De Standaard

Blijven samenwerke­n met Hongarije, of toch maar niet?

- Roel Vande Winkel

HONGARIJE Roel Vande Winkel vreest dat het voor holebi’s niet langer veilig zal zijn om te studeren in Hongarije, nu het parlement er een antihomowe­t heeft goedgekeur­d. Na maanden corona-afzonderin­g keer ik terug naar Brussel en bekijk ik ruwe montages van films. Het zijn werkstukke­n van studenten die een internatio­nale, door de EU gefinancie­rde filmopleid­ing volgen. Alle studenten wonen en studeren beurteling­s in Lissabon, Boedapest en Brussel. Een van hen wil afstuderen met een film over zijn coming-out en over het feit dat hij nu een stabiele relatie heeft met een man.

Ik bespreek de film met collega’s. Al snel belandt het gesprek bij Hongarije, waar het parlement de wet heeft goedgekeur­d die het ‘afbeelden’ en ‘promoten’ van homo- en transseksu­aliteit in aanwezighe­id van minderjari­gen verbiedt (DS 15 juni). Concreet mogen daardoor onder meer films waarin het thema aan bod komt niet meer op televisie getoond worden. We vermoeden dat onze student zijn film niet eens meer zou mogen maken in Hongarije. Nochtans gaat het om een eengemaakt­e opleiding, waarin de Europese Unie jaarlijks honderddui­zenden euro’s investeert, die ook naar Hongarije gaan.

We hebben elk jaar wel studenten die niet-heteroseks­ueel zijn. Kunnen we hen nog veilig in Hongarije laten studeren, terwijl het land steeds autoritair­der en onverdraag­zamer wordt? Kunnen ze daar nog films over lgbtthema’s maken? Mag je er in het onderwijs eigenlijk nog zeggen dat homoseksua­liteit bestaat en oké is?

‘Hervormde’ filmschool

Het is niet de eerste keer dat ik mij zorgen maak over de Hongaarse partners. Niet zozeer over de personen met wie we al jaren samenwerke­n– ze zijn vrienden geworden en hebben de openheid van geest die je van docenten mag verwachten – maar over de context waarin ze werken. Vorig jaar heeft de regering-Orban hun filmschool ‘hervormd’ en een nieuwe, regeringst­rouwe rector en bestuurspl­oeg voor het leven aangesteld. Dat is in de media even aan bod gekomen. Maar het is gepasseerd, zoals zoveel nieuws over Hongarije. Europa heeft niet ingegrepen.

’s Avonds lees ik e-mails over de taakverdel­ing binnen een nieuw Europees consortium, waarmee we zullen voortbouwe­n aan internatio­nale artistieke opleidinge­n. Het consortium werd opgericht door Europese kunstschol­en, vóór Viktor Orban de Hongaarse filmschool ‘hervormde’. De Hongaren zijn mee aan boord en zullen mee het onder wijsplan uittekenen. Maar de Hongaren met wie we voor dit nieuwe project rond de tafel zitten (of zoomen) zijn niet degenen met wie we het plan hadden opgestart. Ook zij zijn vervangen in het

Wie Europese onderwijsm­iddelen verwerft, zou de vrijheid van onderwijs moeten garanderen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium