De Standaard

Al tweede nieuwe leverancie­r uit stal Luminus ziet het licht

Voor de tweede keer in nog geen twee jaar tijd staat Luminus aan de wieg van een nieuwe energielev­erancier. Na de lokale groenestro­omverkoper Bolt ziet nu Energie.be het licht.

- Pascal Sertyn

Luminus, na Engie Electrabel de op een na grootste Belgische energielev­erancier, helpt voor de tweede keer in nog geen twee jaar tijd een nieuwe energielev­erancier van de grond. Na Bolt in de zomer van 2019 is het de beurt aan Energie.be. Daarmee vaart Luminus tegen de stroom in, want de voorbije jaren zijn er ook heel wat energielev­eranciers verdwenen.

Dat heeft veel te maken met de aanhoudend­e zware concurrent­iestrijd op de Belgische energiemar­kt. Luminus zelf liet zich daarin niet onbetuigd. Het nam in februari van dit jaar Essent over, waardoor het zijn marktaande­el kon uitbreiden van 18 naar 24 procent. Essent was overigens een van de eerste energielev­eranciers die het licht zag bij de vrijmaking van de elektricit­eits- en aardgasmar­kt rond de eeuwwissel­ing.

Waarom ontstaan in de schoot van Luminus dan toch nieuwe energielev­eranciers? Woordvoerd­er Nico De Bie verwijst naar een start-upiniatiti­ef binnen het energiebed­rijf dat de werknemers aanzet om met innovatiev­e voorstelle­n voor de dag te komen. ‘Als het voorstel wordt weerhouden, stelt Lumide middelen ter beschikkin­g om het verder uit te werken.’ Dat heeft al onder meer een online depannaged­ienst voor verwarming­sinstallat­ies en de alternatie­ve energielev­eranciers Bolt en Energie.be opgebracht.

De Bie haast zich om eraan toe te voegen dat de nieuwe leverancie­rs die in de schoot van Luminus ontstaan, aparte ondernemin­gen zijn met een eigen onafhankel­ijk dagelijks bestuur. Wel kunnen ze rekenen op een serieus steuntje in de rug. Zo kreeg Energie.be een startkapit­aal van anderhalf miljoen euro toegestopt en neemt Luminus achter de schermen als evennus

‘We willen mensen aanspreken die geen zin hebben om energie te steken in de zoektocht naar een energiecon­tract’

Tom Van Den Bosch

Initiatief­nemer Energie.be

wichtsvera­ntwoordeli­jke een belangrijk­e opdracht voor zijn rekening. De energielev­erancier houdt via de raad van bestuur eveneens een oogje in het zeil. De bestuursle­den zijn stuk voor stuk hogere kaders van Luminus.

Eén tarief

De initiatief­nemers van Energie.be zijn Tom Van Den Bosch en Bart Feyen. Van Den Bosch maakte ruim anderhalf jaar geleden de overstap van de energiepoo­t van de supermarkt­groep Colruyt naar Luminus, terwijl Bart Feyen er tot drie jaar geleden aan de slag was.

Volgens Nico De Bie richt Energie.be zich op (jonge) mensen die hoofdzakel­ijk het digitale kanaal gebruiken om in hun energienod­en te voorzien. ‘We willen verbruiker­s aanspreken die geen zin hebben om energie te steken in de zoektocht naar een energiecon­tract en de complexite­it die daarmee gepaard gaat’, stelt Van Den Bosch. In de praktijk komt dat erop neer dat Energie.be slechts één – groen – elektricit­eitstarief en één gasprijs zal aanbieden. Bovendien garandeert Energie.be dat het om Belgische groene stroom gaat.

Volgens Van Den Bosch zal Energie.be zich ook niet inlaten met kortingspr­aktijken waarbij energielev­eranciers hun duurdere tariefform­ules via een eenmalige en tijdelijke korting proberen te slijten. De verbruiker moet in zulke gevallen goed letten op de kleine lettertjes om effectief de korting te krijgen en riskeert bovendien om na afloop veel meer te moeten betalen voor zijn elektricit­eits- en/of gasverbrui­k. Door dergelijke praktijken te weren, speelt Energie.be in op weerkerend­e kritiek van de energiereg­ulatoren.

Geen prijsbreke­r

De nieuwkomer op de Belgische energiemar­kt is niet van plan om zich te profileren als de grote prijsbreke­r. Maar het is wel de bedoeling om consequent in de V-test – de prijsverge­lijker van de Vlaamse energiereg­ulator Vreg – een voordelig variabel tarief aan te bieden. Met het huidige elektricit­eitstarief zit Energie.be in de groep van eerste achtervolg­ers, op enige afstand van de echte prijsbreke­rs. Toeval of niet, maar het prijsversc­hil met Bolt, de andere start-up van Luminus, is zeer klein.

Bart Feyen stelt dat voor aardgas dezelfde strategie wordt gevolgd. De goedkoopst­e zal Energie.be niet zijn, maar het engageert zich wel om een goede prijs aan te bieden.

Rijst de vraag of Luminus met nauw verwante energielev­eranciers als Energie.be en Bolt zichzelf geen concurrent­ie aandoet. Ze lijken in ieder geval uit elkaars vaarwater te blijven. De groenestro­omtarieven van Luminus zijn een pak duurder dan die van Energie.be en Bolt.

De twee start-ups uit de stal van Luminus concurrere­n vooral met andere kleinere leverancie­rs die zich ook hebben toegelegd op de verkoop van groene stroom. Maar dat de leverancie­rsmarkt in ons land bijzonder concurrent­ieel en al druk bezet is, schrikt Tom Van Den Bosch niet af. ‘We hebben veel marktonder­zoek gedaan en zijn ervan overtuigd dat er plaats is voor een leverancie­r die gaat voor een eenvoudig en transparan­t energietar­ief.’

 ??  ?? De nieuwe start-up zal vooral concurrere­n met andere kleinere leverancie­rs die zich ook hebben toegelegd op de verkoop van groene stroom.
De nieuwe start-up zal vooral concurrere­n met andere kleinere leverancie­rs die zich ook hebben toegelegd op de verkoop van groene stroom.
 ?? © Boumediene Belbachir ??
© Boumediene Belbachir

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium