De Standaard

Bondgenote­n in wegkijken

- Karel Verhoeven

Wanneer Vlaams Parlements­leden in hun onderzoeks­commissie zullen graven in de berg mails, nota’s, rapporten en documenten over Zwijndrech­t, zullen ze vaststelle­n dat Vlaanderen geen tekort heeft aan milieuadmi­nistraties, overheidsd­iensten, stuurcomit­és, toezichtho­uders, bevoegde ministers, of dat hun kabinetten te krap bezet zijn. Het Vlaams Parlement klonk dapper, deze week, toen het unaniem stemde voor een onderzoeks­commissie die zal uitzoeken wie precies wat wanneer wist. De uitkomst zou kunnen ontnuchter­en. Te oordelen naar de eerste gelekte mails bleek iedereen tegelijker­tijd van veel op de hoogte. Helaas bleef de ware omvang buiten beeld.

Wanneer nu minstens drie bevoegde ministers en een burgemeest­er beweren dat ze nergens van wisten, zou dat zelfs in zekere zin kunnen kloppen. Niet goed opgelet toen er iets passeerde over grondvervu­iling. Meer dan een nevenkwest­ie is die vervuiling nooit geworden. Geen van allen rond de vele tafels had daar baat bij. Eindelijk waren ze verenigd in een coalitie. Herinner u die eerste plannen. Een magnifieke brug hoog in de lucht zou de stad heil brengen. Zo sterk was die overtuigin­g, dat er anderhalf decennium van verlammend burgerprot­est nodig was om in te zien dat de luchtvervu­iling en het lawaai niet meer te tolereren zijn. Oosterweel moest de grond in. De tunnel en overkappin­g brengen nu grote weldaden. Het paradigma nog eens in vraag stellen, wegens zwaar vervuilde grond, daar wil niemand aan.

In dat wegkijken werden ze de bondgenote­n van het vervuilend­e bedrijf 3M. Het meest ontluister­ende zinnetje tot nog toe in het PFOS-schandaal staat in een nota die eind september 2017 naar de Vlaamse ministers en topambtena­ren is gestuurd. De afvalstoff­enmaatscha­ppij Ovam wordt daarin geciteerd. Ze kan ‘met zekerheid’ zeggen dat er geen gevaar dreigt voor de mens. Dat was gewaagd, over een chemische stof waarvan de normen in tien jaar tijd 200 keer strenger werden.

Had een van de tientallen politieke en ambtelijke verantwoor­delijken even gegoogeld, dan waren ze meteen op Amerikaans­e rechtszake­n, studies en journalist­iek gebotst die hen kritisch hadden doen kijken. 3M weet al decennia dat het de wereld vervuild heeft met een onverwoest­bare stof die zich opstapelt in levende wezens, die schadelijk is, de immuniteit vermindert, de cholestero­l beïnvloedt, de hormonen verstoort en kanker kan veroorzake­n. Tot op vandaag ontkent het bedrijf dat. 3M is niettemin in 2000 wereldwijd gestopt met de productie. Dat verliep in alle stilte. Het bedrijf toonde zich een meester in camouflage. Het heeft wetenschap­pers decennia op een dwaalspoor gehouden door onderzoek stop te zetten, verwarring te zaaien en conclusies te vervalsen. Zo bekend is dat als tactiek, bij tabak, asbest of recent glyfosaat, dat het de verzamelde Vlaamse instanties beschaamt dat ze zo gewillig onwetend bleven. Allemaal in dienst van de snelweg die ons zal redden.

Meer dan een nevenkwest­ie is die grondvervu­iling nooit geworden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium