De Standaard

Met stomme politieke spelletjes win je stomme prijzen

Joe Bidens bezoek aan Europa had veel mee van een triomftoch­t, stelt Pim Raes vast. Bij gebrek aan een eigen plan klinkt Europa zich aan de Amerikaans­e president vast.

-

kader van de ‘hervorming’. De nieuweling­en lijken sympathiek, maar kunnen we met hen ook een nieuwe opleiding uittekenen?

Europa geeft geen krimp

De samenwerki­ng opblazen dan maar? Dat is moeilijk: het project is razend interessan­t en Hongarije is maar een van de partners. De Hongaren eruit duwen en met de anderen voortgaan? Daar bestaat geen procedure voor. Dan toch stand houden, rekenen op de goede wil van de Hongaarse docenten met wie we werken en hopen dat we met zulke Europese projecten wat tegengas kunnen geven? Als individuel­e docent kan ik dat niet beslissen. Ik begrijp dat de academisch­e overheid hetzelfde doet en de kat uit de boom kijkt. Waarom een Europees project in de voet schieten, wanneer

Europa zelf geen krimp geeft?

Daar ligt het probleem en het antwoord: Europa. Onze Belgische vertegenwo­ordigers in het Europees Parlement kunnen dit thema op de agenda plaatsen en duidelijk stellen dat wie Europese onderzoeks- en onderwijsm­iddelen verwerft, de vrijheid van onderzoek en van onderwijs (of simpelweg: de vrijheid van meningsuit­ing) moet garanderen. Zij kunnen de departemen­ten en uitvoerend­e agentschap­pen van de Europese Commissie ertoe aanzetten een streep in het zand te trekken en Hongarije de wacht aanzeggen, Europees geld ontzeggen en van internatio­nale samenwerki­ngen uitsluiten. De middelen laten vloeien alsof er niets aan de hand is en de verantwoor­delijkheid doorschuiv­en naar wie ze ontvangt, is al te makkelijk.

 ?? © ?? Koning Filip wacht Joe Biden op. isopix
© Koning Filip wacht Joe Biden op. isopix
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium