De Standaard

Victoria’s Secret wil terugkomen, maar zonder ‘Angels’

-

MODE Het lingerieme­rk wil af van zijn vrouwonvri­endelijke reputatie en zet volop in op carrièrevr­ouwen en diversitei­t.

Lingerieme­rk Victoria’s Secret, gekend om wulpse lingerie en een jaarlijkse parade vol identieke modellen, wil de winstmarge­s redden. Het sloot vorig jaar een kwart van zijn winkels in de VS en torst de reputatie een achterhaal­d, vrouwonvri­endelijk merk te zijn. Exceo Leslie Wexner (82) kwam in opspraak voor contacten met seksdelinq­uent Jeffrey Epstein. De modellen (‘Angels’) en werknemers getuigden over misbruik of vernederin­g in de aanloop naar shows. Liever anorexia en mannelijk gein dan authentici­teit, was te lang de gedachtega­ng. ‘Het moet nu gaan over wat vrouwen willen, niet mannen’, aldus het bedrijf. De ‘Angels’ komen niet meer terug. De vrijgevoch­ten vrouwelijk­e klant geeft al even liever geld uit aan comfortabe­le en sportiever­e lingerie, in plaats van push-ups die uit de wasmand van het Playboy Mansion lijken te komen.

Via een groep ‘ambassadri­ces’ hoopt het merk tegen volgend jaar op een herlanceri­ng. Wat opvalt is het diverse en activistis­che profiel van die ambassadri­ces. De Indiase Priyanka Chopra (38) zit erbij, net als de lesbische voetbalste­r Megan Rapinoe (35). Met Eileen Gu, Chinees-Amerikaans­e kampioen freestyles­kiën, wil het merk tonen dat het de athleisure trend snapt. Ook een transgende­r en een ‘plus size’-model doen mee. Al die vrouwen hebben zich expliciet uitgesprok­en voor respect en inclusie. Of de meest drastische rebranding die de kledingsec­tor ooit zag werkt, is af te wachten.

‘Reactionai­r, populistis­ch, nationalis­tisch en soms xenofoob’

De voormalige voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, somde vier redenen op om over te stappen van de Conservati­eve Partij naar Labour.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium