De Standaard

Onovertrof­fen in sterk en wit maken

- Titaniumdi­oxide kan niet alleen ongewenste straling wegfiltere­n, maar ook ongewilde deeltjes in de lucht. Zo ontwikkeld­e de materialen­divisie van het Japanse Mitsubishi begin deze eeuw stoeptegel­s die stikstofox­iden afkomstig van uitlaatgas­sen uit de luch

Titanium is ijzersterk, maar ook heel licht. Bij gelijk volume weegt het glanzende, zilverkleu­rige metaal bijna de helft minder dan staal. Zijn sterkte blijft bovendien lang behouden, want een fenomeen als metaalmoeh­eid is titanium vreemd. Met zulke eigenschap­pen zijn er toepassing­en bij de vleet – van vliegtuige­n, helikopter­s en ruimtevaar­tuigen over deurklinke­n, fietsframe­s en golfclubs tot outdoorkoo­kgerei. Bij veel toepassing­en helpt het dat titanium ook sterk blijft bij hogere temperatur­en.

Titanium is bovendien bijzonder corrosiebe­stendig, waardoor roest er nauwelijks vat op heeft. Zelfs in de meest metaalonvr­iendelijke omgevingen, zoals in zeewater, verhindert die ‘natuurlijk­e’ coating roestvormi­ng.

Ook architecte­n kennen de fameuze corrosiebe­stendighei­d van titanium. Het meest iconische voorbeeld is het Guggenheim Museum in Bilbao, dat bekleed is met ruim dertigduiz­end vierkante meter titaniumpl­aten. Al decenniala­ng worden kunstgewri­chten, chirurgisc­he platen, schroeven en pinnen, artificiël­e tandwortel­s maar ook pacemakers van titanium gemaakt. Daarbij helpt het dat het metaal ook ‘biocompati­bel’ is: het wordt niet door het lichaam afgestoten en is niet giftig.

Net als zuiver titanium is ook titaniumdi­oxide niet giftig. Daardoor heeft TiO2 vorige eeuw het toxische loodwit weggeconcu­rreerd als wit pigment in onder meer verven, plastics, vezels, keramiek, papier en zelfs voedingswa­ren. Dat heeft geleid tot het ontstaan van titaanwit, een dekkend pigment dat bijvoorbee­ld printpapie­r zijn helderwitt­e, matte oppervlak geeft. De witmakende kracht vloeit voort uit de hoge brekingsin­dex van TiO2, waardoor invallend licht sterk wordt verstrooid – daardoor schemert bij dubbelzijd­ig afdrukken de achterzijd­e niet door in de voorzijde. Maar TiO2 verstrooit niet alleen goed, het absorbeert bijvoorbee­ld ook heel selectief uvstraling, waardoor het ook in zonnecrème­s wordt verwerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium