De Standaard

Zelfs bij tragische afloop de feiten helder houden

-

Bij de ontdekking van het lichaam van Jürgen Conings past medeleven voor zijn nabestaand­en, voorzichti­ge opluchting dat alvast die dreiging voor Marc Van Ranst en anderen is opgeheven en dank aan de veiligheid­sdiensten voor de onvermoeib­are zoektocht – zichtbaar en onzichtbaa­r – naar een voortvluch­tige terreurver­dachte. Maar daarbij hoort ook een vastberade­n onderzoek naar hoe een herhaling van dit scenario kan worden voorkomen: dat een militair die wegens zijn extremisti­sche ideeën en zijn actieberei­dheid hoog op de Ocadlijst met terreurver­dachten staat, toch toegang krijgt tot een wapendepot.

Wat niet past bij deze dramatisch­e ontknoping is het minimalise­ren van de feiten of het relativere­n van Conings’ intenties. Dat op de sociale media de complotthe­orieën alweer als droog stro ontvlammen, biedt al genoeg reden tot bezorgdhei­d. Een significan­t deel van de samenlevin­g voelt zich blijkbaar in die mate door het systeem uitgespuwd, dat ze iemand die heeft aangekondi­gd een aanslag te plegen en die daartoe oorlogswap­ens ontvreemde, onschuldig acht zolang hij die aanslag niet effectief heeft gepleegd. De toevallige ontdekking van het lichaam voedt hun wantrouwen. In de meest extreme versie van hun complotden­ken is Conings het zwijgen opgelegd, omdat hij ‘de waarheid achter corona’ kende. Aan een al langer gistende cocktail van cultureel onbehagen, economisch­e onzekerhei­d en vaak persoonlij­ke problemen voegde de pandemie een nieuw, giftig ingrediënt toe.

Nog zorgwekken­der is dat dit complotden­ken vanop de banken van het parlement wordt aangewakke­rd. De feiten blijven wat ze zijn: Jürgen Conings heeft zware wapens gestolen, een aanslag gepland, zijn doelwit enkele uren opgewacht en van zijn wagen een boobytrap gemaakt. Dat benadrukke­n is geen ‘bagger gooien’, zoals Chris Janssens, de fractielei­der van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, op Twitter meldde. De dreiging van extreemrec­hts bleek helemaal niet ‘zogenaamd’ en ook niet ‘kunstmatig opgepompt om Vlaams Belang te treffen’, zoals Vlaams Parlements­lid Filip Dewinter tweette.

De vermoedeli­jke zelfdoding van Jürgen Conings is niet de gewenste ontknoping van vijf kwellende weken. Het ware voor alle betrokkene­n, ook voor de samenlevin­g als geheel, veel heilzamer geweest als hij voor de rechtbank verantwoor­ding had kunnen afleggen. Maar ook met deze afloop zou het de democratie ten goede komen als elke partij die zich het predicaat ‘democratis­ch’ aanmeet, elke vorm van gewelddadi­g extremisme ondubbelzi­nnig zou veroordele­n, ongeacht de hoek van waaruit die komt.

De vermoedeli­jke zelfdoding van Jürgen Conings is niet de gewenste ontknoping van vijf kwellende weken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium