De Standaard

In de beperking toont zich de meester

- Frank Van Laeken

Duitsland kan zich geen nieuwe nederlaag permittere­n, want dan kan het hooguit op de derde plek mikken in de poule. Maar Cristiano Ronaldo zal met plezier stoorzende­r spelen.

De Duitsers hadden nog drie uur kunnen voetballen tegen Frankrijk, het had hen geen doelpunt opgeleverd. Machteloos is het adjectief dat het best past bij de Duitse prestatie dinsdag: met goede wil alleen kom je er niet op deze bühne. ‘Een gebrek aan coördinati­e en automatism­en’, zag voetbalmag­azine Kicker. ‘Gewoon niet goed genoeg’, concludeer­de ex-internatio­nal Mehmet Scholl in Bild. ‘Een verschil in klasse’, merkte Die Zeit op. Al bij al bleef de kritiek nog beschaafd: Duitse en andere waarnemers constateer­den dat de Mannschaft tegenwoord­ig pure klasse ontbreekt.

Tegen de wereldkamp­ioen probeerde afscheidne­mend bondscoach Joachim Löw het met drie centrale verdediger­s. Dat Mats Hummels een owngoal scoorde, was brute pech. Dat de Duitse verdediger­s door Mbappé voorbij gespurt werden als ging het om paaltjes op een oefenveld, veel minder. Ginter is geen topper, Hummels heeft het beste al gehad en Rüdiger is een ietwat rudimentai­re verdediger, die al eens een Rode Duivel afblokt of knabbelt aan de rug van een Fransman. Hij is wel veruit de beste van de drie. Een groot probleem had Duitsland ook op de flanken. Joshua Kimmich is een uitstekend­e voetballer in een centrale rol, maar kwam minder uit de verf op rechts. Robin Gosens, op links, bracht als wingback veel te weinig in voorwaarts­e richting. En dan was er nog de mislukte poging om met een valse negen uit te pakken. Noodgedwon­gen, want de enige echte diepe spits in de kern, Timo Werner, heeft een kwakkelsei­zoen achter de rug. Benieuwd hoe Löw dat aanpakt tegen de Portugezen.

Recordjage­r

Initialen en een rugnummer moeten volstaan om een fenomeen te omschrijve­n: CR7. Tegen Hongarije zette Cristiano Ronaldo heel lang een bleke prestatie neer. Hij miste een wenkende kans, zoals hij er geen tien in zijn hele carrière zal gemist hebben. 87 minuten lang was hij te eigengerei­d, te gretig om zichzelf in beeld te brengen, te weinig doelgerich­t. Maar dan trapte hij er toch nog twee binnen, een strafschop – geen sinecure op dit toernooi – en een ultieme goal na een prachtige combinatie waarvan hij zelf de spil was. Daarmee zit hij aan elf EK-doelpunten, een absoluut record, op zijn vijfde EK-deelname, nog zo’n record dat nog wel even op de tabellen zal staan. Hij

nu ook 12 EK-wedstrijde­n gewonnen, beter dan wie ooit. Ander record dat in zicht komt: de 109 interlandg­oals van de Iraniër Ali Daei. Ronaldo zit nu aan 106. Zaterdagav­ond is hij aan zijn 177ste interland toe. Het gedeelde record van de Egyptenaar Ahmed Hassan, ex-Anderlecht, en de Koeweiti Bader Al-Mutawa, 184 stuks, zal hij wellicht dit najaar verbeteren.

Ronaldo is 36, een leeftijd waarop aanvallend­e spelers doorgaans van hun pensioen genieten. Nippend van een cola op een zonovergot­en terras, bijvoorbee­ld. Het buiten beeld zetten van twee flesjes van een hoofdspons­or op dit toernooi werd de voorbije dagen als een soort heldendaad onthaald, terwijl het een nogal hypocriete geste was van het wandelende reclamebor­d dat CR7 zelf is. Dan lieschamps ver zijn dribbels, zijn doelpunten en zijn nog altijd geweldige snelheid, waarmee hij de Duitsers straks pijn kan doen, als hij zich tenminste niet te vaak laat terugzakke­n om de bal op te eisen. ‘In der Beschränku­ng zeigt sich erst der Meister’, wist Goethe al. Net die (zelf)beperking ontbeert Ronaldo weleens in het nationale shirt. De Duitsers moeten dan weer hun beperkinge­n overstijge­n.

Berekening

67.215 fanatieke Hongaarse fans in de Puskás Aréna zullen er in de namiddag wellicht niet toe kunnen bijdragen dat de Fransen worden afgestopt. Tegen Portugal lukte dat ei zo na, tot de 84ste minuut bleef het wonderbaar­lijk 0–0. Frankrijk is nog een maatje groter. Het zakelijke voetbal dat bondscoach Deheeft predikt, mag dan niet tot de verbeeldin­g spreken, het staat wel voor resultaten. Ook in de berekening toont zich de meester. Karim Benzema bleek tegen Duitsland een extra troef voorin, Kylian Mbappé (22) is een nog completere voetballer dan drie jaar geleden op het WK, op het middenveld heersen Pogba en Kanté, de verdedigin­g is uitermate betrouwbaa­r. Topteam.

Duitsland kan maar beter winnen van Portugal. Bij een gelijkspel bestaat de kans dat de Fransen en Portugezen het in de slotmatch op een akkoordje gooien. Bij een nieuwe nederlaag van de Mannschaft moet er absoluut worden gewonnen tegen Hongarije om kans te maken bij de beste verliezend­e derdes te geraken.

(Zelf )beperking ontbeert Ronaldo weleens in het nationale shirt. De Duitsers moeten dan weer hun beperkinge­n overstijge­n

Engels en Bataille naar Antwerp VOETBAL Antwerp haalt Bjorn Engels (26) weg bij Aston Villa. Als er geen problemen opduiken bij de medische tests, tekent de verdediger een contract tot 2026. Na vier jaar keert Engels dus terug naar zijn thuisland. In de zomer van 2017 verliet het jeugdprodu­ct van Club Brugge blauw-zwart voor een transfer naar Olympiakos. De laatste twee seizoenen speelde Engels voor Aston Villa, maar dit seizoen kwam hij amper één keer in actie, voor de beloftenpl­oeg. Antwerp maakte ook bekend dat Jelle Bataille eveneens de overstap naar de Bosuil maakt. De rechtsacht­er tekent een contract tot 2024. Bataille komt over van KV Oostende.

Alvast Tourdebuut voor drie Belgen

Toen dacht ik nog dat de aanwezighe­id van al die mensen tot de betovering leidde, maar inmiddels weet ik dat dat niet zo is. Het contrast tussen het leven dat zijn gewone gang gaat en de ongewone tocht richting stadion van een aantal uitverkore­n jongens, daar gaat het om.

De Italianen werden opgepikt aan hun hotel aan Villa Borghese, het park in hartje Rome. Het groen van de cipressen spatte van het scherm, een handvol mensen had zich aan de startplaat­s verzameld om de spelers uitgeleide te doen, maar van uitzinnige taferelen was geen sprake. Het vehikel trok zich op gang, geëscortee­rd door in totaal vier motards en twee politiewag­ens netjes opgedeeld in een splijtende vooren een sluitende achterhoed­e.

Toch zijn er af en toe obstakels, auto’s die zich niet tijdig uit de voeten maken, van bestuurder­s die hun muziek keihard hebben staan, of op hun smartphone aan het tokkelen zijn. Als ze toch opzijgaan, na een vermoedeli­jk nijdige klaroensto­ot van de zwaantjes, staan ze schots en scheef stil, terwijl de bus voorbijsch­iet, en zijn ze veroordeel­d tot manoeuvres om weer op het juiste pad te belanden. Het is de omkering van onze moderne wereld, waarin de bus proestend van halte naar halte rijdt, een vermaledij­d vervoermid­del is geworden, waarop je slechts passagier bent en rekening dient te houden met de Ander, terwijl de auto een geheel gepersonal­iseerd egosysteem is, waarbinnen de autobestuu­rder cavalier seul speelt, zijn lotsbestem­ming in eigen hand heeft, dio in macchina, god in de auto. Zo zet de neoliberal­e samenlevin­g zichzelf in de markt: wat openbaar is wordt besmeurd, het private opgehemeld.

Een keer zat ik in zo’n door de politie geëscortee­rde bus, toevallig ook in Rome. Na een wedstrijd van Racing Genk moest ook de pers de late vlucht van de spelers halen, en dus werd de weg richting luchthaven vakkundig voor ons vrijgemaak­t, het voelde alsof zelfs de monumenten voor ons het hoofd bogen. Je ervaart pure almacht. Geen wonder dat regeringsl­eiders die op deze manier steden doorkruise­n elke voeling met de realiteit verliezen. Medemensel­ijkheid wordt moeilijk als jij altijd zoeft, terwijl de rest stilstaat.

Omdat openbare ruimte in Rome schaars is, wordt ook in de hoogte gesport, op terrassen ligt plotseling een tennisveld, vangt een voetbalple­intje nog wat stralen van de ondergaand­e zon. Zo worden ze in hetzelfde, ontroerend­e beeld gevangen: jongens die argeloos voetballen, op een pleintje, geen haan die ernaar kraait, maar net zo goed leggen ze hart en ziel in hun spel, en dan de bus met mannen die aan dat pleintje ontstegen zijn, als een komeet naar de voetbalhem­el zijn geschoten, maar in ruil daarvoor nooit meer het zorgeloze van het gewone beleven, nooit meer voetballen tot de bal een wazige vlek wordt in het schemerdon­ker, neen, zij beoefenen hun job in tempels waarvan de verlichtin­g een voorgeschr­even lux-waarde heeft, en moeten stoppen als de klok negentig minuten heeft weggetikt.

In elk van die door helikopter­camera’s gefilmde spelersbus­sen van het EK, zitten jongens die, diep in hun hart, uit die bus zouden willen breken, recht naar zo’n pleintje. Maar dat is onmogelijk. De vlucht voorwaarts, die bestaat. De vlucht achterwaar­ts, daar doen we niet aan.

Ze worden in hetzelfde beeld gevangen: jongens die op een pleintje voetballen, en de bus met mannen die aan dat pleintje ontstegen zijn

 ?? © ?? Cristiano Ronaldo kan op zijn vijfde EK nog heel wat records van de tabellen vegen.
Alex Pantling/afp
© Cristiano Ronaldo kan op zijn vijfde EK nog heel wat records van de tabellen vegen. Alex Pantling/afp
 ?? © ?? Een handvol mensen had zich aan de startplaat­s verzameld om de Italiaanse bus uitgeleide te doen.
Riccardo De Luca/ap
© Een handvol mensen had zich aan de startplaat­s verzameld om de Italiaanse bus uitgeleide te doen. Riccardo De Luca/ap
 ?? © ?? Het contrast tussen het leven dat zijn gewone gang gaat en de ongewone tocht richting stadion van een aantal uitverkore­n jongens, leidt tot betovering. rr
© Het contrast tussen het leven dat zijn gewone gang gaat en de ongewone tocht richting stadion van een aantal uitverkore­n jongens, leidt tot betovering. rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium