De Standaard

Jürgen Conings is dood, de complotthe­orie springleve­nd

De dood van Jürgen Conings leek gisteren haast een startschot voor de wildste complotthe­orieën én politieke recuperati­e door Vlaams Belang. ‘Mijn neef zou geen zelfmoord plegen. Hij is omgebracht’, aldus de tante van Conings.

- Peter De Lobel en Mark Eeckhaut Foto’s Gert Jochems

Het federaal parket bevestigde gisteravon­d dat het lichaam dat gevonden werd in het Limburgse Dilserbos, wel degelijk dat van de vermiste militair Jürgen Conings is. Maar in de Telegram-steungroep­en ‘Als 1 man achter Jürgen!!’ en ‘PARAAT VOOR JÜRGEN’ geloofden ze daar niet veel van. De wildste complotthe­orieën deden er gisteren de ronde. Gaande van ‘een opgezet plan’ om de bevolking wijs te maken dat Conings dood is en gespeculee­r over militairen die hem zouden doodgescho­ten hebben, tot vergezocht­e verbanden met het bezoek van de Amerikaans­e president Joe Biden aan ons land, waardoor Conings ‘niet eerder mocht gevonden worden’ of aan corona gelinkte samenzweri­ngstheorie­en.

‘Die zou geen zelfmoord plegen. Hij is omgebracht’, zei de tante van Conings gistermidd­ag aan het Dilserbos. De vrouw is ervan overtuigd dat haar neef gedood werd door de veiligheid­stroepen die naar hem op zoek waren. ‘Want een terrorist breng je om. Maar hij was geen terrorist, hij heeft niemand iets gedaan.’

Parlements­leden van Vlaams Belang tapten direct op dat ongenoegen in. ‘Welke bagger hebben sommige politici, media en “experts” over deze man gegooid op een moment dat hij al overleden was?! Postume excuses zouden gepast zijn’, tweette Vlaams Belang-fractielei­der in het Vlaams Parlement Chris Janssens. Partijvoor­zitter Tom Van Grieken retweette het bericht. Ook Vlaams Parlements­lid Filip De Winter liet van zich horen. Volgens hem werd Conings gebruikt om de ‘zgn dreiging v/ #extreemrec­hts kunstmatig op te pompen. #Conings diende een politiek correcte agenda’.

Andere politieke partijen en ook viroloog Marc Van Ranst – die door

Conings met de dood werd bedreigd – betuigden in de eerste plaats hun medeleven aan Conings’ familie en kinderen. ‘Ik ben opgelucht, maar ik ben niet vergeten dat die man ook kinderen had, voor hen is dit rampzalig. En dat is niet iets om u vrolijk over te maken’, zei Van Ranst. Minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) sloot zich daarbij aan met ‘nu past enkel sereniteit en het condoleren van de nabestaand­en’ – net als de ministers van Binnenland­se Zaken en Defensie, Annelies Verlinden (CD&V) en Ludivine Dedonder (PS) en chef Defensie Michel Hofman. Dedonder noemde Conings’ gezin het grootste slachtoffe­r in dit verhaal.

Van Ranst mag naar huis Maar na die condoleanc­es zal er de komende dagen toch ook een antwoord gevonden moeten worden op die vele ongefundee­rde bewe

ringen en beschuldig­ingen. ‘Ik merk ook dat er complotthe­orieën de ronde doen’, zegt Van Quickenbor­ne. ‘Maar je moet de feiten voor zich laten spreken. Deze man stond niet voor niets op een lijst van het Ocad, zelfs op het hoogste niveau 4. Dat betekent dat de dreiging imminent was, Jürgen Conings wou slachtoffe­rs maken.’

Het Ocad liet gisteren weten dat met het overlijden van Conings die ‘punctuele dreiging’, toegespits­t op de man zelf, wegvalt. Marc Van Ranst en zijn gezin kregen gisteravon­d te horen dat ze het safehouse waar ze al een maand noodgedwon­gen verblijven, mogen verlaten. Al blijft Van Ranst met een wrang gevoel zitten. ‘Dat er tienduizen­den mensen achter iemand stonden die van plan was om mij te vermoorden, dat blijft nazinderen.

Dat zal ik mij altijd meer herinneren dan Jürgen Conings zelf.’

Twee ontdekkers

Een van de elementen die veel complotden­kers aangrijpen om twijfel te zaaien, is het feit dat er wekenlang met honderden agenten, speciale eenheden en militairen gezocht is naar Conings en dat hij uitgereken­d door Johan Tollenaere (Open VLD), de burgemeest­er van Maaseik, gevonden werd. Die had tijdens het mountainbi­ken een sterke lijkgeur geroken.

Tollenaere was als burgemeest­er onlangs bij een ontgraving en herkende direct de geur van een lijk in ontbinding. Het warme weer hielp daarbij mogelijk een handje. Maar dat net op het moment dat Tollenaere de politie inlichtte ook een jager op het lichaam botste, vonden veel mensen dan weer ‘te toevallig’.

Het lichaam van Conings werd gevonden op zo’n 150 à 200 meter van de zone waar eind mei intensief gezocht werd. ‘Je moet het zoekterrei­n ergens afbakenen. Je kunt niet heel België als zoekterrei­n nemen’, zegt Van Quickenbor­ne. ‘Dat hij slechts enkele honderden meters verderop gevonden is, toont dat men op de juiste plaats bezig was. Vergeet niet dat het om een bos gaat dat zo groot is als 24.000 voetbalvel­den, dichtbegro­eid bovendien. De zoekactie moest ook met de nodige voorzichti­gheid gebeuren. Maar naarmate de tijd verstreek, werd meer en meer rekening gehouden met de hypothese van een zelfdoding. Hij was ten slotte al een maand geleden verdwenen.’

‘Deze man stond niet voor niets op een lijst van het Ocad. De dreiging was imminent. Jürgen Conings wou slachtoffe­rs maken’

Vincent Van Quickenbor­ne

Minister van Justitie (Open VLD)

‘Dat er tienduizen­den mensen achter iemand stonden die van plan was om mij te vermoorden, dat blijft nazinderen’

Marc Van Ranst

Viroloog

 ??  ?? In Dilsen-Stokkem namen gisterenav­ond een honderdtal mensen deel aan een wake ter nagedachte­nis van Jürgen Conings.
In Dilsen-Stokkem namen gisterenav­ond een honderdtal mensen deel aan een wake ter nagedachte­nis van Jürgen Conings.
 ?? Gert Jochems ??
Gert Jochems
 ?? Gert Jochems ?? De tante van Jürgen Conings (l.) en zijn nicht waren boos, omdat ze het lichaam niet mochten zien.
Gert Jochems De tante van Jürgen Conings (l.) en zijn nicht waren boos, omdat ze het lichaam niet mochten zien.
 ?? Gert Jochems ?? Vlak na burgemeest­er Tollenaere vond ook een jager het lichaam van Conings.
Gert Jochems Vlak na burgemeest­er Tollenaere vond ook een jager het lichaam van Conings.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium