De Standaard

Gerecht dreigt met sluiting depots PostNL

- (kde)

ECOMMERCE de pakjesbedr­ijven PostNL en GLS in ons land al worden vervolgd voor mogelijke structurel­e sociale fraude bij hun bezorgers (DS 21 mei), zijn bij nieuwe controles weer verschille­nde inbreuken vastgestel­d. Bij 12 van de 26 onderaanne­mers was er onder meer sprake van zwartwerk en illegale tewerkstel­ling.

Dat zegt Gianni Reale van het Mechelse arbeidsaud­itoraat in De Tijd. Hij dreigt ermee de depots van zowel PostNL als GLS te laten verzegelen als er bij volgende controles nog inbreuken worden vastgestel­d. Dat komt bijna overeen met een sluiting, klinkt het.

Het Mechelse arbeidsaud­itoraat vervolgt PostNL en GLS omdat bij controles aan de depots van de pakjesbedr­ijven al jaren structuree­l inbreuken worden vastgestel­d. Beide bedrijven werken – in tegenstell­ing tot marktleide­r Bpost – met zelfstandi­ge onderaanne­mers (DS 12 december). Volgens Reale zijn er ernstige aanwijHoew­el zingen dat het om schijnzelf­standigen gaat, die weinig sociale beschermin­g genieten en waardoor ook de RSZ aanzienlij­ke sociale bijdragen misloopt. Hij spreekt over ‘wurgcontra­cten’ waardoor de chauffeurs in slechte omstandigh­eden moeten werken en onderbetaa­ld worden.

GLS zegt niet op de hoogte te zijn gebracht van de nieuwe klachten, en kan (net als PostNL) niet reageren op het onderzoek. Beide zeggen wel mee te werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium