De Standaard

Slechts ‘eens’ om de vier jaar

Het EK op Sporza België – Finland, vanavond vanaf 20u25 op Eén ★★★★★

- Bert Goessens

‘Football’s coming home’, zingen de Engelsen telkens als ze deelnemen aan een EK of WK en dromen van eindwinst. Zo voelt het ook voor ons als de tv-rechten van zo’n toernooi bij de VRT uitkomen. Hier kijken we voetbal zoals het hoort. Met diepgang en zonder op een minuutje meer of minder te kijken.

Vanavond zullen we weer collectief zenuwachti­g worden als de Rode Duivels Finland partij geven, maar we keken ook vorige week en gisteren. En morgen nog een keer. Want: ‘Het is slechts eens om de vier jaar Europees Kampioensc­hap.’ Dat twee jaar later alweer een wereldbeke­r volgt, hoeft niemand thuis te weten. De voorbije maanden hebben we uren kijkkredie­t opgebouwd door braaf The voice, Thuis en Blind getrouwd uit te zitten. Nu is het tijd om te cashen en dat doen we tot Oostenrijk – Noord-Macedonië nog aan toe.

Sporza biedt ons alles wat we nodig hebben: geen Vive le vélo-achtige toeristisc­he rubrieken over de EK-steden, geen spelersvro­uwen die gek doen voor de camera en geen BV’s aan tafel. Puur voetbal. Wie praat ons bij? Analisten als Imke Courtois, Wesley Sonck en vooral Gert Verheyen. Aan geen enkele Rode Duivel hebben we ons als supporter van de verloren generatie meer geërgerd dan aan deze houten klaas. Maar hoe goed is hij vandaag! Niemand die zijn inzichten zo rustig brengt en toch zegt waar het op staat.

Verheyen maakte ook zijn debuut aan het smartboard. Zoals Ivan De Vadder op verkiezing­sdag de stembusuit­slag presenteer­t, zo staven de analisten met digitale icoontjes nu eigenhandi­g de tactiek. Mannen, voetbal en hun gadgets. Al zijn er risico’s: ‘Den touch weet

precies ook van de warmte’, zei schoolmees­ter Wesley Sonck toen hij zijn pijltjes niet in de ‘golden zone’ kreeg. Die term is zijn stokpaardj­e. Voer voor echte voetbaldie­ren.

Behalve dat technologi­sche snufje en commentato­r Aster Nzeyimana is er weinig nieuws aan de omkadering. Hoeft ook niet. Gewoon ongebreide­ld palaveren – zo ergerlijk als we dat gezwans soms ook vinden in een praatbarak als Extra time, zo gulzig nemen we het nu met een biertje tot ons.

En waarom ook niet. De besmetting­scijfers gaan de goede kant uit, moeten we ons nog ergens anders mee bezighoude­n? Nee, beseffen ze ook bij de VRT. Na de match van de Rode Duivels donderdag tegen Denemarken bleven we zitten voor hup-Holland-huppeldepu­p, om daarna ook Het journaal laat mee te pikken. Dat opende met uitzinnige Belgische supporters­taferelen, de goals voor wie de herhalinge­n had gemist, reacties van onze helden, een reportage over de geboortepl­aats van hartpatiën­t Christian Eriksen en het verslag van Nederland–Oostenrijk, de match die we 10 minuten eerder op hetzelfde net nog hadden gezien. Pas dan kwamen corona en de holebirech­ten. Aansluiten­d: talkshow Villa Sporza.

‘Football’s coming home’? Pas op 11 juli sjotten we hem hier weer buiten.

Aan geen enkele Rode Duivel hebben we ons als supporter meer geërgerd dan aan deze houten klaas. Maar hoe goed is Gert Verheyen vandaag!

 ?? © vrt ?? Gert Verheyen aan het smartboard: mannen, voetbal en hun gadgets.
© vrt Gert Verheyen aan het smartboard: mannen, voetbal en hun gadgets.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium