De Standaard

Partij zit met een ei

- Jo Van Damme is tekstschri­jver en werpt elke week een satirische blik op de actualitei­t. parbleu Jo Van Damme

Linda De Win had meteen in de gaten dat het communisti­sche parlements­lid Jos D’Haese iets in zijn schild voerde. Zoals die kerel door de gangen van het parlement sloop, zijn handen diep in zijn zakken, voortduren­d over zijn schouder kijkend als om er zich van te vergewisse­n dat hij niet werd gevolgd. Af en toe hield hij zijn pas in en masseerde dan even zijn kin alsof hij de moed bij elkaar schraapte om het vermetele plan dat hij in gedachten had, ten uitvoer te brengen.

Misschien was het ook gewoon allemaal onschuldig. Mogelijk wilde deze fan slechts een handtekeni­ng van de gevierde – maar helaas afscheidne­mende – presentatr­ice van Villa Politica. Maar dat hij dat dan gewoon eens beleefd vroeg. Linda had nog nooit een politicus de neus afgebeten, een paar uitzonderi­ngen niet te na gesproken en dan voornameli­jk in spreekwoor­delijke zin. Er was geen enkele reden voor D’Haese om daar als een verlegen schooljong­en op zijn nagels te staan bijten. Het was niet dat ze hem naar de goelag dreigde te sturen.

Even dacht Linda om hem aan te spreken: ‘Helaba manneke, wat loopt gij hier nog te doen? Moet gij niet als de gesmeerde bliksem naar de koepelzaal? Het vragenuurt­je gaat direct beginnen, hé!’ Maar ze zag af van dat voornemen. Tenslotte zou het Vlaams Parlement na haar afscheid toch ooit zichzelf moeten leren beredderen.

We bevinden ons nu een halfuurtje later op de tijdlijn. Plaats van de actie is de hierboven reeds vermelde koepelzaal. In het Vlaams Parlement is een interessan­te gedachtewi­sseling gaande over PFOS en PFAS en over kankergron­d op de Antwerpse linkeroeve­r. De dingen van de dag. Voorzitter Liesbeth Homans heeft de debatten perfect onder controle: ieder op z’n beurt, niet door elkaar praten, niet te lang vooral. Thans geeft ze het woord aan D’Haese. Het is niet de eerste keer die middag dat die spreekt, het zal wel de eerste keer zijn dat er naar hem wordt geluisterd. Het verrassing­seffect is groot: opeens diept het communisti­sche parlements­lid iets uit zijn boekentas op, steekt dat in de lucht, welhaast triomfante­lijk. Is dat een ei?

‘Ja, dit is een vervuild ei uit Zwijndrech­t’, zegt D’Haese. Monden vallen open, gilletjes worden geslaakt, sommige parlements­leden duiken veiligheid­shalve onder hun stoel. Met eieren uit Zwijndrech­t kun je immers niet voorzichti­g genoeg zijn. Tikkende tijdbommen.

‘Dit ei heb ik gisteren gekregen van iemand die in de buurt van 3M woont.’

Dat is niet helemaal waar, de PVDA’er heeft het een uurtje geleden gekocht in de plaatselij­ke Delhaize, in een doosje van zes. Met de andere vijf eieren zal hij vanavond een lekker omeletje voor zijn vriendin bereiden. Maar hier telt het shockeffec­t: zijn collega’s en de kijkers van Villa Politica moeten maar denken dat dit een héél gevaarlijk ei is. ‘Dat ei zit vol met smeerlappe­rij’, klinkt het stellig.

Typisch voor een vragenuurt­je is dat er wel eens vragen worden gesteld. Maar alvast minister-president Jan Jambon heeft vandaag echt geen zin om ook op die vragen te antwoorden. We gaan hier toch geen onderzoeks­commissie spelen, zegt hij, een tikkeltje verveeld. Verder beklaagt hij zich vooral dat hij geen wortel of grote selder heeft meegenomen om op zijn beurt zijn uitleg aanschouwe­lijk te maken. Wel goed gevonden, dat gegoochel met dat ei, moet hij als theaterlie­fhebber ietwat afgunstig toegeven.

Homans is minder te spreken over de stunt. Het begint met een ei, denkt ze. Maar straks tovert er iemand een gekke kip uit de mouw. Of beginnen ze met lichtgeven­de forellen te wapperen. Het moet ook niet te gek worden.

De plenaire vergaderin­g wordt gerustgest­eld. ‘Zowel deze als de vorige Vlaamse regering heeft al verschille­nde jaren transparan­t over PFOS gecommunic­eerd’, verzekert minister-president Jambon. Tenzij misschien met de eigen ministers, die vorige week nog collectief uit de lucht vielen. Vooral minister van Mobiliteit Lydia Peeters is naar eigen zeggen van zo goed als niks op de hoogte: ‘Ik ga daar eerlijk en open over zijn’, zegt ze eerlijk en open. Vanochtend nog heeft ze op de landkaart opgezocht waar Zwijndrech­t ligt: de Kennedytun­nel door en daar nog eens vragen.

Een paar andere ministers moeten het voornameli­jk hebben van voortschri­jdend inzicht. Zoals wel vaker schrijdt minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V) er het meest voortvaren­d op los. ‘Ga niet bij de huisarts. Dat heeft geen zin. Dat vraagt specifieke onderzoeke­n.’ Tegen juli zijn de eerste resultaten daarvan bekend. Het zal na al die jaren niet op die paar weken aankomen.

Voor het eerst voelde Linda De Win dat ze misschien toch aan haar pensioen toe was. Dit sketchprog­ramma blíjven presentere­n? Ach. Ze had nog graag Ben Weyts – zelf tot 2019 minister van Mobiliteit en normaal nooit vies van een camera – nog even aan de tand gevoeld. Maar die was opeens nergens meer te bekennen. Linda keek nog even op de gang, maar daar zag ze alleen een figuur wegsluipen listig vermomd als een genderneut­rale vogel van naar schatting 15.000 euro. Daar trapte Linda niet in. ‘Ik heb u wel herkend, fake-Corneel van Oosterweel!’

Op de kaart had Lydia Peeters opgezocht waar Zwijndrech­t ligt: de Kennedytun­nel door en daar nog eens vragen

 ?? © ?? Voor het eerst voelde Linda De Win dat ze misschien toch aan haar pensioen toe was. Nicolas Maeterlinc­k/belga
© Voor het eerst voelde Linda De Win dat ze misschien toch aan haar pensioen toe was. Nicolas Maeterlinc­k/belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium