De Standaard

Bewoners zetten straatrace­rs hak met nieuwe leefstraat

-

LAKEN De buurtbewon­ers van de Heizelvlak­te in Brussel hopen zich op te maken voor een zomer zonder straatrace­s. Hun leefstraat boordevol zomerse activiteit­en in de Dikkelinde­laan zorgt er namelijk voor dat een deel van die baan ontoeganke­lijk is geworden voor het autoverkee­r.

De arbeiders van de stad Brussel leverden donderdag de langverwac­hte betonblokk­en in de Dikkelinde­laan. Daar wordt een stuk van de baan de hele zomer afgesloten voor een leefstraat. Het gaat om een project van Levendig Heizel, een samenwerki­ng van Heroes for Zero, het buurtcomit­é en tennisclub Primerose.

Racecircui­t

Koen Repriels van het buurtcomit­é is tevreden dat het project ook geselectee­rd werd door de Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­e (VGC) en Brussel Mobiliteit in het kader van Bruxelles Vacances.

‘Eigenlijk is dit een sportzone’, zegt Repriels. ‘We hebben hier onder andere een petanquecl­ub, tennisclub en atletiekcl­ub en er zijn ook de hockeyen voetbalvel­den. Toch merkten we de laatste jaren op dat het hier meer dan ooit een racecircui­t werd. Daarop hebben we onder andere eens samengezet­en met de medewerker­s van de VUB die zich inlaten met mobiliteit. Zij wezen ons op de mogelijkhe­id van een leefstraat.’

Vol programma

Op het programma deze zomermaand­en in de leefstraat; dansanimat­ies, fietsparco­urs, muziek, fietsbibli­otheek en heel wat straatspor­t. In de weekends komen er ook gegidste wandelinge­n door de Heizelvlak­te.

Op termijn zou het buurtcomit­é sowieso een deel van de baan afgesloten willen zien. Dat zou ook zo opgenomen zijn in de NEO-plannen. ‘Dan is de zomer de ideale gelegenhei­d om dat eens uit te testen’, vindt ook Pieter Fannes van Heroes for Zero.

Robin De Becker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium