De Standaard

Zo sms’t premier Rutte: ‘te gek!!’

- Flóri Hofman

Voor het eerst zijn sms’jes van de Nederlands­e premier Mark Rutte (VVD) openbaar gemaakt. Ze zijn kort, opgewekt en de afzender wil niks missen.

Wie de sms’jes van Mark Rutte leest, ontdekt wat zijn medewerker­s en vrienden al heel lang over hem weten: dat hij graag de controle houdt en liever helemaal niets overlaat aan het toeval. De Nederlands­e overheid heeft sms’jes van aftredend premier Rutte openbaar gemaakt na een beroep op de Wet Openbaarhe­id van Bestuur (WOB). De sms’jes werden opgevraagd door de Volkskrant. Van Rutte is bekend dat hij veel via sms communicee­rt.

‘Maak ajb strakke q en a’, komt een paar keer terug in de vrijgegeve­n stukken. Rutte wil weten wat de vragen kunnen zijn over een ontwikkeli­ng en wat er dan het best geantwoord kan worden. Hij wil duidelijk ook niets missen, ook geen nieuwsberi­chten van regionale media.

Als een uitroep

Wat ook opvalt: de berichten van Rutte zijn bijna altijd kort en lezen vaak als een uitroep, door zijn uitbundige gebruik van uitroeptek­ens. ‘Zeker!!’ of ‘Eens!!’ Je ziet in de korte teksten ook de bijna altijd opgewekte premier die veel geweldig lijkt te vinden: ‘Te gek!’ en ‘super!!’ of ‘top!!’

Het sms-verkeer van de premier dat is vrijgegeve­n, betreft onder meer de berichtjes die Rutte begin maart vorig jaar, vlak voor het uitbreken van de coronapand­emie in Nederland, naar ambtenaren en bewindsper­sonen van de ministerie­s van Volksgezon­dheid, Buitenland­se Zaken en Justitie en Veiligheid stuurde. Zo stuurde hij onder anderen minister Ferd Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid, CDA) de contactgeg­evens van iemand die ‘grote voorraden’ mondkapjes kon leveren.

Grapperhau­s en minister van Volksgezon­dheid Hugo de Jonge (CDA) kregen ook het artikel The hammer and the dance van Tomas Pueyo doorgestuu­rd, waarin werd gepleit voor het volledig neerslaan van de pandemie met een harde lockdown.

Wanneer ambtenaren en bewindsper­sonen appjes of sms’jes moeten overhandig­en voor een aanvraag via de WOB, wordt hun telefoon met speciale apparatuur uitgelezen. Sms- en appbericht­en worden, in tegenstell­ing tot e-mails, niet automatisc­h op servers van de ministerie­s bewaard en kunnen daarom makkelijke­r verwijderd of aangepast worden. Na het uitlezen van de telefoons staan de berichten wel op servers. Het verwijdere­n van werkcorres­pondentie van ambtenaren en bewindsper­sonen is niet toegestaan.

Rutte-doctrine

Rutte kwam de afgelopen tijd onder vuur te liggen voor het cultiveren van een gesloten bestuurscu­ltuur en het tegenwerke­n van transparan­tie over regeringsb­eleid. De term ‘Ruttedoctr­ine’ ontstond in de nasleep van de Toeslagena­ffaire en slaat op het beleid om zo min mogelijk informatie over besluitvor­ming van kabinetten met de buitenwere­ld, ook de Tweede Kamer, te delen.

De toon en inhoud van de sms’jes van Rutte staan in schril contrast met berichten van de Britse premier Boris Johnson die in het Verenigd Koninkrijk gelekt zijn door Dominic Cummings, de voormalige adviseur van de premier. Daarin was bijvoorbee­ld te lezen dat Johnson een plan van zijn minister van Volksgezon­dheid Matt Hancock ‘totally fucking hopeless’ noemde.

‘Maak ajb strakke q en a’ komt een paar keer terug in de vrijgegeve­n stukken

 ?? © ?? De Duitse christende­mocraten Armin Laschet en Angela Merkel. ‘De CDU vaart al jaren een veel consequent­ere koers.’ blg
© De Duitse christende­mocraten Armin Laschet en Angela Merkel. ‘De CDU vaart al jaren een veel consequent­ere koers.’ blg
 ?? © ?? CDA-leider Wopke Hoekstra: de meest gehate minister van Financiën in de Europese Unie. epa
© CDA-leider Wopke Hoekstra: de meest gehate minister van Financiën in de Europese Unie. epa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium