De Standaard

Een nieuw imago, meer dan een nieuwe naam

- Mark Van de Voorde ©

NAAMSVERAN­DERING Het naamspekta­kel van Vooruit illustreer­t volgens Mark Van de Voorde een diepere politieke malaise.

Elke nieuwe naam voor het Gentse kunstencen­trum Vooruit zal onaanvaard­baar zijn, omdat je het collectiev­e geheugen van een stad niet kunt wissen. Dat gebouw is de Vooruit en zal in de hoofden van Gentenaars altijd de Vooruit blijven. Elke nieuwe naam zal bij de instelling en het gebouw passen als een tang op een varken, omdat de naam Vooruit letterlijk op de gevel staat en een zichtbaar deel van de architectu­ur en het uitzicht is.

Het dispuut en de heisa waren niet aan de orde geweest als de socialisti­sche partij de moed had gehad om haar gedachtego­ed grondig te restaurere­n en te renoveren zonder naamsveran­dering. Ze heeft historisch­e rechten op de naam Vooruit: in Gent stond die naam voor een feestzaal, een hele organisati­e van diensten en een krant van de socialisti­sche zuil. Maar dat is verleden tijd. De nieuwe generaties en vooral de vele nieuwe Gentenaren, grotendeel­s geïmmigree­rde West-Vlamingen, weten dat niet eens. Voor hen is Vooruit (of de Vooruit) dat kunstencen­trum zonder politieke connotatie.

Schijnoper­aties

De stilaan wansmakeli­jke discussie over de naam illustreer­t een diepere politieke malaise. Partijen denken dat een nieuwe naam ook een nieuw imago schenkt dat vanzelf wervend zal zijn. De SP.A dacht dat en straks doet CD&V, die een nieuwe naam niet uitsluit, dat misschien ook. Maar dat zijn schijnoper­aties die een grondige reflectie over identiteit en waardegoed tegenhoude­n. Of is dat de bedoeling, omdat de partijen anders zouden ontdekken dat ze allang van de eigen ideologie en filosofie zijn ontworteld?

Het is geen toeval dat in de nieuwe naam van de politieke partij Vooruit de S van het bijvoeglij­k naamwoord socialisti­sch is verdwenen. Ik durf erop te wedden dat in de eventuele nieuwe naam voor CD&V ook de C van het bijvoeglij­k naamwoord christelij­k of christende­mocratisch niet meer te bespeuren zal zijn.

Als het bij beide partijen echt te doen is om de herbronnin­g van het gedachtego­ed (en niet om de weglating

Partijen die met goed klinkende, maar nietszegge­nde, woorden hengelen naar allen, kunnen niet met elkaar samenwerke­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium