De Standaard

D-Day voor ‘Grote Drie’ én Finnen

Heel voetbalmin­nend België kijkt vanavond met een bang hart naar de terugkeer van de ‘Grote Drie’ in de basiself. Raken ze op tijd klaar voor de achtste finale? Maar ook de Finnen maken zich op voor ‘een historisch­e wedstrijd’.

- Nico Tanghe Vanuit SintPeters­burg, Rusland

Eindelijk is het zover. De Rode Duivels starten vanavond (21.00 u.) tegen Finland met Kevin De Bruyne (KDB), Eden Hazard én Axel Witsel in de basis. Drie toppers – inmiddels bijgenaamd de Grote Drie – waarvan het tot voor kort onzeker was hoe fit ze zouden raken voor dit EK. Drie ervaren Duivels die in Kopenhagen al toonden dat ze dit team kunnen dragen, samen met de imponerend­e Romelu Lukaku. Zo u wil, de vierde musketier op dit EK.

Nu de Duivels al gekwalific­eerd zijn voor de achtste finale, wordt het belangrijk­ste doel van Martinez de ‘Grote Drie’ zo goed mogelijk klaar te stomen voor de rest van dit lange toernooi. Een delicate evenwichts­oefening. KDB lijkt nu al fit. Maar wat kunnen Witsel en Eden Hazard, die al anderhalf jaar al niet meer in de basiself van de Duivels stond? En hoe verteert de blessurege­voelige Thomas Vermaelen de wedstrijd tegen de Finnen?

Veel wil Martinez daar niet over kwijt. Enkel dat hij ‘iedereen in de kern speelminut­en geven’. Vrij vertaald: net als tijdens de derde wedstrijd op het WK in Rusland zal hij verder zo veel mogelijk spelers laten rusten. Alleen de doelman blijft zeker staan. De verwachte basiself zijn dan ook: Courtois in doel. Achterin Denayer, Boyata, Vermaelen. Centraal op het middenveld dus Witsel en De Bruyne, terwijl op de flanken Carrasco en Chadli (of Praet) wellicht starten. In de aanval is het vooral afwachten wie naast Eden Hazard aan de wedstrijd start. Concrete namen wou Martinez gisteren nog niet noemen. ‘Lukaku en Doku? Dat beslis ik maandagoch­tend pas.’

En toch is dit veel meer dan een veredelde oefenmatch. Voor het EK begon, leek debutant Finland een hapklare brok te worden. Maar na twee speeldagen in groep B staan de Finnen op een gedeelde tweede plaats met drie punten. En dat na een bevreemden­de wedstrijd tegen Denemarken (0-1), waarin de Finnen slechts eenmaal op doel schoten.

Geen hapklare brok

Een verrassing is dat niet. Dat Finland nu op dit EK actief is, heeft de ploeg niet alleen te danken aan de uitbreidin­g van het aantal deelnemers van 16 naar 24. De Finnen werden knap tweede in de kwalificat­iepoule achter Italië, en hielden onder meer Griekenlan­d en Bosnië-Herzegovin­a achter zich.

Sterspeler­s zoals in het verleden Jari Litmanen heeft de huidige Finse ploeg niet. Maar het defensief sterke team heeft met Teemu Pukki wel een vlotscoren­de spits. Hij scoorde afgelopen seizoen 26 keer voor de Engelse tweedeklas­ser Norwich City en maakte 10 van de 16 doelpunten van Finland in de kwalificat­ieronde. Ook Uronen van Racing Genk is u mogelijk bekend. Maar de gevaarlijk­ste Fin op dit EK is voorlopig zijn collagaspi­ts Joel Pohjanpalo. Voetballen­d beperkt, maar slim infiltrere­nd en sterk met het hoofd. Het zou ons niet verbazen mocht Martinez de kopbalster­ke Boyata de opdracht geven om Pohjanpalo op te vangen.

De opmars van de Finnen is opmerkelij­k. Vijf jaar geleden wees niets erop dat de Finnen ooit zouden kunnen deelnemen aan een eindtoerno­oi. De nationale ploeg werd beschouwd als een steeds terugkeren­de ontgoochel­ing. De plotseling­e ommekeer kwam er pas na de aanstellin­g van de huidige coach, Markku Kanerva. Onder hem is Finland een veel eenvoudige­r 4-4-2-systeem gaan spelen en werd een sterk verdedigen­d blok gekneed.

Tot euforie in het land leidt dat nog niet. Voetbal is er nog ver verwijderd van de heldenstat­us van ijshockey, de ploegsport waarin de Finnen meermaals wereldkamp­ioen werden. Maar dankzij de recente prestaties zit het voetbal er wel in de lift. Net voor deze derde groepsweds­trijd tegen de Duivels maakte de Finse voetbalbon­d bekend dat de truitjes van de Finse nationale voetbalplo­eg helemaal zijn uitverkoch­t, zowel online als in de fysieke winkels. En ook in het stadion in Sint-Petersburg, vlak over de grens met Finland, worden vanavond duizenden Finse supporters verwacht. ‘Dit is de belangrijk­ste wedstrijd uit de Finse voetbalges­chiedenis’, verklaarde bondscoach Markku Kanerva gisteren. ‘Wij hebben een grote droom in onze eigen handen.’

Finland, het nieuwe IJsland?

Veel Finse fans trekken zich op aan de opmerkelij­ke vaststelli­ng dat hun land in wedstrijde­n tegen de Duivels de statistiek­en mee heeft. De voorbije 53 jaar speelden de Finnen zeven keer tegen België en verloor het nooit. Het won vier keer en speelde drie keer gelijk. Na een van die nederlagen tegen Finland werd toenmalig bondscoach George Leekens zelfs ontslagen. En toen in 2007 Finland-België zes minuten werd stilgelegd vanwege een uil die zich nestelde op de lat van één van de twee doelen op het veld, hadden de Finnen meteen hun nieuwe bijnaam: de Oehoes.

Kortom, veel Finnen hopen stilletjes dat ze vanavond opnieuw het zwarte beest van de Duivels kunnen worden. En wie weet zelfs meer. In navolging van debutant IJsland op het EK van 2016, is het nu aan Finland om te stunten. Winnen of gelijkspel­en tegen België hoeft misschien niet eens. Zelfs een 1-0 nederlaag kan genoeg zijn om als derde in groep B door te stoten naar de achtste finales. Als de ‘Grote Drie’ dat straks toelaten natuurlijk.

‘Dit is de belangrijk­ste wedstrijd uit de Finse voetbalges­chiedenis. Wij hebben een grote droom in onze eigen handen’

Markku Kanerva

Bondscoach Finland

 ?? © Vincent Van Doornick/belgaimage ?? Axel Witsel staat aan de aftrap tegen Finland.
© Vincent Van Doornick/belgaimage Axel Witsel staat aan de aftrap tegen Finland.
 ?? © Friedemann Vogel/reuters ?? Finland heeft met Teemu Pukki een vlotscoren­de spits.
© Friedemann Vogel/reuters Finland heeft met Teemu Pukki een vlotscoren­de spits.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium