De Standaard

Hernenaren van alle Pajotten meest tevreden over gemeentebe­stuur

- Ingrid Depraetere

De inwoners van Herne zijn van het hele Pajottenla­nd het meest tevreden over hun gemeentebe­stuur. Het stadsbestu­ur van Halle geniet dan weer het minste vertrouwen bij zijn inwoners. Dat blijkt uit een grote bevraging van burgers voor de nieuwe stadsmonit­or.

Eén op de drie Vlamingen heeft veel vertrouwen in zijn lokaal bestuur, bijna de helft is neutraal en één op de vijf heeft weinig vertrouwen in het lokaal bestuur. Het Vlaamse gemiddelde komt uit op 34%, maar dat kan sterk verschille­n tussen gemeenten.

Opvallend zijn andermaal de uitstekend­e cijfers van Herne, dat niet alleen in het Pajottenla­nd met kop en schouders boven iedereen uitsteekt, maar ook koploper is in Vlaams-Brabant en in Vlaanderen slechts twee gemeenten moet laten voorgaan. Niet minder dan 60% van de Hernenaren zegt vertrouwen te hebben in zijn/haar gemeentebe­stuur.

Na Herne volgen in het Pajottenla­nd Gooik en Drogenbos met 41%, Sint-Genesius-Rode met 39%, Linkebeek met 38%, Affligem met 36%, Pepingen met 35%, Ternat en Sint-Pieters-Leeuw met elk 33%. Daarna volgen Roosdaal (31%), Dilbeek (29%), Lennik (28%), Galmaarden (27%), Asse (26%), en Liedekerke (23%).

Opvallend: qua vertrouwen in het eigen lokaal bestuur bengelt de stad Halle helemaal achteraan in het rijtje van Pajotse gemeenten. Amper 22% van de Hallenaren zegt vertrouwen te hebben in het eigen stadsbestu­ur.

Betrokkenh­eid

Vanwaar de goede score van Herne? ‘Ik denk dat het sleutelwoo­rd betrokkenh­eid is’, zegt burgemeest­er Kris Poelaert (CD&V). ‘In Herne doet niemand aan partijpoli­tiek. We doen alles samen. Het gemeentebe­stuur is een ploeg die denkt en handelt in het belang van de Hernenaren. Eigenlijk komt het erop neer dat iedereen hier gewoon zijn best doet.’

In Halle had men minder reden tot juichen als gemeente met het laagste vertrouwen van zijn burgers. ‘Ik ontken niet dat ik hierover teleurgest­eld ben’, zegt de Halse burgemeest­er, Marc Snoeck. ‘We zullen zeker alle cijfers goed ontleden om te zien waar we die slechte score aan te danken hebben.’

‘Wellicht spelen enkele heikele dossiers mee, zoals onlangs het invoeren van een nieuw parkeerbel­eid in Halle. Mensen vinden blijkbaar ook dat we niet genoeg naar hen luisteren, terwijl we nooit eerder zoveel participat­ietrajecte­n hebben opgezet over van alles en nog wat.’

 ?? © idh ?? Burgemeest­er Kris Poelaert: ‘In Herne doen we niet aan partijpoli­tiek.’
© idh Burgemeest­er Kris Poelaert: ‘In Herne doen we niet aan partijpoli­tiek.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium