De Standaard

Hypothese: een constructi­efout

Bij de gedeelteli­jke instorting van de school in Antwerpen zijn uiteindeli­jk vijf mensen gestorven. ‘Een werfongeva­l met een ongeziene omvang voor ons land.’

- © Nette Loots, Sylvia Mariën, Klaas Maenhout

Na een zoekactie van 27 uur bleek zaterdagna­middag dat er uiteindeli­jk vijf doden gevallen waren bij de gedeelteli­jke instorting van een school in aanbouw in de nieuwbouww­ijk Nieuw Zuid, achter het Antwerpse justitiepa­leis. Vrijdagmid­dag kwamen de bovenste verdieping van de aanbouw en een stelling naar beneden. Het was onmiddelli­jk duidelijk dat de gevolgen zwaar waren. Eén dodelijk slachtoffe­r werd onmiddelli­jk gevonden, vier anderen lagen urenlang onder het puin. Negen mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, acht van hen zijn zwaargewon­d.

‘De tranen vallen niet alleen in ons land’, zei Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zondag in De Zevende Dag. Vier slachtoffe­rs hebben de Portugese nationalit­eit, het vijfde slachtoffe­r is een Moldavisch­e arbeider die aan het werk was met Roemeense documenten. Onder de gewonden in het ziekenhuis waren vier Roemenen,

twee Oekraïners, een Portugees en twee mannen van wie de nationalit­eit niet bekend is bij de reddingswe­rkers. Onder meer Koning Filip en premier Alexander De Croo (Open VLD) brachten zaterdag een bezoek aan de site van de nieuwe school Zuidzin, een project van het stedelijk onderwijs en het gemeenscha­psonderwij­s. Tweehonder­d kleuters en driehonder­d lagerescho­olkinderen zouden er op 1 september starten.

Het ongeval heeft ‘een ongeziene omvang’, benadrukt Sven Nouten van Confederat­ie Bouw. De werkgevers­organisati­e heeft geen idee hoe lang ze moet teruggaan in de tijd naar een werfongeva­l met zoveel slachtoffe­rs. ‘Dat toont aan dat het op het vlak van veiligheid al beter gaat. Maar we zijn er nog lang niet.’

Meerdere firma’s bezig

Over de oorzaak van de instorting is nog geen duidelijkh­eid. Meerdere firma’s waren bezig met verschille­nde werken op het moment van de feiten. Een gerechteli­jk onderzoek moet uitwijzen hoe de school kon instorten. De Wever benadrukte in De Zevende Dag dat de basishypot­hese een constructi­efout is. Democo, de hoofdaanne­mer van de werf, belooft alle steun aan het onderzoek. ‘Er komt ook een interne analyse van de feiten’, zegt algemeen directeur Frederik Bijnens. De werf is voorlopig stilgelegd.

De school zal naar alle waarschijn­lijkheid geheel of gedeelteli­jk afgebroken worden, liet burgemeest­er De Wever verstaan. ‘We denken in de eerste plaats aan de slachtoffe­rs. Maar met het gebouw is ook een droom ingestort’, zegt Tine Embrechts, directeur van K’do, een school van het GO! met een muzisch-creatief profiel.

De directeurs van de scholen die in het gebouw zouden intrekken, waren even voor de instorting nog op de site. Samen met de architecte­n van het stedelijk onderwijs en het GO!-onderwijs, de projectlei­ders en enkele medewerker­s brachten ze een finaal werfbezoek. ‘Het ging allemaal goed vooruit, het was de laatste rechte lijn’, aldus Embrechts. Zondagavon­d hield de school een bezinnings­moment met het lerarenkor­ps. Voor de leerlingen staat een CLB-crisisteam paraat om hen te ondersteun­en.

Het schoolgebo­uw zal nu naar alle waarschijn­lijkheid volledig afgebroken worden

 ?? Belga ?? Premier de Croo, gouverneur Berx en koning Filip (vlnr.) brachten een bezoek aan de site.
Belga Premier de Croo, gouverneur Berx en koning Filip (vlnr.) brachten een bezoek aan de site.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium