De Standaard

Vingerwijz­en met ongelijke wapens

De onderzoeks­commissie naar de vervuiling in Zwijndrech­t is nog niet van start gegaan, of alle betrokken partijen wijzen al met de vinger naar elkaar.

- © Hannes Heynderick­x, Hannes Cattebeke

‘Ik trek fluitend naar de onderzoeks­commissie. Mij mogen ze alles vragen.’ Bart De Wever trok zaterdag in Het Nieuwsblad een waar communicat­ieoffensie­f op gang over het dossier van de PFOS-vervuiling in Zwijndrech­t. Daarbij probeert De Wever contrast te creëren tussen zijn medeen tegenstand­ers. ‘Voor mij is Lantis de good guy in het dossier, de klokkenlui­der. Zij hebben de problemati­ek weer onder de aandacht gebracht.’

Zelf heeft De Wever zijn dossier duidelijk goed voorbereid. Hij drong er naar eigen zeggen binnen het politiek stuurcomit­é, dat de beslissing­en over de Oosterweel­werken neemt, al in 2017 op aan om de PFOS-vervuiling wereldkund­ig te maken. David Van Herreweghe, de voorzitter van bouwheer Lantis, was er vorige week als de bliksem bij om dat te bevestigen. Lantis en De Wever vormen in dit dossier dus één front.

Dat staat tegenover de bad guy, Ovam. Topvrouw Henny De Baets stuurde gisteren een persberich­t uit om duidelijk te maken dat Ovam louter ‘een ministerië­le beslissing’ heeft gevolgd. Maar toenmalig minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V), de voogdijmin­ister van Ovam, beweert bij hoog en laag dat ze die beslissing nooit heeft genomen. Volgens haar besliste het politiek stuurcomit­é alles in consensus en had minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) de leiding in het dossier.

In heel die kringloop hekelt De Wever vooral dat Ovam niet zelf communicee­rde, of de informatie toch niet doorspeeld­e aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Over het feit dat hij of Lantis zelf óók niet communicee­rden, heeft hij zijn vluchtrout­es klaar: Ovam heeft steeds gezegd dat er geen gevaar is voor de mens, Lantis is niet bevoegd om te communicer­en én er was tegenwerki­ng binnen het stuurcomit­é om proactief te communicer­en.

Hoe dan ook valt op dat de partijen die in dit dossier lijnrecht tegenover De Wever en Lantis staan, veel later of zelfs niet communicer­en. De topvrouw van Ovam, Henny De Baets, liet zaterdag haar advocaat opdraven om te reageren. De Baets dwong met haar ‘ministerië­le beslissing’ ook Joke Schauvlieg­e om uit haar grot te komen. Al is niet zeker of ze Schauvlieg­e wel met opzet viseerde. Bij beide partijen valt alleszins het gebrek aan communicat­ie over de details op.

De Wever hekelt vooral dat Ovam niet communicee­rde of de informatie toch niet doorspeeld­e aan het Agentschap Zorg en Gezondheid

Ook de groenen werden afgelopen weekend tegen dezelfde muur geplaatst door De Wever. ‘Groen is altijd tegen Oosterweel geweest, maar het zijn zij die in het woongebied nalatig zijn geweest’, verwees de N-VA-voorzitter bij VTM Nieuws naar het machtsbast­ion dat de groenen hebben neergepoot in Zwijndrech­t, waar de 3M-fabriek jarenlang ongeremd de bodem kon volpompen met PFOS. De groenen willen de onderzoeks­commissie haar werk laten doen. Daardoor verloopt het rondje vingerwijz­en voorlopig niet met gelijke wapens: De Wever kan gericht zijn wijsvinger gebruiken. Schauvlieg­e, De Baets & co. toonden voorlopig niet meer dan hun pink.

 ?? Inge Kinnet ?? Bart de Wever is duidelijk: hijzelf en Lantis staan aan de goede kant van de PFOS-geschieden­is.
Inge Kinnet Bart de Wever is duidelijk: hijzelf en Lantis staan aan de goede kant van de PFOS-geschieden­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium