De Standaard

De race naar de bodem van de oceaan

De zoektocht naar zeldzame metalen op de oceaanbode­m kan onherstelb­are schade aanrichten, waarschuwe­n Lien Vandamme en Raf Custers. Dat die nodig zouden zijn om het klimaat te redden, is een vals argument.

- Lien Vandamme & Raf Custers ©

De Belgische baggerfirm­a Deme test een graafmachi­ne in de Stille Oceaan die mangaankno­llen zoekt op de bodem (DS 15 april). Deme’s dochterfir­ma GSR, die zich bezighoudt met diepzeemij­nbouw, voert het project uit. Zij doet alsof de proeven in de Pacific vooral de wetenschap ten goede komen, maar heeft het eigenlijk op de kostbare metalen in de knollen gemunt. Die bestaan deels uit het begeerde kobalt, dat onder andere dient om batterijen te maken voor apparaten, voertuigen en stroomopsl­ag. Samen met enkele andere industriël­e ondernemin­gen trekt Deme de rush naar de diepzee, met steun van de Belgische overheid.

Het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior verzet zich ter plaatse tegen de actie. BMW, Volvo, Google en Samsung, grote potentiële klanten, hebben zopas via het WWF laten weten dat ze geen metalen uit de diepzee willen. Ze onderschri­jven een oproep om de industriël­e exploitati­e van de diepzee voor minstens tien jaar op te schorten. Dat moratorium moet dienen om nog veel intensieve­r te onderzoeke­n hoe de oceaan werkt en wat daar leeft. Want, zeggen experts, de mens weet meer van de maan en Mars dan van de diepzee. Slechts een fractie daarvan is onderzocht en elk nieuw onderzoek levert kostbare vondsten op. Deze maand nog toonde de BritsCarib­ische specialist­e Diva Amon beelden van onbekende soorten, zoals glassponze­n (die tot 10.000 jaar oud kunnen worden) en de groenlandh­aai (die 400 jaar wordt en pas op zijn 150ste begint te paren).

‘Groen masochisme’

De kennis die voorhanden is, wijst uit dat diepzeemij­nbouw onherstelb­are schade zal aanrichten. Met de metaalknol­len verdwijnt al het leven dat zich er aan vasthecht. De graafwerke­n woelen sedimenten los die daarna in de wijde omtrek het leven op de bodem bedekken. Soorten die we nog niet eens kennen, kunnen worden uitgeroeid. Het herstel zal veel tijd vragen. Vóór een metaalknol zo groot is als een aardappel, is er een miljoen jaar gepasseerd. Sporen die eind jaren 80 bij wijze van proef in de oceaanbode­m zijn getrokken, waren twintig jaar later nog altijd duidelijk te zien.

Die observatie­s versterken het pleidooi voor een moratorium, dat wordt onderschre­ven door instelling­en (het Europees Parlement), landen en regio’s (Fiji in 2019 en zopas nog Australiës Northern Territory) en een wereldwijd netwerk van gemeenscha­ppen en organisati­es. Organisati­es uit landen in de Stille Oceaan melden trouwens dat diepzeemij­nbouw, zelfs in deze experiment­ele fase, al het levensonde­rhoud, de culturele gebruiken en het welzijn van lokale gemeenscha­ppen in het gedrang brengt.

De weerstand tegen diepzeemij­nbouw groeit en industriël­e koplopers zoals GSR of DeepGreen moeten in het verweer. Zij stellen dat ze inspelen op een groeiende vraag. Hét argument van de industrie is: we hebben die metalen nodig voor de energietra­nsitie als we het klimaat willen redden. Ook Bart De Wever (N-VA) gebruikt dat argument in een opiniebijd­rage in De Tijd. De tegenstand tegen de ontginning van zeldzame aardmetale­n in Groenland en Spanje is, die de natuur aantast, noemt de N-VA-voorzitter ‘groen masochisme’. Maar ligt het zo simpel? Kunnen we het klimaat alleen redden door verwoestin­gen aan te richten in de diepzee en elders?

Nemen-maken-weggooien Alles hangt af van hoe je naar de transitie kijkt. De indrukwekk­ende cijfers over de toekomstig­e vraag naar metalen komen in de eerste plaats uit industriël­e en financiële milieus. De fabrikante­n van voertuigen en batterijen voorspelle­n dat hun verkoop een enorme vlucht zal nemen. Dat sijpelt door in de media. De nieuwssite Forbes schreef dat er in 2040 liefst 3 miljard elektrisch­e voertuigen zouden moeten rondrijden – tegen circa anderhalf miljard brandstofv­oertuigen nu – als we de klimaatcri­sis willen bezweren. Volgens invloedrij­ke inves

teerders als Goldman Sachs en JP Morgan komt er een nieuwe ‘supercycle’ met een krap aanbod van grondstoff­en en sterk stijgende prijzen. Dat is speculatie.

In realiteit is die vraag moeilijk te voorspelle­n, omdat ze sterk afhankelij­k is van politieke en maatschapp­elijke keuzes. Die keuzes moeten we nu maken. Als we afstappen van een economie gebaseerd op het principe ‘nemen-maken-weggooien’, kunnen we de vraag naar nieuwe ontginning sterk bijstellen. Door in te zetten op minder en andere consumptie van energie en materialen, evolueren we naar een koolstofar­me én circulaire economie. Denk aan mobiliteit: alternatie­ven voor individuee­l wagengebru­ik zoals kwalitatie­f en frequent openbaar vervoer en zachte modi zoals de fiets, maken een gigantisch­e elektrisch­e vloot overbodig. Dat het 100 procent fiscaal aftrekbaar blijft om werknemers te verlonen in de vorm van salariswag­ens ‘als ze maar elektrisch zijn’ (DS 20 april), toont hoe het niet moet.

Tegenover de verspillin­g van grondstoff­en, staan goed bestudeerd­e alternatie­ven. Als we die doordrijve­n, kunnen we zuiniger omspringen met die grondstoff­en. Zo voorkomen we onherstelb­are schade aan de diepzee en dragen we bij tot een rechtvaard­iger gebruik van grondstoff­en op internatio­naal niveau. Dat komt het milieu én de mensenrech­ten wereldwijd ten goede. Het beleid moet ook de juiste keuzes maken over hoe we de grondstoff­en ontginnen die wel nog nodig zijn. Voor bedrijven betrokken bij mijnbouw – of dat nu op land of in de zee is – zijn strikte regels nodig en moet het voorzorgsp­rincipe centraal staan.

De graafwerke­n woelen sedimenten los die daarna in de wijde omtrek het leven op de bodem bedekken. Soorten die we nog niet eens kennen, kunnen worden uitgeroeid

België uit zich als ‘blue leader’ voor de beschermin­g van de oceanen, en zetelt binnenkort in de VN-autoriteit die toeziet op de internatio­nale wateren. Voor wie zal België daar spreken: voor een handvol bedrijven of voor het algemeen belang?

 ?? Rr ?? De mangaankno­llen bevatten kostbare metalen zoals kobalt.
Rr De mangaankno­llen bevatten kostbare metalen zoals kobalt.
 ??  ?? Met de machine Patania II wil baggeraar
Met de machine Patania II wil baggeraar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium