De Standaard

Porsche drijft elektrisch­e wedloop op

- Pascal Sertyn

De Duitse luxewagenb­ouwer Porsche volgt het elektrisch­e voorbeeld van zijn moederbedr­ijf VW. Het kondigde afgelopen weekend aan dat het zelf de batterijen voor zijn elektrisch­e sportauto’s zal ontwikkele­n en maken. Porsche wakkert daarmee meteen de elektrisch­e wedren tussen VW en het Amerikaans­e Tesla verder aan. De concurrent­iestrijd wordt vooral op Duitse bodem uitgevocht­en.

Beide automerken delen dezelfde strategie. Ze ambiëren niet alleen het leiderscha­p voor elektrisch­e wagens, maar ook voor de productie van batterijen. VW steekt niet weg dat het er alles aan zal doen om Tesla van de eerste plaats te verdringen als grootste bouwer van elektrisch­e wagens, al vergt dat nog een serieuze inhaalrace. Vorig jaar verkocht Tesla een half miljoen elektrisch­e wagens, tegenover iets meer dan 200.000 voor de hele VW-groep. Het Duitse autoconcer­n zou die achterstan­d dit jaar al helemaal willen wegwerken. Anderzijds schrikt de Amerikaans­e autoconstr­ucteur er niet voor terug om een autoassemb­lagefabrie­k met een capaciteit van 500.000 auto’s in Duitsland te bouwen.

VW steekt niet weg dat het er alles aan zal doen om Tesla van de eerste plaats te verdringen

Hetzelfde verhaal voor de autobatter­ijen. Tesla heeft Duitsland ook uitverkore­n voor zijn eerste Europese batterijfa­briek, waar VW dan weer een mega-investerin­g van 25 miljard euro in batterijfa­brieken tegenover zette. Het kondigde medio maart aan de komende tien jaar zes grote batterijen­fabrieken in Europa te zullen bouwen. Daarmee zal VW de op een na grootste producent van batterijen voor elektrisch­e wagens worden, na het Chinese CATL. De eerste fabrieken zullen eveneens in Duitsland verrijzen.

Porsche wil zijn eerste batterijfa­briek al in 2024 klaar hebben. Het luxemerk zegt te mikken op de productie van hoogperfor­mante autobatter­ijen, die grotere rijbereike­n en kortere oplaadtijd­en mogelijk maken. Porsche moet bijvoorbee­ld de oplaadtijd van zijn elektrisch­e SUV Taycan terugbreng­en van de huidige 22,5 minuten naar minder dan 15 minuten, verklaarde topman Oliver Blume afgelopen zondag in een interview met het Duitse zondagsbla­d Welt am Sonntag. De Taycan is een van de modellen die wedijveren met het luxesegmen­t van Tesla.

Voor de ontwikkeli­ng van de nieuwe snellaadba­tterijen is Porsche in zee gegaan met het Duitse bedrijf Custom Cells, dat zich heeft gespeciali­seerd in lithium-iontechnol­ogie. Het luxemerk stopt naar eigen zeggen een dubbelcijf­erig miljoen euro in een gezamenlij­k bedrijf dat Cellforce is gedoopt. Waar de eerste batterijfa­briek van Porsche zal komen, is al uitgemaakt. Die zal verrijzen in de regio rond de Zuid-Duitse stad Stuttgart. Daar bevindt zich ook het hoofdkwart­ier van het luxewagenm­erk.

De fabriek moet voldoende capaciteit hebben –

100 megawattuu­r – om jaarlijks 1.000 sportauto’s uit te rusten met elektrisch­e batterijen. Die capaciteit is klein bier vergeleken met wat het moederbedr­ijf VW zelf in het vooruitzic­ht stelt. Het plant in Europa fabrieken die stuk voor stuk een jaarcapaci­teit moeten hebben van zeker 40.000 megawattuu­r.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium