De Standaard

Brazilië en Verenigde Staten drogen in sneltempo uit

Het zuidwesten van de VS kreunt onder extreme temperatur­en en de zomer moet eigenlijk nog beginnen. Maar meer dan de hitte veroorzaak­t de droogte grote problemen. In Brazilië is de toestand zo mogelijk nog erger.

- © © © Dominique Minten

In de zuidwestel­ijke staten van de Verenigde Staten zijn ze wel wat gewend als het aankomt op uitzonderl­ijke hitte. Zeker vanaf augustus klimt de temperatuu­r er makkelijk boven 40 graden. De voorbije jaren veroorzaak­te die hitte, samen met periodes van droogte, catastrofa­le bosbranden.

Maar dit jaar komen de hoge temperatur­en wel heel vroeg. Sinds vorige week klimt het kwik in de staten Californië, Nevada en Arizona gezwind naar 45 graden en meer. Wie te lang in de zon zit, riskeert brandwonde­n tot in de derde graad, waarschuwe­n dokters. ‘En de piek van het droge seizoen en de bosbranden is nog veraf’, zegt klimatoloo­g Daniel Swain van de universite­it van Californië. ‘We verwachten dat het ergste nog moet komen.’

Voor deze vroege hitteopsto­ot wijzen klimatolog­en en weermannen met een beschuldig­ende vinger naar een hardnekkig hogedrukge­bied en een knoop in de straalstro­om. Daardoor wordt permanent droge landlucht aangevoerd en die wordt almaar droger omdat het al twintig jaar te weinig regent in de Midwest. De dieperligg­ende oorzaak blijft de opwarming van de aarde. Die treft deze regio harder dan het oosten van de VS.

Water voor aardappele­n

De droogte is stilaan chronisch, maar ze dreigt dit jaar in het hele westen van het land tot acute bevoorradi­ngsproblem­en te leiden. Het water in Lake Mead, het meer dat door de bouw van de Hoover Dam sinds 1935 functionee­rt als een reservoir dat meer dan 25 miljoen Amerikanen van drinkwater voorziet, is gezakt naar zijn laagste niveau. Het meer heeft nog 36 procent van zijn normale capaciteit.

De kans is groot dat de federale regering binnenkort officieel moet aankondige­n dat het water gerantsoen­eerd wordt voor de inwoners van de staten Nevada en Arizona, die hun water krijgen van de Coloradori­vier. Dat is nooit eerder gebeurd. Vooral landbouwer­s zullen daar het slachtoffe­r van worden en het zal tot spanningen leiden. Die zijn er nu al in de staat Oregon, waar de boeren erg boos zijn op de federale overheid omdat ze al minder water krijgen voor hun aardappelt­eelt. De landbouwer­s begrijpen niet dat zij minder water krijgen omdat de federale staat de visbestand­en wil beschermen. In de wijde omgeving van San Francisco, waar men niet afhankelij­k is van het water van Colorado, wordt inwoners nu al gevraagd hun watergebru­ik met 15 procent te vermindere­n.

Niet alleen het water wordt schaars, ook de elektricit­eitsvoorzi­ening dreigt in gevaar te komen. In Texas, waar in januari de extreme koude tot bevoorradi­ngsproblem­en leidde, dreigen nu opnieuw black-outs, dit keer omdat de airco’s op volle toeren draaien.

Noodtoesta­nd

Niet alleen de VS kreunen, in Brazilië slaat de droogte nog harder toe. Daar wordt al gesproken van de ‘droogte van de eeuw’. De overheidsi­nstantie die de watervoorz­iening reguleert heeft in de ergst getroffen regio’s de noodtoesta­nd afgekondig­d, want beterschap is helemaal niet in zicht. Het traditione­le regenseizo­en is voorbij, de winter staat voor de deur en die staat in Brazilië gelijk met droog weer. De verwachtin­g is dat de toestand alleen maar erger wordt. ‘We staan voor een droog seizoen dat 1,5 tot 2 jaar kan duren’, zegt Pedro Luiz Cortes, hoogleraar aan het Instituut voor Energie en Milieu in Sao Paulo.

Aan La Niña kan de regering weinig veranderen. Door dat weerkerend­e klimaatver­schijnsel is het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan kouder dan normaal. De afwijkende zeestromin­g verstoort het weer in heel het zuidelijke

‘Brazilië staat voor een droog seizoen dat 1,5 tot 2 jaar kan duren’

Pedro Luiz Cortes

Braziliaan­s onderzoeke­r

halfrond. In Azië en Australië regent het meer, terwijl het in Latijns-Amerika veel droger blijft.

Maar voor het Amazonewou­d draagt president Jair Bolsonaro wel een verpletter­ende verantwoor­delijkheid. Sinds hij aan de macht is wordt opnieuw veel meer gekapt in het regenwoud, dat zo cruciaal is voor het klimaat. Hoe minder bomen er overblijve­n, hoe groter de kans dat de droogte een chronisch probleem wordt, aldus Cortes.

De droogte confrontee­rt klimaatont­kenner Bolsonaro met de economisch­e gevolgen van de opwarming van de aarde. En die doen hem pijn. Brazilië is voor zijn energievoo­rziening erg afhankelij­k van waterkrach­tcentrales. Die draaien nu slechts op halve kracht of staan stil. Het gevolg is dat het economisch­e hart van het land te weinig elektricit­eit heeft. Daarom moet het land nu energie importeren en moeten oude energiecen­trales weer opgestart worden, waardoor miljoenen Braziliane­n hun elektricit­eitsfactuu­r de hoogte in zien gaan.

Maar ook de voedselpri­jzen stijgen. Dat kan de president duur komen te staan. Over 1,5 jaar zijn er alweer presidents­verkiezing­en. Als tegen dan de droogte niet voorbij is, zullen de kiezers hem een zware rekening presentere­n.

 ?? Afp ?? Lake Mead, in Nevada, voorziet 25 miljoen Amerikanen van drinkwater. Het staat op zijn laagste niveau ooit.
Afp Lake Mead, in Nevada, voorziet 25 miljoen Amerikanen van drinkwater. Het staat op zijn laagste niveau ooit.
 ?? Aude Guerruci/reuters ?? Elizabeth Lake, in Californië, ligt al enkele jaren droog. Dat zal niet snel veranderen.
Aude Guerruci/reuters Elizabeth Lake, in Californië, ligt al enkele jaren droog. Dat zal niet snel veranderen.
 ?? Patrick T. Fallon/afp ?? Bezoekers in Death Valley in Californië, een van de heetste en droogste plekken op aarde.
Patrick T. Fallon/afp Bezoekers in Death Valley in Californië, een van de heetste en droogste plekken op aarde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium