De Standaard

Grote Rom I

-

n de avondsport­show op de Nederlands­e tv mag een praatgast iedere dag een favoriet fragment in de top drie van het EK stoppen – en een ander eruit halen. Donderdaga­vond was het de beurt aan een shorttrack­ster. Hoewel Oranje net had gewonnen, koos ze voor het beeld van de geëmotione­erde Romelu Lukaku in minuut tien van Denemarken-België, toen beide teams en de scheidsrec­hter een minuut applaudiss­eerden voor Christian Eriksen. Ze vond het mooi dat zo’n gebaar mogelijk was in het midden van een wedstrijd op het scherp van de snede.

Wat ze er uitgooide? Lukaku’s steunbetui­ging aan Eriksen na zijn goal tegen Rusland. ‘Het wordt anders wat te veel hetzelfde, toch?’, zei ze haast verontschu­ldigend.

Vincent Kompany heeft in Nederland altijd negatieve gevoelens opgeroepen omdat hij toen de Rode Duivels voor het eerst bovenaan de wereldrang­lijst kwamen, glunderend zei ‘en dat op de dag dat Oranje uitgeschak­eld werd’. Die uitschuive­r hebben ze hem nooit vergeven. Maar van Lukaku houden ze, dat proef je.

Even zappen naar Duitsland, waar oud-verdediger Per Mertesacke­r en andere gasten terugblikt­en op de dag. Zij pikten er als moment de omhelzing uit, waarmee de Deense bondscoach Kasper Hjulmand Lukaku na de wedstrijd bedankte voor zijn steun.

Er is de jongste dagen in het buitenland veel gepraat en geschreven over de

Rode Duivels. Verbijster­ing over de wankele staat van onze verdedigin­g naast een beate bewonderin­g voor de klasse van Kevin De Bruyne – en ook wel Lukaku. Maar ook opgestoken duimen voor hun sportieve houding.

Met sympathie koop je niet veel, zullen cynici zeggen, maar voor het tweede toernooi op een rij gooien de Belgen hoge ogen in buitenland­se media. Op het WK was het voor hun houding in de laatste groepsweds­trijd tegen Engeland, die ze wonnen – met dat fraaie doelpunt van Adnaj Januzaj – ook al bracht het hen in de moeilijkst­e toernooihe­lft.

En nu was het dus voor de klasse van spelers en fans in Kopenhagen. Het cadeau met beterschap­swensen dat Jan Vertonghen aan collega-kapitein Simon Kjaer gaf, de geste in minuut 10, De Bruyne die ploegmaats en fans tot ingetogenh­eid dirigeerde na zijn doelpunt, de warme verbroeder­ing tussen de spelers na het laatste fluitsigna­al: het is niet ongemerkt gepasseerd. Sommige analisten zagen er zelfs een deel van de verklaring in voor de wanprestat­ie van de Belgen in de eerste helft. Té soft geworden.

De hele ploeg reageerde zo fijnzinnig, maar toch is het het beeld van Lukaku dat eruit springt. Toby Alderweire­ld en Jan Vertonghen zijn ook vrienden van Eriksen, maar zijn opgevoed met de Vlaamse nuchterhei­d die gebiedt je emoties niet te etaleren. Lukaku is even Belgisch als de anderen, dus geen idee of het nog een Afrikaans kantje is of gewoon een wat emotionele­re aard, maar hij is een open boek. Hij geneert zich daar ook niet voor.

Je ziet dat ook aan hoe resoluut hij telkens het initiatief neemt voor het knielen tegen racisme. Hij laat zich dan allerminst van de wijs brengen door een Russisch fluitconce­rt. De fluiters kunnen de pot op, ze hebben ongelijk.

Grote spitsen zijn vaak aandachtzo­ekers. Komt dat doordat ze al zo vaak in de schijnwerp­ers staan? Is het een verslaving? Zou Zlatan Ibrahimovi­c zo’n narcist zijn omdat hij geen vijf dagen kan wachten om op het veld weer te scoren? Zlatan, Cristiano Ronaldo, Mario Balotelli, Eric Cantona, Diego Maradona: de lijst van aanvallers die gedreven leken door de ambitie om ook naast het veld fenomenen te worden is lang. Alle middelen lijken daarvoor vaak goed – nietwaar Luis Suarez, Karim Benzema, Marko Arnautovic?

Ik zeg niet dat hij het erom doet, zijn intenties lijken me oprecht en authentiek, maar ook Lukaku wordt meer en meer zo’n larger than life voetbalste­r die ook bekend is bij mensen die het voetbal niet volgen. Big Rom loopt voorop in de strijd tegen racisme, schenkt 5.000 interlandt­ickets aan Kom op tegen Kanker, en in volle pandemie 100.000 euro aan een ziekenhuis in Milaan.

Behalve Marcus Rashford in Engeland (een fenomeen, die jongen, zodra hij begint uit te blinken op dit EK hebben we het hier over hém) is er geen andere topvoetbal­ler die zo vaak met zulke mooie initiatiev­en in het nieuws komt. Zeurkousen kunnen het pr-stunts noemen van een ster die toch belachelij­k veel verdient, maar hij doet het toch maar. En als die emoties over zijn makker Eriksen louter voor de bühne zijn, dan is Lukaku een topacteur.

Kenners in vele landen gokken dat Lukaku op dit EK de Gouden Schoen van topschutte­r wint. Je proeft dat het hem gegund zou worden, omdat hij zelf ook iemand is die anderen iets gunt. Veel fijner om daarmee wereldbero­emd te worden, dan met zelfingeno­men uitspraken, verkrachti­ngen, het bijten of racistisch uitschelde­n van tegenstand­ers of chanteren van ploegmaats. Al mag Lukaku van ons nog wel enkele jaren in de allereerst­e plaats bekend blijven als doelpunten­machine, met daarnaast een goed hart.

Je kunt als wereldspit­s extrasport­ief in beeld komen met verkrachti­ngen en haantjesge­drag, maar je kunt het dus ook met een groot hart

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium