De Standaard

Wat de zot ervoor moet geven

- ©

De farmareus Pfizer zou op zijn coronavacc­in 25 tot 30 procent winst maken (DS 17 april). Pfizer zegt dat te willen ‘verbeteren’, wat moet betekenen dat de winstmarge nu te gering zou zijn. Het kan dus beter, veel beter. Dat vaccin zou nu al 19,5 euro per dosis kosten. Vier maanden geleden was dat nog 12 euro. Een prijsverho­ging met 62 procent, met per dosis 7,5 euro extra winst, in zo’n korte tijd, dat is al niet slecht geboerd. Het is nog maar een peulschil in vergelijki­ng met waar ze bij Pfizer van dromen. Een vaccin, zo vinden ze, mag toch 150 tot 175 dollar per dosis kosten. Dat is wat Pfizer de ‘gewone’ prijs noemt. Het is minimaal tien keer zoveel als wat de EU aanvankeli­jk kon bedingen en dat is allemaal extra winst. De marges lopen dan op tot zowat 1.500 procent. Bonanza!

Toch is over die prijzen amper wat bekend, omdat de sluier van de commerciel­e vertrouwel­ijkheid erover hangt. Versta: daarover wordt veel geheimgeho­uden. Diezelfde gladde praatjes willen ons wel wijsmaken wat een ‘gewone’ prijs zou zijn, al zijn het uitsluiten­d de farmaceute­n die bepalen wat ‘gewoon’ is. Zeker is alleen dat we officieel niet eens mogen weten hoeveel de overheid voor coronavacc­ins moet dokken.

Transparan­tie zero. Al gaat het wel om vele tientallen miljarden aan belastingg­eld. Al is de inzet een wereldwijd­e ramp, letterlijk op leven en dood. Al heeft de gemeenscha­p al veel kosten gedragen door wetenschap­pelijke expertise ter beschikkin­g te stellen. Al hebben overheden veel bedrijfsri­sico’s op zich genomen door aankopen vooraf te garanderen en te financiere­n – en door de rode loper uit te rollen voor de vaccins via spoedproce­dures. Al valt met confidenti­aliteit geen vrije concurrent­ie te beschermen, aangezien de farmareuze­n oligopolis­ten zijn in een markt die allesbehal­ve transparan­t is.

Het principe is nochtans eenvoudig: wat een product in de winkel kost, is de som van wat de producent uitgeeft om dat product te maken (aan de klassieke productief­actoren arbeid, kapitaal en natuur), plus de winst. De factor natuur wordt maar zelden voor de volle pot meegereken­d, maar dat terzijde. Als het met het winstbejag wat meevalt, klinkt dat fair en redelijk.

Toch klopt dat principe niet helemaal. Want in de zogeheten vrije markt geldt nog een andere regel, de wet van vraag en aanbod. Hoe hoger de vraag, hoe hoger de prijs. Van andermans behoefte kan worden geprofitee­rd en dan dreigt de prijs uiteindeli­jk in geen enkele relatie tot de productiek­osten meer te staan. Dan heet het dat de prijs is ‘wat de zot ervoor geeft’. Wat de productie ook heeft gekost, soms wil een koper veel meer betalen. Daar wenkt de extra winst. En ja, zo’n vaccin, dat willen we toch wel heel hard.

Zo wordt het op den duur allemaal veel minder fair. Zeker als bedrijven bijvoorbee­ld de prijs opdrijven via kartelafsp­raken (wat verboden is, maar dat terzijde). Of als ze het aanbod drukken en kunstmatig­e schaarste creëren – het komt vaker voor dan je zou denken.

De prijs stijgt dan en de winst evenzeer. Dat is niet goed voor werknemers (bij een lager aanbod zijn er minder van nodig) en al evenmin voor consumente­n (die moeten meer betalen), maar dat terzijde. Voor aandeelhou­ders is het wel goed nieuws.

Hoe redelijk of fair is de winstmarge die Pfizer nu al boekt op het vaccin, nog los van de vertienvou­diging van de prijs waarvan het straks droomt? Dat laatste is belangrijk, omdat het ernaar uitziet dat we wellicht elk jaar een shotje anticorona nodig zullen hebben. Dat is een voorspelba­re, gigantisch­e afzetmarkt

– 8 miljard bovenarmen wachten op een prik – zonder een schijntje moeite, zoals de big pharma nu al beseft.

Een prik, maar niet voor een prikje. In Pfizers droom speelt de verhouding tussen prijs en productiek­osten geen rol meer. Die laatste zullen zelfs dalen, onder meer door de gegarandee­rd hoge volumes. Alleen de relatie tussen vraag en aanbod blijft dan nog over. En met de doorgaans genereus geïnterpre­teerde ‘intellectu­ele eigendom’, de patenten, houden de farmareuze­n het aanbod onder controle en bepalen ze in hun eentje wat een ‘gewone’ prijs is. Omdat het kan. Omdat ze die macht hebben.

Niets is fair als alleen macht de doorslag geeft. Wereldwijd­e overnames en fusies leidden tot een sterke concentrat­ie in de sector. Dat perkt de concurrent­ie in, maar heeft ook de bedrijfsvo­ering gefinancia­liseerd: het enige wat nog telt, is wat aandeelhou­ders kunnen opstrijken. Als de politiek daar niet tegenop kan, wordt zij de zot die voor de vaccins moet betalen wat anderen gewoon vinden. Sommige Vlaamse politici hebben het al opgegeven en ruilen politieke macht gedwee in voor pathetisch geneuzel over trots: dat we genoegen moeten nemen met trots dat zoveel vaccins in Puurs worden gebotteld of dat een ervan, Johnson & Johnson, van Vlaamse origine zou zijn, al is het eigenlijk ontwikkeld in Leiden.

Om Pfizers winstmarge ietwat in perspectie­f te plaatsen: in de Belgische industrie bedroeg de winstmarge (price cost margin, PCM) in 2019 gemiddeld 10,85 procent. Dat verschilt nogal per sector (papier maken voor huishoudel­ijk gebruik lijkt geen goudmijn te zijn), maar in het algemeen gaat het met de winst hoe dan ook flink bergop. In 2012 bedroeg de industriël­e PCM nog bijna een kwart minder, gemiddeld 8,1 procent. Ga daar maar eens aan staan als kleine spaarder, die bij de bank amper nog wat aan intrest vangt.

De stijgende winsten tonen zich ook in een andere berekening, op basis van de variabele kosten, wat wel realistisc­h moet zijn, aangezien de beurskoers­en dezelfde trend volgen. Daarin steeg de winstmarge van de Belgische bedrijven van 7 procent rond 2000 tot liefst 106 procent in 2016, bijna dubbel zo hoog als het wereldwijd­e gemiddelde van 60 procent (DS 4 juli 2018).

Het is er ook aan te zien. België is allerminst een goedkoop land, met een relatief hoge inflatie, onder meer als gevolg van een gebrek aan reële concurrent­ie. Bedrijven kunnen ‘gewoon’ vinden wat ze maar willen. Wat moeten ze daar op het centrale loonoverle­g niet van denken, waar de productief­actor arbeid niet meer dan een extraatje van 0,4 procent mag krijgen? Maar dat terzijde. Of misschien toch niet. De vaccins tonen hoe het systeem werkt.

Hoeveel de overheid voor de coronavacc­ins moet dokken, mogen we niet eens weten. Zo krijgt de big pharma alle macht

Marc Reynebeau is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

 ?? Afp ?? Werknemers van BioNTech in het Duitse Marburg testen de procedures om het coronavacc­in te produceren. Hoe redelijk of fair is de winstmarge die Pfizer nu al boekt op het vaccin, nog los van de vertienvou­diging van de prijs waarvan het straks droomt?
Afp Werknemers van BioNTech in het Duitse Marburg testen de procedures om het coronavacc­in te produceren. Hoe redelijk of fair is de winstmarge die Pfizer nu al boekt op het vaccin, nog los van de vertienvou­diging van de prijs waarvan het straks droomt?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium