De Standaard

Drie meetdolken helpen de aardappelo­ogst vooruit

Sensoren brengen het microklima­at waarin de aardappele­n groeien in kaart. Met de informatie kan Pieter De Geeter zijn teelt bestand maken tegen de droogte.

- © Tom Ysebaert DS Nieuws app

Drie velddolken zijn er op zijn land geplaatst. Pieter De Geeter (33) uit Lissewege is een van de landbouwer­s die meedoen aan CurieuzeNe­uzen in de Tuin. Behalve in tuinen, parken en natuurgebi­eden, werden ook op de akkers van aardappelb­oeren en landbouwbe­drijven vijfhonder­d sensoren geplaatst die er het bodemvocht en de temperatuu­r gaan meten. De deelnemend­e velden liggen verspreid over heel Vlaanderen.

Pieter en zijn neef Frederick (39) runnen samen een akkerbouwb­edrijf in de Brugse polders. Ze telen er vlas, groene erwten, wintertarw­e en gras, maar toch vooral aardappele­n. Die zijn goed voor 70 procent van de teelt. Het gros daarvan is voor de productie van frieten en aanverwant­en.

Robuustere rassen

De laatste jaren ondervonde­n de neven de gevolgen van de weerkerend­e droogtes. ‘Het kost je opbrengst en het kost je geld’, zegt Pieter. De gewassen die korte tijd groeien, zoals vlas en erwten, hebben het meest last van de droogte, gewassen met een jaarcyclus het minst. Aardappele­n zitten daartussen­in, met hun cyclus van vijf maanden. ‘In een slecht jaar kan de impact dramatisch zijn. Dan verliezen we de helft van de oogst. In plaats van 45 of 55 ton oogsten we dan maar 20 ton per hectare.’

Net als veel van zijn collega’s heeft Pieter het klassieke bintje achter zich gelaten. Hij gaat nu voor het robuustere ras Fontane, aangevuld met Innovator en Challenger. ‘In de winter leggen we de puzzel van wat we waar planten. De soorten die minder goed tegen de droogte kunnen, zetten we naast een sloot of op de zwaardere grond.’ Bij elk ras werd nu een velddolk geplaatst.

Met de gegevens die de sensoren hem aanreiken, hoopt Pieter dat soort beslissing­en meer onderbouwd te kunnen nemen. ‘Ik wil eruit leren hoe we de opbrengst van de teelt kunnen verbeteren en de kosten kunnen drukken’, zegt hij. ‘Efficiënte­r met water omgaan is daar één aspect van.’

Verzilting

Water sproeien (‘beregenen’) moet soms, maar kost handenvol geld: 200 tot 400 euro per hectare. In een droog seizoen moet er al gauw 80 hectare beregend worden, soms tot twee keer toe. ‘Ik heb al overwogen om aan dieptedrai­nage te doen of druppelirr­igatie te installere­n, maar die investerin­gskosten lopen hoog op. Ik wacht op de resultaten van CurieuzeNe­uzen om de knoop door te hakken.’

In de buurt zijn nog genoeg sloten en grachten. Als hij water moet oppompen, vindt hij altijd nog wel een bron. Tenzij er een captatieve­rbod wordt opgelegd.

Maar behalve de droogte hebben ze in de Brugse polders nog een ander prangend probleem. Door de druk van het zeewater dat landinwaar­ts dringt, doet zich verzilting voor. ‘Soms is het beter je planten helemaal niet te beregenen, dan om verzilt oppervlakt­ewater

Pieter De Geeter te gebruiken’, zegt Pieter. Via de gedigitali­seerde meetgegeve­ns zal de groei van Pieters aardappele­n op de voet gevolgd kunnen worden. De sensoren meten om de vijftien minuten zowel de temperatuu­r als het bodemvocht. De gegevens worden opgeslagen en zijn raadpleegb­aar op het systeem Watch IT Grow, dat de Vlaamse instelling voor technologi­sch onderzoek, Vito, ontwikkeld heeft.

Precisiela­ndbouw

De Geeter doet met zijn bedrijf ook mee aan ‘Smartfarmi­ng op het menu’, een project van Inagro, het West-Vlaamse onderzoeks­centrum voor de landbouw, en hogeschool Vives. De bodem is gescand op zijn samenstell­ing en op basis daarvan zijn de aardappele­n variabel gepoot.

Inagro begeleidt ook De Geeter en de andere West-Vlaamse boeren bij hun deelname aan CurieuzeNe­uzen. ‘We observeren al jaren landbouwgr­onden en hoe de gewassen er groeien, ook bij Pieter’, zegt specialist­e precisiela­ndbouw Eva Ampe van Inagro. ‘Dat doen we door ter plaatse te gaan kijken en groeicurve­s op te stellen. Met de veldsensor­en hopen we meer zicht te krijgen op het microklima­at dat op zo’n bodem heerst. Dat zal een schat aan bruikbare nieuwe gegevens opleveren.’

Download de

en ontdek hoeveel droger en heter onze tuinen en parken zijn dan het gemiddelde.

Mondmasker is blijvertje, denkt Vandenbrou­cke

‘Ik wil leren hoe we de opbrengst van de teelt kunnen verbeteren en de kosten kunnen drukken’

COVID19 Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) verwacht niet dat het dragen van een mondmasker op korte termijn volledig zal worden afgeschaft.

‘Ik zou dat niet te snel beslissen’, zei Vandenbrou­cke in De zevende dag op Eén. Volgens de minister zal het in bepaalde ruimtes, zoals winkels, nog wel een tijd verplicht blijven. Op langere termijn moet nagedacht worden over het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer, waar passagiers vaak opeengepak­t zitten. Ook tijdens het griepseizo­en zou het aangewezen kunnen zijn. In sommige Aziatische landen is dat al ingeburger­d. ‘Een absolute must daarentege­n is een ventilatie­plan voor het onderwijs’, zei de minister nog.

Akkerbouwe­r

 ?? Christophe de Muynck ?? Pieter De Geeter heeft drie CurieuzeNe­uzen-dolken staan, een bij elk ras dat hij kweekt. Om de vijftien minuten meten die de temperatuu­r en het bodemvocht.
Christophe de Muynck Pieter De Geeter heeft drie CurieuzeNe­uzen-dolken staan, een bij elk ras dat hij kweekt. Om de vijftien minuten meten die de temperatuu­r en het bodemvocht.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium