De Standaard

Swiggers vraagt eerherstel plus 2,6 miljoen

-

Arco-topvrouw Francine Swiggers vindt dat ze onterecht aangevalle­n wordt. Ze vraagt 2,6 miljoen euro rechtspleg­ingsvergoe­ding van de coöperante­n die tegen haar procederen.

Grotesk. Zo omschreef Eline Tritsmans, de advocate van Arco-topvrouw Francine Swiggers, vrijdag op de Brusselse ondernemin­gsrechtban­k de beschuldig­ingen van Deminor aan het adres van Swiggers. Deminor is de belangenor­ganisatie die het geld van 2.171 gedupeerde Arco-coöperante­n terugvraag­t en daarvoor een proces heeft aangespann­en (DS 5 juni).

Tritsmans stond lang stil bij het feit dat Deminor zegt dat Swiggers een misdrijf beging door tussen 2008 en 2011 de boekhoudin­g van Arco veel rooskleuri­ger voor te stellen. Deminor verwees naar een rapport van Analysis Group, besteld door de overheid, die tot de conclusie kwam dat de financiële realiteit bij Arco in realiteit de helft ongunstige­r was.

Volgens Tritsmans had Arco het recht om in zijn boeken de lagere beurskoers van Dexia te negeren en zich enkel te baseren op de waarde van het eigen vermogen van Dexia. Ze verwerpt dan ook dat Swiggers bewust de boeken manipuleer­de. Het gaat volgens haar ook niet op alleen Swiggers aan te vallen, terwijl er 22 bestuurder­s waren bij Arcopar (de belangrijk­ste van de drie Arco-vennootsch­appen, red.).

Swiggers reageerde potig op de dagvaardin­g van Deminor en lanceerde een dubbele tegenvorde­ring. Eén wegens tergend en roekeloos geding en een valsheidsp­rocedure. Dat laatste zou te maken hebben met een fout in een bewijsstuk. Swiggers heeft volgens Tritsmans recht op eerherstel. Ze vraagt van de procederen­de coöperante­n de maximale rechtspleg­ingsvergoe­ding of zo’n 2,6 miljoen euro.

Swiggers haalde in het verleden al uit naar critici. Ze deed onder anderen econoom Ivan Van de Cloot (Itinera) in het stof bijten. Tritsmans omschreef Swiggers als ‘intelligen­t en vriendelij­k’.

Geruststel­lende uitlatinge­n

Een andere vraag is of Swiggers terecht bleef voorhouden dat Arco risico’s vermeed en geen last had van beursschom­melingen. Dat dit nog in volle financiële crisis zo geformulee­rd werd in het huisblad Visie, dat op grote schaal verspreid werd, is iets waar Deminor maar ook de andere belangenor­ganisatie Arcoclaim over struikelt.

Tritsmans zei niet in te zien hoe die uitspraak coöperante­n zou hebben beïnvloed. Arco haalde in juni 2008, toen banken als Northern Rock en Bear Stern al omgevallen waren en Fortis al flink wankelde, nog vers geld op bij coöperante­n. Na de publicatie in Visie stapten slechts zes coöperante­n in, zei Tritsmans. Maar volgens Deminor was de opzet van Swiggers vooral te beletten dat coöperante­n hun geld zouden terugvrage­n.

Swiggers werd begin 2008 door het zakenblad Trends uitgeroepe­n tot machtigste zakenvrouw van België. Ze overzag destijds de financieel-economisch­e pijler van het vroegere ACW. De bank Bacob was er een belangrijk onderdeel van. Ze groeide eind jaren 90 sterk door geld op te halen bij coöperante­n en raakte verstrikt in dossiers zoals Lernout & Hauspie en werd in 2001 ingebracht bij Dexia.

Deminor zegt dat de bank steeds verder afgleed van de coöperatie­ve gedachte. Het risicoprof­iel wijzigde, maar de coöperante­n zouden onder meer door geruststel­lende uitlatinge­n van Swiggers in publicatie­s daar geen erg in hebben gehad. Tritsmans zei vrijdag niet te geloven dat de artikelen dergelijke impact hadden gehad.

Pascal Dendooven

 ??  ?? Francine Swiggers werd in 2008 nog uitgeroepe­n tot machtigste zakenvrouw van België. © Dirk Waem/blg
Francine Swiggers werd in 2008 nog uitgeroepe­n tot machtigste zakenvrouw van België. © Dirk Waem/blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium