De Standaard

Een half miljoen doden verder staat Bolsonaro te boek als ‘genocidair’

Betogers en politici beschuldig­en de Braziliaan­se president Bolsonaro van genocide via covid. Hij bestelde te laat vaccins en laat het virus woekeren onder inheemse groepen.

- © Giselle Nath

De winter staat voor de deur in Brazilië en de kans is groot dat het een grimmige, ingebunker­de covidwinte­r wordt. Dit weekend rondde het land officieel de kaap van 500.000 coronadode­n. ‘In realiteit is die kaap maanden geleden gehaald en zitten we aan 600.000 doden door onderrappo­rtering’, claimt bioloog Marcelo Bragatte van de Universite­it Rio Grande.

In minstens 44 steden in twintig deelstaten waren er zaterdag manifestat­ies tegen het antiwetens­chappelijk­e beleid van president Jair Bolsonaro. Hij noemt mondmasker­s en afstand houden iets ‘voor janetten’. Vakbonden en sociale bewegingen brachten tienduizen­den deelnemers samen. Zelfs een groep van conservati­eve evangelisc­he christenen, geleid door pastoor Henrique Vieira, vindt de regering een ergere kwaal dan het virus. Bolsonaro’s trouwste achterban zit nochtans in die groep.

Worm die afgezet moet worden

‘We zijn tegen een genocidair­e regering die haar eigen volk niet beschermt’, zegt de 36-jarige Aline

Rabelo vanuit Brasilia tegen Reuters. De ex-burgemeest­er van São Paulo, Fernando Haddad, noemde de president een ‘worm’ die ‘afgezet moet worden.’ ‘Alleen impeachmen­t zal levens redden en de democratie vrijwaren.’

Met zijn (officiële) dodentol komt Brazilië op de tweede plaats, na de Verenigde Staten en net boven het officiële totale dodental in India (hoewel ook daar de cijfers zeker een onderschat­ting zijn, DS 12 mei). Wat de dodenaanta­llen politiek gevoelig maakt, is dat ze disproport­ioneel vallen bij de oorspronke­lijke inwoners van Brazilië,

de zogenaamde indigenas (of inheemse bevolking). Die sterven twee keer zo vaak als officieel geregistre­erd, aldus een studie door Braziliaan­se wetenschap­pers.

De overheid negeert ook sterfgeval­len van indigenas die in de steden wonen en vervalst de cijfers van het aantal covid-infecties in hun traditione­le leefgebied­en. Daardoor blijft de noodhulp beperkt. ‘De regering doet dit opzettelij­k en geeft die groep geen recht op vaccins en gezondheid­szorg’, beweert Valéria Paye, zelf van inheemse afkomst en coauteur van de studie.

Het regime van Bolsonaro is openlijk minachtend tegenover indigenas, omdat er geld te verdienen valt met de ontginning van hun natuurgebi­eden. Sociaal beleid is er niet meer of wordt misbruikt. Zo stelde Bolsonaro onervaren en gewelddadi­ge militaire coördinato­ren aan om het gezondheid­sbeleid voor de indigenas te managen. Volgens Reporter Brasil kwamen militairen hydroxyclo­roquine – een medicijn dat niet werkt – uitdelen in dorpen en respecteer­den ze de quarantain­eregels niet. Invloedrij­ke leiders van stammen zijn al overleden. Alles wijst erop dat Bolsonaro en zijn entourage de epidemie bij de inheemse bevolking misbruiken om hen te verzwakken. De genocidecl­aim is ook volgens Pedro Hallal, die de grootste Braziliaan­se epidemiolo­gische covid-studie uitvoerde, zeker geen activistis­che stijlfiguu­r. ‘Had Brazilië de pandemiepr­otocollen even gehoorzaam gevolgd als het gemiddelde land, dan zouden vier op de vijf doden vermeden zijn’, zegt hij. ‘Waarom die onnodige decimering van de bevolking?’

Aanbod Pfizer geweigerd Ook over de vaccinatie­campagne is de beerput geopend door een parlementa­ire onderzoeks­commissie. Tussen augustus en november 2020 bood Pfizer 70 miljoen vaccins aan een goedkopere prijs aan via 81 mails aan de overheid, terwijl ook het Braziliaan­se onderzoeks­instituut Butantan Institute 60 miljoen dosissen wou verkopen. Bolsonaro’s regering ging er niet op in.

Sinds dit jaar, onder druk van de publieke opinie, probeert Bolsonaro alsnog extra vaccins te bestellen. Het resultaat is ernaar. Het welvaartsn­iveau per capita ligt in Brazilië vier keer hoger dan in India. Maar Brazilië vaccineert zijn bevolking amper sneller dan New Delhi en zet per dag bijna drie keer minder spuitjes dan de regering-Modi.

‘Had Brazilië op de pandemie gereageerd als een gemiddeld land, waren vier op de vijf doden vermeden’

Pedro Hallal

Epidemiolo­og in Brazilië

 ?? Silvia Izquierdo/ap ?? Een vrouw plaatst een roos ter nagedachte­nis van de 500.000 covid-slachtoffe­rs op het strand van Copacabana, in Rio de Janairo.
Silvia Izquierdo/ap Een vrouw plaatst een roos ter nagedachte­nis van de 500.000 covid-slachtoffe­rs op het strand van Copacabana, in Rio de Janairo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium