De Standaard

De opmars van de abonnement­en

-

Hoeveel digitale abonnement­en hebt u? Zelf ben ik de tel kwijt. Netflix, Disney+, Spotify, Onedrive en zo kan ik nog even doorgaan. De trend begon vijf-zes jaar geleden bij digitaal entertainm­ent, maar inmiddels gaat het van zakelijke software (Office365) tot lichaamsbe­weging (Apple Fitness+). Over abonnement­en wordt veel verteld, en ik begin te denken dat het meeste ervan fout is. Bijvoorbee­ld: dat de grens nu wel bereikt is. Dat heb ik het eerst gehoord omtrent 2017 – subscripti­on fatigue was aan het toeslaan! Ik zie het voorlopig niet. Wat betreft videostrea­ming is er een duidelijke grens, zeggen experts al enkele jaren: drie is het absolute maximum. Netflix en nog twee andere. Ik geloof het niet meer. Hoe moet je dat trouwens tellen? Is Streamz een extra streaminga­bonnement bovenop Netflix, of vervangt het op termijn eerder je kabelabonn­ement? In de Verenigde Staten is drie streaminga­bonnemente­n zeker níét de grens. Daar kost de tv-kabel 100 euro per maand, voor dat geld kun je makkelijk acht streamingd­iensten combineren. Bij ons was kabel traditione­el veel goedkoper, maar de maandelijk­se factuur van Telenet en Proximus kruipt bij veel mensen nu ook richting 100 euro door alle bijkomende diensten die ze ons aansmeren.

Een heleboel krachten werken nog altijd in de richting van méér abonnement­en, niet minder. De belangrijk­ste is de aandelenma­rkt. Een bedrijf dat overschake­lt van losse verkoop op abonnement­en, wordt door aandeelhou­ders beloond met een gigantisch­e waardestij­ging. Kijk maar naar Apple en Microsoft. Dat maakt ceo’s en andere toplui veel rijker. Ja, dat wil hun beslissing­en wel eens beïnvloede­n.

Daarboveno­p kwam het corona-effect. Bij gebrek aan alternatie­ven, hebben we meer streamingd­iensten in huis gehaald. We hadden meer tijd, maar ook meer budget ter beschikkin­g. We waren misschien van plan die abonnement­en weer op te zeggen – maar kunnen we ze nog missen? Het went snel, dat comfort. En er is nog een afgeleid corona-effect. Door productiem­oeilijkhed­en kun je momenteel amper een spelconsol­e van de nieuwe generatie kopen. De oplossing? Gamestream­ing. Microsoft evolueert zijn Game Pass Ultra-abonnement in de richting van een maandelijk­se alles-in-één-formule waarbij je geen individuel­e games meer moet kopen en ook geen nieuwe console.

Nog een motor: ons verlangen naar privacy. Een abonnement betalen is een alternatie­f voor iets betalen met je data. Zo is er weldra Neeva, een alternatie­f voor de Googlezoek­machine, waarbij geen data over ons worden verzameld en we geen reclame te zien krijgen – maar er gaat wel een maandelijk­s bedrag van je rekening.

Uiteraard heeft die onstuitbar­e opmars van de abonnement­en ook perverse effecten. Ze concentree­rt nog meer geld en macht bij een handjevol bedrijven zoals Netflix, Spotify, Apple en Microsoft. Deels misschien ten koste van Facebook en Google, wier reclamemod­el niet meer helemaal in de tijdgeest past. Maar al wie de consument een muziekalbu­m, een game, een film of wat dan ook wil verkopen, zal er onder lijden: ze zullen bij de verkopers van de grote abonnement­en moeten aankloppen. Want de doorsnee consument is zijn beschikbar­e budget al op de eerste dag van de maand aan hen kwijt.

Een heleboel krachten werken in de richting van méér abonnement­en, niet minder

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium