De Standaard

Conings wellicht al hele tijd dood

Vijf weken na de start van de klopjacht op terreurver­dachte Jürgen Conings (46) werd de militair zondag dood teruggevon­den in het Dilserbos. Op 150 meter van een plaats waar al eerder werd gezocht. Alles wijst op zelfdoding.

- Mark Eeckhaut Peter De Lobel

De speurders hoopten al dagen stilletjes dat een wandelaar of een fietser in het uitgestrek­te nationaal park Hoge Kempen bij toeval op het stoffelijk overschot van de voortvluch­tige militair Jürgen Conings (46) zou stoten. Bij de onderzoeke­rs groeide de voorbije dagen meer en meer de overtuigin­g dat Conings wel dood moest zijn. Sinds zijn verdwijnin­g op 17 mei met een heel arsenaal aan zware wapens hadden ze van hem geen enkel teken van leven meer gehad. Niets wees erop dat hij ergens ondergedok­en zou zitten of naar het buitenland was ontsnapt. Niets leek er ook op te wijzen dat hij nog op een aanslag zou broeden. Vorige vrijdag werd zelfs de vriendin van Conings nog eens uitgebreid verhoord om na te gaan of zij toch niet meer wist dan ze vertelde. Maar ook dat leverde niets op.

Hoe meer de tijd vorderde, hoe plausibele­r het onderzoeks­spoor werd van zelfdoding. Van in het prille begin waren er een reeks aanwijzing­en dat Conings zich van het leven zou beroven. Er waren de wanhopige afscheidsb­rieven die hij achterliet thuis bij zijn vriendin en in zijn auto die teruggevon­den werd aan de rand van het bos. In die brieven dreigde hij met aanslagen, maar schreef hij ook dat hij zichzelf iets zou aandoen. In zijn wagen waren ook verpakking­en aangetroff­en van antipsycho­tica, net als in een recent teruggevon­den rugzak in het Dilserbos.

Jager

De zoekacties van de eerste weken in het Nationaal Park hadden niets opgeleverd. Er was geen spoor van Jürgen Conings. De speurders zochten die eerste weken vooral op basis van een topo-app die ze gevonden hadden in Conings’ smartphone, waaruit bleek dat hij op verschille­nde plaatsen in het bos was geweest. Nu blijkt dat zijn stoffelijk overschot 150 meter buiten de zone lag waar eerder gezocht werd.

Zondag in de voormiddag rook de burgemeest­er van Maaseik, Johan Tollenaere (Open VLD), een lijkgeur toen hij met de mountainHo­uben door het Dilserbos reed. Hij ging niet zelf op zoek naar de bron van de geur, maar noteerde de coordinate­n en speelde die onmiddelli­jk door aan de lokale politie. ‘Ik dacht wel meteen dat het Jürgen Conings zou kunnen zijn’, zegt Tollenaere.

Ook jager Leonard Houben nam zondagmorg­en rond 9.30 uur een lijkgeur waar toen hij door het Dilserbos fietste. Kort voor de middag trok de man terug naar de plek waar hij de geur had waargenome­n om te checken of het om een aangeschot­en everzwijn of ree ging. Hij doorzocht naar eigen zeggen voetje voor voetje het terrein tussen de hoge varens tot hij struikelde over het lichaam van Conings. maakte een video van zijn ontdekking, die hij zondagnami­ddag ter plaatse aan de aanwezige journalist­en liet zien.

Het federaal parket bevestigde zondag in de loop van de namiddag al snel dat het gevonden stoffelijk overschot dat van Conings was. De waarschijn­lijke doodsoorza­ak was, volgens de eerste onderzoeks­resultaten, zelfdoding door middel van een vuurwapen. De lijkschouw­ing moet dat vandaag in de loop van de dag bevestigen.

Bijl en mes

Volgens onze bronnen lag het stoffelijk overschot van Jürgen Conings op de rug en lag naast hem het jachtwapen waarmee hij zich van het leven had beroofd. Hij droeg een kogelvrij vest en was helemaal in het zwart gekleed, ‘als een soort Rambo’. Naast hem lagen een bijl en een mes. Vlak bij het lichaam werd ook een rugzak gevonden, maar de inhoud daarvan was gisterenav­ond nog niet bekend. De eerste elementen van de uitwendige lijkschouw­ing zouden erop wijbike zen dat Conings al een hele tijd overleden was. Maar verder onderzoek moet daar vandaag definitief uitsluitse­l over brengen.

De dood van Jürgen Conings nam ook de bedreiging weg tegen onder anderen viroloog Marc Van Ranst. Die bevestigde gisteravon­d dat hij en zijn gezin opnieuw thuis zijn, nadat ze wekenlang in een safehouse waren ondergebra­cht na de verdwijnin­g van Conings. Zijn beveiligin­g is afgebouwd en overgelate­n aan de lokale politie. Ocad, het orgaan dat de terreurdre­iging in ons land vaststelt, moet nu evalueren of de dreiging helemaal geweken is. ‘Ik ben opgelucht, maar ik ben niet vergeten dat die man ook kinderen had. Voor hen is dat rampzalig. En dat is niet iets om je vrolijk over te maken’, zei Van Ranst aan De Standaard.

In Dilsen-Stokkem nam gisterenav­ond een honderdtal mensen deel aan een wake ter nagedachte­nis van Jürgen Conings.

Viroloog Marc Van Ranst bevestigde gisteravon­d dat hij en zijn gezin opnieuw thuis zijn

 ?? © Gert Jochems ?? Op deze plek in het Dilserbos werd het lichaam van de vermiste militair Jürgen Conings aangetroff­en.
© Gert Jochems Op deze plek in het Dilserbos werd het lichaam van de vermiste militair Jürgen Conings aangetroff­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium