De Standaard

Europese Commissie én AstraZenec­a roepen overwinnin­g uit

Volgens de Brusselse rechter schond AstraZenec­a zijn vaccincont­ract met de Europese Commissie. Maar het vonnis levert de EU niet direct extra doses op. Daarom verwelkomt ook het farmabedri­jf het vonnis.

- Bart Beirlant

AstraZenec­a moet tegen 27 september 50 miljoen vaccins leveren aan de EU, boven op de 30 miljoen die het al leverde in het eerste kwartaal: het gaat om 15 miljoen vaccins tegen 26 juli, 20 miljoen tegen 23 augustus en nog eens 15 miljoen tegen 27 september. Doet het farmabedri­jf dat niet, dan moet het een boete van 10 euro per niet geleverde dosis ophoesten. Alles samen komt dit neer op een mogelijke boete van 500 miljoen euro.

Het klinkt indrukwekk­end. De Europese Commissie pakte in haar persberich­t uit met dit onderdeel van het vonnis van de Brusselse rechter. Die sprak zich uit over het kort geding dat de Commissie tegen AstraZenec­a aanspande, omdat het farmabedri­jf het contract voor de levering van 300 miljoen vaccins geschonden zou hebben.

Geen euro boete

AstraZenec­a kwam ook snel met

een persberich­t en wees erop dat dit vonnis concreet niets zal veranderen en dat het geen euro boete zal moeten betalen. Van die 50 miljoen doses hebben we er al 40 miljoen geleverd, merkte het farmabedri­jf fijntjes op. En tegen eind van deze maand zullen we al aan die 50 miljoen doses zitten.

In de 67 bladzijden van het vonnis is evenmin sprake van een dwingend leveringss­chema voor de overige 220 miljoen doses. De Europese Commissie had geëist dat AstraZenec­a tegen eind juni verplicht zou worden om cumulatief 120 miljoen doses te leveren en de 300 miljoen tegen eind september. ‘Wij kijken nu vooruit naar een vernieuwde samenwerki­ng met de Commissie om de pandemie in Europa te bestrijden’, besluit het bedrijf.

‘Zware fout’

Is de Europese Commissie dan blij met een dode mus? Dat nu ook weer niet. De Commissie heeft principiee­l gelijk gekregen: ‘Deze beslissing bevestigt dat AstraZenec­a zijn verplichti­ngen in het contract niet is nagekomen’, zei Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen in een reactie.

De rechter stelt vast dat AstraZenec­a niet zijn uiterste best (‘best reasonable efforts’) heeft gedaan om de beloofde doses te leveren, zoals het in het contract stond. AstraZenec­a zette Oxford Biomedica, dat in het contract met de EU voorkwam als een van de vier producties­ites, exclusief in voor leveringen aan het Verenigd Koninkrijk. Hetzelfde gold deels voor de site van Halix in Leiden.

Nochtans had AstraZenec­a in het contract met de Commissie beloofd dat het zich niet zou verbinden tot leveringen aan een derde partij als dit ten koste zou gaan van zijn contractue­le verplichti­ngen tegenover de EU. Dat deed het toch, op basis van contracten die het erfde van de universite­it van Oxford. ‘Daarmee heeft AstraZenec­a opzettelij­k zijn contractue­le garanties geschonden’, aldus de rechter. Door de productie van Oxford Biomedica te monopolise­ren voor het VK, ontstonden grote vertraging­en bij de leveringen aan de EU en beging het farmabedri­jf een ‘zware fout’.

Eer van Commissie gered

Na de vele en harde kritiek begin dit jaar dat de Europese Commissie zich bij de onderhande­lingen met AstraZenec­a naïef had opgesteld, is dit een opsteker. De reputatie is gered. ‘Dit bewijst dat onze vaccinatie­campagne gebaseerd was op een gezonde juridische basis’, aldus Von der Leyen.

Volgens een advocaat die namens de Commissie optrad, betekent dit vonnis ook ‘dat AstraZenec­a vanaf nu de producties­ite van Oxford Biomedica moet gebruiken om de resterende doses voor de Europese Unie te produceren.’ Dat zou er moeten voor zorgen dat de beloofde 300 miljoen doses sneller geleverd worden dan eind dit jaar, zoals nu voorzien is.

‘Dit vonnis geeft ons een grond om AstraZenec­a aan te zetten tot een snelle levering van doses’, zegt een woordvoerd­er. Nu al staan hoorzittin­gen gepland eind september waarbij een tussentijd­se balans gemaakt kan worden.

‘We blijven andere contracten tekenen. We hadden het juist met AstraZenec­a, dat is zeer belangrijk voor het geval er nog contracten gebroken zouden worden’, zegt een advocaat van de Commissie. Met AstraZenec­a zelf wordt niet meer gepraat over een nieuw contract.

Door de productie op de site Oxford Biomedica te monopolise­ren voor het VK, ontstonden grote vertraging­en bij de leveringen aan de EU en beging het farmabedri­jf een ‘zware fout’

 ??  ?? © DS beeldmonta­ge
© DS beeldmonta­ge
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium