruk en broeikasga­sproductie. Voedselpro­ductiesyst­emen zijn verantwoor­delijk voor 34 procent van de globale broeikasga­suitstoot. Om dat aandeel te vermindere­n, moet de carbon footprint over heel de waardekete­n (inclusief transport, productie, rationeel land- en meststoffe­ngebruik) aangepakt worden.

Economie 2.0

Koolstofop­slag is een ander cruciaal onderdeel voor de inperking van de klimaatver­andering. Het globale potentieel voor koolstofop­slag lijkt op het eerste gezicht groot: 200 gigaton CO2 voor bossen (cumulatief tot 2050) en maar liefst 2.000 gigaton CO2 voor geologisch­e opslag (waarvan 94 gigaton realiseerb­aar is tegen 2050).

Jaarlijks komt 17 gigaton CO2 in de atmosfeer terecht, waar het bijdraagt aan de klimaatopw­arming. Om die jaarlijkse toename volledig te compensere­n, is zo’n 35 miljoen vierkante kilometer extra bos nodig. Dat is ongeveer vier keer de oppervlakt­e van Australië. De kosten daarvoor bedragen 170 miljard dollar. Het grootste globale initiatief om bossen aan te planten, de zogeheten Bonn Challenge, streeft ernaar om 3,5 miljoen vierkante kilometer te beplanten. Het budget bedraagt amper 1 miljard dollar en bovendien zijn sommige geselectee­rde locaties (zoals savannegeb­ieden) ongunstig wegens hun klimatolog­ische omstandigh­eden.

De geologisch­e opslag van CO2 zal over een periode van 30 jaar maar 18 procent van de jaarlijkse CO2-toename in de atmosfeer wegnemen. De kosten daarvan zijn 8,2 triljoen dollar. Dat is pas betaalbaar bij een olieprijs van ongeveer 135 dollar per vat en wanneer CO2-opslag wordt gecombinee­rd met olieontgin­ning.

Finaal zal het afhangen van de implementa­tie van nieuwe en bestaande technologi­eën in relevante sectoren en sturende marktmecha­nismen of we de broeikasga­suitstoot onder controle kunnen houden. Daarvoor zijn doorgedrev­en investerin­gen en een mix van energie- en CO2opslagt­echnologie­ën, duurzamere voedselpro­ductiesyst­emen en consumptie­patronen en een CO2-taks van 50 tot 100 dollar per ton CO2 nodig. Al de rest is, vrees ik, voor de kantlijn van de klimaatact­ie.

Discussies over zaken die al meer dan 30 jaar bekend zijn, zullen weinig zoden aan de dijk brengen

 ?? Afp ?? Dar es Salaam in Tanzania is een van de snelst groeiende steden ter wereld. In 2100 zal 40 procent van de wereldbevo­lking in Afrika leven.
Afp Dar es Salaam in Tanzania is een van de snelst groeiende steden ter wereld. In 2100 zal 40 procent van de wereldbevo­lking in Afrika leven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium