De Standaard

Een historisch­e dag

- Ruben Mooijman

Dinsdag 16 juni was een gedenkwaar­dige dag. Het Europees Herstelfon­ds kreeg zijn eerste centen binnen. En niet zo’n klein beetje: 20 miljard in één keer. De Europese Unie tekende voor de grootste uitgifte van een staatsobli­gatie in de Europese geschieden­is. De vraag naar het papier was reusachtig: er kwam voor 142 miljard euro aan orders binnen.

‘Echt een historisch­e dag voor de Unie’, zei Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen. ‘De geldstroom waarmee we ons continent gaan transforme­ren, komt op gang.’ Begrotings­commissari­s Johannes Hahn sprak over een ‘belangrijk­e mijlpaal’.

Het is het soort gezwollen taal dat gewoonlijk gebruikt wordt om verwezenli­jkingen in de verf te zetten. Maar overdreven was het niet. De Unie is sinds deze week een belangrijk­e speler op de Europese obligatiem­arkt. Over de solidarite­it die schuilgaat achter de pan-Europese obligaties is jarenlang strijd gevoerd. De uitgifte was het officiële startschot van het Herstelfon­ds dat op termijn een omvang van 800 miljoen euro kan krijgen. Eind dit jaar zal zo’n 80 miljard geleend zijn, voor de volgende jaren staat ongeveer het dubbele op het programma.

Om het heuglijke nieuws te bekrachtig­en startte Von der Leyen meteen een tournee langs de hoofdstede­n van de landen waar het Europese manna als eerste zal nederdalen. Lissabon beet de spits af, gevolgd door Madrid, Athene en Kopenhagen. Jammer dat de kranten er niet zo veel aandacht voor hadden. Tegen Joe Biden kon ze moeilijk op.

Nochtans waren er genoeg leuke details over het nieuws te melden. Hier zijn er drie. Eén: dit kost de belastingb­etaler bijna niets. De geldschiet­ers nemen genoegen met een rendement van 0,086 procent. Daarmee werd de basisgedac­hte achter het Herstelfon­ds kracht bijgezet: de AAA-rating van de EU maakt het mogelijk om ook minder kredietwaa­rdige landen als Spanje en Italië toegang te geven tot goedkope financieri­ng.

Twee: de dag na uitgifte zakte het rendement op de lening al van 0,086 naar 0,035 procent. Beleggers die bij uitgifte achter het net visten, wilden het papier zo graag hebben dat ze het alsnog kochten op de beurs, tegen een hogere koers. Een indicatie van de grote appetijt die er voor de volgende uitgiftes zal zijn.

Drie: volgens de Financial Times werden tien banken, waaronder de Wall Street-reuzen J.P. Morgan, Citigroup en Bank of America niet geïnviteer­d om de obligaties te helpen verkopen. Zij zijn in het verleden door de EU beboet wegens kartelvorm­ing op de obligatiem­arkt. Daarom vond de Commissie het niet gepast om een beroep te doen op hun diensten. Zo liepen ze dit lucratieve klusje mis. Dat zal ze leren.

Jammer dat de Europese tournee van Von der Leyen zo weinig aandacht kreeg, tegen Biden kon ze moeilijk op

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium