De Standaard

Maakt pushback tegen Poetin kans?

Door radicale manoeuvres zetten autoritair­e leiders als Poetin ‘ondenkbare’ scenario’s om in realiteit. Biedt het westen meer weerstand na de ontmoeting van Joe Biden en Vladimir Poetin in Genève?

- ANALYSE

Bertrand was minister onder Nicolas Sarkozy en Jacques Chirac, maar verliet het zinkende schip van Les Républicai­ns en gaat sindsdien partijloos door het leven. Hij heeft een hekel aan Le Pen en Macron. Toen die laatste vorig jaar de slag om Frankrijk kwam herdenken in Hauts-de-France maakte Bertrand de president belachelij­k door

Maakt hij daar dan ook echt kans op? Volgens peilingen ligt hij in derde positie, met niet eens zo gek veel achterstan­d op de nummer één en twee. Mocht hij naar de tweede ronde doorstoten, heeft hij zelfs meer kans om Le Pen te verslaan dan Macron.

Bertrand noemt zichzelf een gaulliste social. Politiek analisten zijn het erover eens dat dat niet veel wil zeggen. Ook

Macron en Le Pen dwepen met de erfenis van de generaal (ook al een noorderlin­g trouwens). Wat veel Fransen wel aanspreekt in Bertrand, is zijn imago van harde werker. Hij doet zijn uiterste best om dat beeld te cultiveren: de trotse provinciaa­l die niet gevormd werd door eliteschol­en. Maar zijn jaren onder Sarkozy blijven aan hem kleven. Arrogantie en provocatie waren bij ‘president Bling-Bling’ nooit ver weg. Maar veel Franse politici zijn in datzelfde bedje ziek.

Volgens de peilingen krijgen de jongens van Macron zondag amper een kans. Le Pens mannetje, Sébastien Chenu, zou de enige zijn die Bertrand nog kan bedreigen. Zelfs het linkse samenraaps­el van socialiste­n, communiste­n, insoumis en groenen doet het beter dan de marcheurs. Als we het noorden mogen geloven, is Macrons broodje nog lang niet gebakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium