De Standaard

Zware klap voor partij van Macron

De regionale verkiezing­en in Frankrijk leverden enkele verrassing­en op: een historisch lage opkomst, een onverwacht­e nederlaag voor extreemrec­hts en een slag in het gezicht van de partij van Macron.

- Jolien De Bouw

Bij de eerste ronde van de Franse regionale verkiezing­en gisteren viel vooral de opkomst op. Die was historisch laag: minder dan een op de drie Fransen bracht zijn stem uit. Bij de vorige regioverki­ezingen in 2015 was dat nog een op de twee.

Ook de score van het extreemrec­htse Rassemblem­ent National (RN) was opmerkelij­k. Volgens peilingen vooraf maakte de partij van Marine Le Pen kans om in liefst zes regio’s de plak te zwaaien. Maar slechts in één regio (Provence-Alpes-Côte d’Azur) ligt ze na deze eerste ronde ook echt voorop. Le Pen betreurt het vertekende beeld dat de uitslag geeft van de politieke machtsverd­eling in het land en roept haar achterban op om in de tweede ronde wel naar de stembus te trekken: ‘Na maanden van onze vrijheid te zijn beroofd, nodig ik jullie uit om jullie overtuigin­g te bevrijden. Naar de stembus, patriotten!’, klinkt het strijdvaar­dig op haar sociale media.

De grote winnaar is het conservati­eve Les Républicai­ns (volgens de polls 29 procent van de stemmen op nationaal vlak). Daarmee staat het op ruime voorsprong van de nummer twee, RN (18,5 procent) en de nummer, drie PS (18 procent). Ook Europa EcologieLe­s Verts (12 procent) doet het beter dan LREM, de partij van Emmanuel Macron (10 procent). Voor de presidents­partij was het dus een bijzonder slechte dag.

Kiesdrempe­l niet gehaald

In het noordelijk­e Hauts-de-France leken de regionale verkiezing­en op een generale repetitie voor de presidents­verkiezing­en van volgend jaar (DS 19 juni). Daar liet de huidige regiopresi­dent – en presidents­kandidaat – Xavier Bertrand zijn grootste rivaal Sébastien Chenu (RN) ruim achter zich. Naar die regio stuurde Macron liefst vijf ministers, onder wie de zwaargewic­hten Gérald Darmanin en Éric Dupond-Moretti.

De presidents­partij haalde de kiesdrempe­l van 10 procent echter niet en stoot dus niet door naar de tweede ronde, die volgende week zondag plaatsvind­t. Eén van de vijf regeringsl­eden, minister van Pensioenen en LREM-lijsttrekk­er Lau

‘We hebben geprobeerd om in het spel te komen tegen partijen die al verankerd zijn in de regio’s, en dat is erg moeilijk’

Gabriel Attal

Woordvoerd­er Franse regering

rent Pietraszew­ski, riep meteen op om in die tweede ronde voor de partijloze Bertrand te stemmen. Dat is volgens velen een vergiftigd geschenk in de aanloop naar de presidents­verkiezing­en, waarin Bertrand het tegen Macron zal opnemen.

Ook in Île-de-France, de regio rond Parijs, konden staatssecr­etaris voor Burgerzake­n Marlène Schiappa en regeringsw­oordvoerde­r Gabriel Attal de presidenti­ële meubels niet redden.

Attal noemde de verkiezing een ontgoochel­ing. ‘Het is vooral teleurstel­lend dat we niet meer Fransen hebben kunnen overtuigen om te gaan stemmen. We hebben geprobeerd om in het spel te komen tegen partijen die al in de regio’s zijn verankerd, en dat is erg moeilijk.’

 ?? © belga ?? Presidents­kandidaat Xavier Bertrand won met voorsprong in zijn regio Hauts-de-France.
© belga Presidents­kandidaat Xavier Bertrand won met voorsprong in zijn regio Hauts-de-France.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium