De Standaard

Plan Internatio­nal brengt seksuele intimidati­e jongeren in kaart

- Heleen Debeuckela­ere

SEKSUELE INTIMIDATI­E Een op de twee jongeren uit Antwerpen, Brussel en Charleroi geeft aan dat seksuele intimidati­e hun vrijheid beperkt. Plan Internatio­nal heeft een voorstel van aanpak.

Uit een eerste bevraging van Plan Internatio­nal bij 700 jongeren bleek dat 91 procent van de meisjes en 28 procent van de jongens uit Antwerpen, Brussel en Charleroi al last gehad heeft van seksuele intimidati­e in de publieke ruimte. Om meer data te verzamelen, richtte Plan het onlineplat­form Safer Cities op. Het is de bedoeling dat de jongeren daarop het voortouw nemen. Wie in Brussel, Antwerpen of Charleroi woont, kan erop signaleren waar hij of zij lastiggeva­llen werd en wat de aard van de intimidati­e was. Ook de stad Gent heeft zich recent aangeslote­n. ‘Ons belangrijk­ste doel is om de er varingen van jongeren bijeen te brengen. Er is momenteel een duidelijk gebrek aan data over seksuele intimidati­e,’ schrijft Plan in een rapport. Uit een tussentijd­se analyse van de ondertusse­n 2.975 meldingen blijkt dat seksuele intimidati­e iedereen en overal kan overkomste­n, en dat zeer weinig mensen naar de politie stappen.

Geen hulp van omstanders Volgens de gebruikers van het platform is er een speciale rol weggelegd voor omstanders in gevallen van seksuele intimidati­e. In Antwerpen gaf 97 procent en in Charleroi 91 procent aan dat ze door niemand werden geholpen. Opvallend: in Brussel zei 90 procent van de slachtoffe­rs dat er wél iemand tussenkwam. Volgens de organisati­e is dat deels te danken aan eerdere campagnes rond het omstanders­effect in de hoofdstad.

Plan werkt ook samen met de jongeren om aanbevelin­gen voor lokale politici uit te schrijven. Daarbij kwamen vooral het belang van jongerenpa­rticipatie, sensibilis­ering en laagdrempe­lige emotionele steun in het onderwijs naar voren als werkpunten. Samen legden ze de ‘4 P’s in de strijd tegen seksuele intimidati­e’ vast: preventie, protectie, participat­ie en politie. Zo moet er meer begeleidin­g zijn voor slachtoffe­rs en moet de politie beter opgeleid worden.

In Antwerpen gaf 97 procent van de slachtoffe­rs aan dat ze door niemand waren geholpen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium